Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam u siebie DCT4000 i w normalnych warunkach pracuje na 3-4 biegu. Cyrkulator RW-8 zazwyczaj dmucha na 1 biegu. I taka cyrkulacja w 280l jest optymalna, filmu bakteryjnego nie mam, w komorze pompy nie mam piany ani syfu, więc przy wyłączeniu pompy do karmienia nic się nie dzieje. Ale w innym wątku piszesz o tej mętności w wodzie, może spróbuj zrobić ten blok dla Purolite i zobacz czy to nie rozwiąże tych problemów. Może z klarowną wodą problem syfu na powierzchni także zniknie. A blok tak czy siak, przyda Ci się, bo No3 będzie rosło :)

Opublikowano
A co z PO4,Purolite też je usuwa ?

Marku spokojnie.

Masz młode akwarium i dopiero co zarybione - a ile ty masz tego PO4? ty możesz mieć pierwotniaki w takim nowym dopiero co dojrzałym baniaku ale jeszcze z miesiąc do jego stabilności. Ile godzin świecisz tym Romkowym sterownikiem? - może ciut ograniczyć światełko- nie wiem ale na pierwotniaki i glony to dobry kierunek a rybom zwisa.

Purolite nie usuwa PO4 tylko NO3 ale klaruje wodę jak nic innego nie potrafi.

Jak po kilku miesiącach PO4 dojdzie ci do 1ppm a podmianki ustalą poziom NO3 to podziałamy - rozumiem twoje morskie doświadczenie i wymogi bezwzględne tam obowiązujące czyli NO2-0 NO3-0 PO4-0 u nas to nie jest absolutnie wymagane spokojnie bez nerwówy.

Skimmer do komory pompy oczywiście ma tą wadę co opisałeś ale jak pompa sama ruszy po 10 minutach to w 10 minut zbierze to co wyleciało i co ci to przeszkadza?

Lepiej wymień tą rurę wylotową z 19mm na taką 1 - 1,5" bo ta piana to powstaje z wytrysku jak z sikawki strażackiej a może i ta mętność z uderzenia wody w piasek po przeciwnej stronie baniaka. No i nie załamuj mi Stana że mu ledwo ciurka bo to wzór filtracji z cyrkulacją w naszych Malawi choć ja nie lubię takiego odgłosu ciurkania.

Opublikowano

Pytałem o te PO4 bo ono zawsze występuje z wysokim NO3 i choć to drugie będzie niskie to jakoś usunąć te fosforany trzeba więc podmiana i tak może być konieczna.O grubszej rurce też pomyślałem i to dziś lub jutro przerobię.Światłem świecę od 7 do 22.Poczekamy jakiś czas i zobaczymy co się będzie działo.

Opublikowano

Sprawy utrzymania prawidłowej proporcji NO3/PO4 to my mamy dawno opanowane a nikt nie proponował ci zaprzestania podmianek wody - daj czas zbiornikowi i rybom by się wszystko poustalało. Jak ci NO3 dojdzie do 20-30ppm to podmianka tak 10-20% wody i po czasie sam załapiesz jak duże i jak często robić podmianki. Przyrosty PO4 jeszcze wolniejsze są a podmianki wody nie wiele zmieniają bo to siedzi nie tylko w wodzie ale i w piasku i jak podmienisz wodę na drugi dzień i tak to z piasku wylezie:(

IMHO za długo świecisz bo to wychodzi 15 godzin na dobę ale tu nie jestem pewien bo różne rybki mamy. Ja świecę od 8 do 18 czyli 10 godzin a potem do 22 tylko niebieskie nocne bardzo słabiutkie by nurzańce rosły:D .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Proszę o poradę czy jest sens eksperymentować z tym klejem "COSMOFEN CA 12

CA-klej sekundowy". Według kart bezpieczeństwa to tylko różni się od "COSMOPLAST 500" zastosowaniem czyli pierwszy wymieniony jest do "Klej

CA-klej sekundowy do klejenia profili uszczelniających z APTK (EPDM)", drugi natomiast do " CA-klej sekundowy do klejenia gumy z twardym PCW". Poniżej linki do kart bezpieczeństwa: http://mongutage.pl/upload/SDS_klej_sekund_H-00991.pdf;

http://simteq.pl/do/item/007105/Klej-sekundowy-cyjanoakrylowy-Cosmoplast-500-20g. Wiem, że jest polecany ten drugi i ktoś miał przygody z innym klejem, ale dziś w firmie z PCV mieli tylko ten i z ciekawości go wziąłem.

Opublikowano

Powinno być ok, przygoda dotyczyła kleju w tubie, i to ja eksperymentowałem. Nic się nie stało, poza tym że ten z tuby do pełnej twardości potrzebował 3 tygodnie :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem za szerokie otwory zasysowe tzn. 5 otworów po 1 cm szerokości, całkowita szerokość komory gąbki to 12 cm. I teraz nie wiem czy naklejać paski i to tłumić, czy zostawić? Poradźcie jeszcze proszę, czy do Matrixa robić kosz na to złoże i luzem to w nim umieścić, czy włożyć to w jakąś siatkę np. na krety i to położyć to na bardzo dziurawej podstawce. I ostatnie pytanko jakiej grubości i jakiej gradacji dać gąbkę pomiędzy złożem, a pompką.