Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gąbka oczywiście PPI45,jest cały czas włożona a jej wymiar dokładnie jak miejsce na nią,jak pisałem leciutko na sucho się wkładała.Przyciąłem dwa ząbki wzdłuż i jest już lepiej,ale na sam koniec i tak trzeba ją wgniatać by doszła do dna.Jakoś sobie poradzę z nią,ale może jest problem bo ma 50cm wysokości ?

-- dołączony post:

Mam problem z filmem na powierzchni,w komorze pompy jest nacięcie na grubość brzeszczotu,czyli około 3mm i głębokość 1,5cm poniżej lustra wody.Woda zlatuje na dół,ale jednak filmu nie likwiduje.Co trzeba by poprawić ?

Zrobiłem jeszcze dziś automatyczną podmianę,pompkę pico włożyłem do pierwszej komory i wąż do kanalizacji,ale zapomniałem,że po wyłączeniu pompy woda i tak poleci grawitacyjnie,co się oczywiście stało.Wąż mam gruby jak wyjście z pompki i chyba tu jest błąd,zredukowanie coś pomoże ?

-- dołączony post:

Nic z tego,dałem wężyk od RO i nadal leci po wyłączeniu wody,jakieś pomysły ?

Opublikowano
Woda zlatuje na dół,ale jednak filmu nie likwiduje.Co trzeba by poprawić ?

Nic z tego,dałem wężyk od RO i nadal leci po wyłączeniu wody,jakieś pomysły ?

:D :D

ZAWÓR ZWROTNY PALIWA 10MM ALUMINIOWY WYSOKA JAKOŚĆ (5420201940) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/54/20/20/19/5420201940@@AMEPARAM@@01@@AMEPARAM@@54/20/20/19@@AMEPARAM@@5420201940

ZAWÓR ZWROTNY PALIWA 8MM PLASTIKOWY WYSOKA JAKOŚĆ (5159926388) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/51/59/92/63/5159926388@@AMEPARAM@@01@@AMEPARAM@@51/59/92/63@@AMEPARAM@@5159926388

Na skimmer albo poszerz nacięcie o kolejne milimetry aż do skutku albo zrób drugie nacięcie zaraz obok. czyli dwa ząbki:D

Opublikowano

Myślałem o zaworku zwrotnym,ale myślałem,że się nie nada,sprawdzę to zaraz i dorobię nacięcie skimera.

Opublikowano

Mam problem z filmem na powierzchni,w komorze pompy jest nacięcie na grubość brzeszczotu,czyli około 3mm i głębokość 1,5cm poniżej lustra wody.Woda zlatuje na dół,ale jednak filmu nie likwiduje.Co trzeba by poprawić ?

U mnie skimer także nie radził sobie z filmem bakteryjnym, dopiero po obejrzeniu Filmu Stana o cyrkulacji, dokonałem zmiany wylotu z pompy, duże ciśnienie wpompowywane pod taflę zamieniłem na długą rurkę pcv, w niej wywierciłem ~50 otworów i pozostawiłem przelot do końca. Efektem tego jest zmniejszenie ciśnienia wyrzucanej wody, a mam czym wyrzucać bo pompa 4000l/h. Dzięki temu nie mam pralki w zbiorniku, w końcu ustawiłem cyrkulację, a wylot rurki jest mniej więcej w połowie lustra wody, przez co nie "ciurka" a pięknie zbija film bakteryjny, tak jak u Stana na filmiku było powiedziane, "pojęcie film bakteryjny u mnie nie istnieje".

Opublikowano
U mnie skimer także nie radził sobie z filmem bakteryjnym, dopiero po obejrzeniu Filmu Stana o cyrkulacji, dokonałem zmiany wylotu z pompy, duże ciśnienie wpompowywane pod taflę zamieniłem na długą rurkę pcv, w niej wywierciłem ~50 otworów i pozostawiłem przelot do końca. Efektem tego jest zmniejszenie ciśnienia wyrzucanej wody, a mam czym wyrzucać bo pompa 4000l/h. Dzięki temu nie mam pralki w zbiorniku, w końcu ustawiłem cyrkulację, a wylot rurki jest mniej więcej w połowie lustra wody, przez co nie "ciurka" a pięknie zbija film bakteryjny, tak jak u Stana na filmiku było powiedziane, "pojęcie film bakteryjny u mnie nie istnieje".

Możesz zrobić jakąś fotkę poglądową.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja poszerzyłem wlot do skimera,niechcący do prawie 1cm i film się stracił.

Co do zaworka zwrotnego to nie pomogło,woda leci nadal.Chyba jedynym wyjściem będzie zamontowanie rurki kanalizacyjnej powyżej lustra wody i do niej włożyć węża z pompki.

Opublikowano
Możesz zrobić jakąś fotkę poglądową.

Jak by nie zadziałało wklejanie od danego momentu filmu to przewiń do 1:32, pokazuję tu działanie deszczownicy według mojego pomysłu.

Deszczownica

Dodam jeszcze że woda jest super napowietrzona.

Opublikowano
Jak by nie zadziałało wklejanie od danego momentu filmu to przewiń do 1:32, pokazuję tu działanie deszczownicy według mojego pomysłu.

Dodam jeszcze że woda jest super napowietrzona.

Wielkie dzięki, szukam jak najcichszego rozwiązania - akwarium stoi na wyciągnięcie ręki od poduszki na której śpię, muszę pozostać przy zanurzonym wylocie z kasety

Opublikowano

Witam.

Naszła mnie taka myśl, i chciałem usłyszeć jakie jest wasze zdanie na ten temat.

A mianowicie. Co powiecie gdyby filtr kasetowy pomalować farbą akrylową taką jak się używa do malowania obrazów. Powertowałem troche po necie, i - jest to farba nie toksyczna i nie szkodliwa (tylko czy i dla ryb także?).