Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marku jak zrobisz ten skimmer nie ma znaczenia czy z gąbką czy z zasuwką czy bez niczego - byle było choć jedno wycięcie 5mm szerokości i głębokie na 1cm poniżej lustra w akwarium do komory pompy, jak natniesz głębiej np 2-3cm i dasz dwa magnesy to przesuwając ten zewnętrzny przesuwasz także ten w komorze pompy , wystarcza palcem przesuwać w górę lub w dól i masz regulację ale to jak każdy skimmer tylko zbiera film bakteryjny z powierzchni akwarium a cały film siedzi w komorze pompy i z niej nie wypływa, ale to nie daje klarowności wody. Klarowanie wody jak sam najlepiej wiesz robi węgiel, Boyd Chemi Pure, oraz żywice Purigen i Purolite dlatego w każdym moim projekcie kaseciaka jest miejsce na blok Purolite bo to 38zł/l i zawsze adsorbuje NO3 ( piszecie zwala NO3) i robi wodę kryształowo-kryształową - sam zobaczysz.

Opublikowano
Tego nie braliśmy pod uwagę by zakładać od razu ?

O to za trudne co prawda wypiłem już kawę ale nie załapałem- możesz łopatologicznie:D

Nie zajarałem to pędzikiem do twojego tematu a tam ostatnio

Kolejna odsłona projektu.Spienione PCV na kaseciaka zamówione w Rybniku,oświetlenie zamówione,wkład filtra w postaci lawy wulkanicznej zamówione,akwarium jak pisałem zamówione,pompa obiegowa i do podmian już leży,tak więc jeszcze chwila i będziemy zalewać.

Nie ma projektu tylko chyba szwagier albo stolarz leży na szafce zamiast akwarium :shock: zupełnie nie podobny do awatara inmara:D więc to musi być szwagier:D

Opublikowano

Do większego baniaka już dawno dorosłem ,nie jest to mój pierwszy akwa,natomiast pierwszy malawi od ok.roku.Niestety na razie warunki lokalowe nie pozwalają mi na większy, przynajmniej na razie.Ten skimer ma być wycięty w komorze pompy tak ? czy to ważne z której strony,i czy w jest on niezbędny .

Opublikowano

Wczoraj zakupiłem spienione pcv w Raciborzu firma KNOPIK za m2 kolorowego 43 zł. gdzie w Rybniku za to samo pcv trzeba zapłacić 60 zł ,także jeżeli ktoś z okolic będzie chciał kupić to polecam Racibórz.Jaki klej użyć do sklejania kasety ?.

Opublikowano

Z czarnym kolorem jest trudniej,kolorowe są na każdym kroku.Do sklejenia Cosmoplast 500.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Mors - tak wystarczy 1-2 nacięcia ok 5mm szerokie do komory pompy i by sięgały 1cm poniżej lustra wody w dowolnym miejscu byle nie pod wężem z pompy:D .

Marku moja teoria zwalania NO3 jest taka.

Oczywiście decydują 3 czynniki

- poziom NO3 w kranówie

- zarybienie/objętości wody w systemie czyli produkcja NO3

- z uwzględnieniem p1 przyjęta technika usuwania ( podmianki, deni, Purigen/Purolite, biopolimery)

W zależności od układu tych 3 czynników i przyjętej strategii podejmujemy działania w odpowiednim czasie.

Przykładowo:D

Jak mamy kranówę NO3 -20ppm i zakładamy od początku dorosłe przerybienie to podmianki są mało skuteczne albo muszą być częste i wielkie a poziom NO3 w baniaku i tak będzie stale b. wysoki.

Jak więc wybierzemy np TMBT który wiadomo że rusza nie szybciej jak po miesiącu to go możemy włożyć w baniak od razu na start by potem nie kubłować przez miesiąc dopóki polimer nie ruszy. Jak mamy kranówę z NO3 1ppm to nic nie musimy robić tylko czekać jak urośnie do 20ppm i wtedy decydować przy czym zostajemy a system podmianek będzie skuteczny. Każdy podejmuje decyzję sam.

Opublikowano

Tak tylko mi chodzi o cenę 20 zł różnicy między Racibórz a Rybnik .

Deccorativo u mnie w kranówie no3 na poziomie prawie 0 , po podmianie ok 30% w akwa ,nieco poniżej 20 , po ponad tygodniu utrzymuje się na poziomie 20 .akwa. mam ok. roku, ryb jest 15 sztuk i kilka maluchów.Czy w takim przypadku stosować blok absorbena.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.