Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Pleziorro napisał:

:( wiedziałem, że ktoś się w końcu natnie na ten projekt bez wymiarów. Szkoda, że na Ciebie trafiło, jestem na etapie rysowania 3 kaset w 3D, myślę że pod koniec przyszłego tygodnia powstanie przyklejony temat z końcowymi schematami i opisem wykonania (Tu liczę na Sebastiana w kwestii przyklejenia zamkniętego FAQ) .

Kaseciaka pogoń i rób następnego będzie ładniejszy :)

Nowe Formatki już zamówione możliwe że w sobotę będzie już nowy.:D

Opublikowano
11 minut temu, JemioloSeba napisał:

Zróbcie temat z projektami i się go zamknie i przyklei. Na życzenie będę dodawał nowe sprawdzone projekty.

Zróbmy :) 

Będziesz także proszony o konsultacje... kaseciarzu :)

Opublikowano

Ja chyba będę jednak robił tradycyjnego kaseciaka, o grubości 10cm. Czy komory:
Śmieciowa - 0,7 cm
Gąbki - 5 cm
Absorbera i grzałki - 9,7 cm
Pompy - 19,4 cm
będą ostatecznie ok?
Cały kaseciak wychodzi wtedy 10,6 x 36 cm. Specjalnie po długości lekko skracam komory aby zaoszczędzić na grubości PCV.
Jeżeli będę zmieniał pompę to na maks Jecod DCS-7000 a on ma teoretycznie 160 cm długości, więc zapas na koszyczek chyba jest wystarczający?
Odnośnie zasysów. Rafał pisze o trzech piątkach ale mi zależy, żeby zasysy zajmowały jak najmniej miejsca w głębokości kasety (chcę ją maksymalnie zbudować tłem), myślicie, że mogą być np. 2 lub 3 po 5 mm ale 10 cm długie i tak bliżej jednego boku?

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Myślę że taki zasys spełni rolę i po dłuższych obserwacjach sam bym chętnie zrobił 3 wyższe. Falownik umieszczony na tej samej ścianie co zasys kaseciaka, powoduje podnoszenie śmieci i czasem nie trafią one w zasys i są ciągnione prądem wody do góry pod falownik i wypluwane przezeń w toń. Wyższe zasysy będą miały szanse chwycić już wędrujące w górę śmieci. To tylko teoretyczne gdybanie, nie poparte testami, ale wydaje mi się bardzo sensowne :)

Opublikowano (edytowane)

może być problem z wyjęciem gąbki - taki że potrzebna odległość ściany bocznej od końca wzmocnienia wzdłużnego 0,3+o,7 + 0,3 +5 cm = 6,3cm ale wtedy szczeliny zasysowe mogą być max 2 na tym wymiarze 0,7 komory śmieciowej jak wisi nad dnem to i na dnie czyli 2x 2-3mm wtedy na długości 10cm będzie ok.

może inaczej Piotrze  śmieciowa 1cm + 5cm gąbka + 3cm grzałka + 19 cm komora  pompy = 28 cm + grubość pcv 3x0,3cm  a Purolite w siatce pod pompą a na złożu ceramiki.

wtedy wklejasz tylko jedno wewnątrz - przegrodę do komory pompy z przelotem dolnym. Nie trzeba żadnych prowadnic.

Tak jest tu w tym kaseciaku w moim kotniczku 54l  

20160831_180504_001.jpg

Jeśli kogoś natchnie to tak wygląda aktualnie bez ryb i nie czyszczone

20160901_121846_001.jpg

EDIT Piotrze wg moich doświadczeń do pompy 7000l/h grubość wewnętrzna kasety 10cm to za mało  tak 12-15cm więc wychodzi na to samo co narożny a bez problemu z wyjęciem gąbki i odpinaniem kasety z tłem.

Edytowane przez deccorativo