Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No raczej mechanik ,chyba że da się połączyć biologię i mechanikę w takim filtrze?Sprzęt jaki posiadam to fluval fx5, eheim 2215 classic, aquael circulator 2000,tunze 6045( coś szwankował ostatnio i nie wiem czy w ogóle ruszy).Jak byś proponował to ze sobą zgrać w jedną całość?

Gość pemergency
Opublikowano
No raczej mechanik ,chyba że da się połączyć biologię i mechanikę w takim filtrze?Sprzęt jaki posiadam to fluval fx5, eheim 2215 classic, aquael circulator 2000,tunze 6045( coś szwankował ostatnio i nie wiem czy w ogóle ruszy).Jak byś proponował to ze sobą zgrać w jedną całość?

Eheima zasyp całego grysem koralowym, jeśli nie masz to ceramiką o dobrej porowatości, na zasys daj drobniutką gąbkę.

Fluvala zostaw z wkładami producenta, ceramikę możesz sobie darować w tym kuble, a w jej miejsce wpakuj watę np. JBL SYMEC (polecił mi ją Crav i muszę przyznać, że sprawdza się rewelacyjnie). Nie kupuj czasem owaty z metra z ebay bo działa to strasznie kulawo...

$_12.JPG

FilterProfileFluvalFX5-14.jpg

Opublikowano

Ok dzięki, już mam jakąś swoją wizję :), fx5 ma podwójny wylot , gdzie w akwa go najlepiej zainstalować? Acha, cyrkulator nadal będzie potrzebny w zbiorniku czy fx5 zrobi ładny obieg? Ceramikę mam już w tym eheimie i raczej nie mam zamiaru zmieniac bo jest całkiem nowa.A co do mediów z fx5 to nie wiem w sumie czy gościu z ebaja zachowa dla siebie czy nie, plus pisałeś żeby zostawić od producenta, a co tam dają?. Chyba nie chciałeś żebym odpalał go z węglem?:) Jeśli chciałbym dołożyć purigen(nigdy jeszcze nie używałem) to do którego filtra?

Gość pemergency
Opublikowano
Ok dzięki, już mam jakąś swoją wizję :), fx5 ma podwójny wylot , gdzie w akwa go najlepiej zainstalować? Acha, cyrkulator nadal będzie potrzebny w zbiorniku czy fx5 zrobi ładny obieg? Ceramikę mam już w tym eheimie i raczej nie mam zamiaru zmieniac bo jest całkiem nowa.A co do mediów z fx5 to nie wiem w sumie czy gościu z ebaja zachowa dla siebie czy nie, plus pisałeś żeby zostawić od producenta, a co tam dają?. Chyba nie chciałeś żebym odpalał go z węglem?:) Jeśli chciałbym dołożyć purigen(nigdy jeszcze nie używałem) to do którego filtra?

Pisząc o wkładach producenta miałem na myśli gąbki, oczywiście nie wkładaj tam węgla. Gościu z ebay nie powinien zachować gąbek dla siebie bo wchodzą one w skład filtra...

Cyrkulator raczej nie będzie potrzebny, a końcówkę wylotu ustaw po przeciwnej stronie do zaysu.