Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W jakim celu podnosić coś co jest dobre??

to nie tu temat więc odpowiem krótko.

bo pH 8 jest lepsze od dobrego 7,8 a niepodważalnie powinniśmy dążyć do odtworzenia warunków z jeziora Malawi. O pH jakie tam jest na forum mnóstwo i jak poczytasz to zrozumiesz.

Dlaczego ceramika rurkowa jest nie dobra do Kh i Gh? Większość z nas ma ceramikę i jest ok i stąd moje pytanie.

kolego masz perfekcyjnie opanowany dar wkładania w usta wypowiedzi które nigdy nie padły.

Nigdzie i nigdy nie napisałem że ceramika rurkowa jest nie dobra.

Cały czas natomiast twierdzę że do biotopów Malawi i Tanganika grys koralowy jest lepszy od tych rurek i nie ma znaczenia ilu kolegów je użyło bo nie jest to żle i będzie OK, lecz nie najlepiej. Tak więc jest to kwestia wyboru czy dobrze czy też lepiej. Ja wybieram lepiej tym bardziej że koszt identyczny.

Przewaga grysu koralowego nad rurkami z chińskiej gliny polega na:

1/ grys koralowy to szkielet żywych korali a więc czysty i nie zawiera szkodliwych dla życia metali i związków, a rurki to wytwór ludzki z glinki pobranej z nie koniecznie czystego środowiska. Zapewne drogie markowe rurki są czyste i nie zawierają szkodliwych dla ryb "dodatków" ale tanie które najczęściej kupujecie - tu zawsze mam wątpliwości. Czytając choćby ile zabawek dla dzieci zawiera trujące związki i jest wycofywane ze sprzedaży - kto tam by więc patrzył na jakieś rurki które mogą wejść jako kontener rurek izolatorów i nikt na nie nawet nie spojrzy.

2/ znacznie większej powierzchni do zasiedlenia bakterii nitryfikacyjnych wynikającej z ich porowatości. Wystarczy wziąć do ręki jeden i drugi materiał o podobnej objętości i ocenić ile waży. Koral i lawa wulkaniczna zdecydowanie wygrywa z rurką ale przegrywają np z Matrixem - też wytworem ludzkim ale profesjonalnym.

To jest kluczowy i najważniejszy argument.

3/ grys koralowy do wody rozpuszcza wapień, magnez, węglany podnosząc twardość węglanową KH, a tym samym również twardość ogólną GH i stanowi bufor do stabilizacji wysokiego pH naszego biotopu. Rurki to glinka lub porcelana która mam nadzieję że nic nie wydziela do wody.

Opublikowano
bo pH 8 jest lepsze od dobrego 7,8 a niepodważalnie powinniśmy dążyć do odtworzenia warunków z jeziora Malawi. O pH jakie tam jest na forum mnóstwo i jak poczytasz to zrozumiesz.

I Ty chcesz odtworzyć jezioro w akwarium życzę powodzenia. Dąż do lepszego, podwyższaj pH. I zastanów się czy rybą jest lepiej w pH 7,8 czy w pH8. Dla mnie 7,8 jest dobrym tak samo jak 8,0, wię nie stopniuje które lepsze. Rozumie jak byś koledze doradzał podwyższenie pH o np z 7,6 na 8,2-8,4 to nie odezwałbym się wcale ale z dobrego 7,8 na niby jeszcze lepsze 8,0 to nie powstrzymałem się napisać.

kolego masz perfekcyjnie opanowany dar wkładania w usta wypowiedzi które nigdy nie padły.

Dar mam na pewno ale czy wkładania w usta...... tego nie wiem. O ocenę musiałbym poprosić ktoś innego.

Nigdzie i nigdy nie napisałem że ceramika rurkowa jest nie dobra.

Twoje słowa

Zapewniam cię że nie masz w kranie wody o pH z jeziora Malawi a pH to nie wszystko jeszcze KH i GH a tego ci ceramiczne rurki nie zmienią. ale jak ponoć lepsza chińska ceramika rurkowa to kupuj i koniec.

Także nie pisz, że jak coś innego napisałem niż Ty się wypowiedziałeś.

Uważam że ceramika rurkowa jest tak samo dobra jak grys koralowy i też nie wyróżniam jednego czy drugiego. Ale dziękuje za uświadomienie co to jest grys koralowy.

Opublikowano

Koledzy nie kłóćcie się już ;) Fajnie wiedzieć że 7,8 jest dobrym pH i nie muszę z tym już nic robić, a wybrałem grys koralowy bo dobra ceramika swoje kosztuje. Jeszcze raz wszystkim Wam dziękuję za cierpliwość i pomoc w doborze akcesoriów, mam nadzieję że dzięki Waszym radom moim Saulosi będzie się żyć dobrze! :)