Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja 3 korpus (FBF) wypełniłbym drobnym piaskiem. Za fbf-em dałbym jeszcze jeden korpus na zapas - np: purigen lub węgiel czy jakąś żywicę , oczywiście na baypasie. Czyli za pompą 2 korpusy na baypasie i to wsio.

Opublikowano

Jeśli wykonasz to jak na rysunku to musisz pamiętać aby na bajpasie dać zawór(na tej czarnej kresce). Nie wiem co planujesz w korpusach 1 i 2 . Pamiętaj że korpus na fbf musisz założyć odwrotnie out -in. Zrób tak ja Ci napisałem w poście wyżej. Za pompą daj 2 lub 3 korpusy każdy z nich na bajpasie i będzie git.

Opublikowano
Witajcie

Jaki macie patent na montaż rury w fbf ? 3/4 nie wchodzi , i jak ją najlepiej zakończyć i na jakiej wysokości od dna ?

Pozdrawiam

Ja u siebie podgrzałem koniec rury 3/4 nad palnikiem i nałożyłem ją na wejście w korpusie.

Rurkę 3/4 mam do samego dna, na dole wycięte mam dwa otwory na przeciwko siebie w kształcie odwróconej miseczki.

Opublikowano

Ja mam tak u siebie, co prawda korpus 10 cali, ale najważniejsze to aby woda obmywała złoże od spodu.

-- dołączony post:

testowałem też z otworami wywierconymi na połowie długości ale efekt był mierny.

Piterf tak to wyglada tyle ze 4 chciałem usunac 68ca5eeacdf0114am.jpg czyli mam zrobic tak? 7d521690228dc377m.jpg\

o to mniej więcej biega ja mam zrobione tak http://imageshack.us/a/img37/8053/dsc0159ewd.jpg[/img]"]dsc0159ewd.jpg

2x 1oo -pompa- zawór spustowy-korpus 100- fbf na baypasie- zapas na bajpasie

Opublikowano

Ari moim zdaniem powinieneś zrobić swój narurowiec tak jak ma kolega piterf jest to sprawdzona przez niego konstrukcja czyli niczym nie ryzykujesz. Poza tym w jego schemacie są spełnione Twoje wymagania :

* przed pompą dwa korpusy ze sznurkiem;

* za pompą trzy korpusy, wszystkie na obejściach

- pierwszy fbf

- drugi purigen

- trzeci zapas (węgiel, żywica itp.)

Przepływ na bajpasach ustawiasz wg własnego uznania reszta przefiltrowanej mechanicznie wody mknie z powrotem do akwarium.