Skocz do zawartości

Podmianka ciągła czy okresowa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy takiej wodzie to trochę bez sensu. Łatwiej modyfikować parametry przy okresowych podmianach choćby zwykła sodą.

Opublikowano

Możesz zastosować wymiennik do likwidacji wysokiego NO3. Jednak musiałbyś sie nastawić na częste podmiany preparatu i jego regenerację. KH to nie taki problem ot wrzucanie sporych ilości sody co jakiś czas, jednak NO3 jest trudne do przeskoczenia. Ponoć normy dopuszczają 50 mg/l NO3 i nic nie wskórasz w wodociągach. do 25 jest to jednak akceptowalna wysokość u ryb a może być tak, że w baniaku będzie ci podchodziło do 70 i wtedy podmiana stała dawałaby lepszy efekt. Wymiennik z odpowiednim preparatem ( nigdy nie pamiętam jego nazwy ;) ale jest na forum ), rzowiazałby problem. Sam nie wiem, jak bym postąpił.

Opublikowano

Jeszcze baniak nie ruszył a już się zapasowy korpus na filtrze przyda na purigen.

Hydroponika odpada mam ciemno w kotłowni ,

woda z ro dalej do modyfikacji , może denitrifikator ? Mam miejsce na dodatkowe osprzety.

Opublikowano

Denitrator musiałby być nie lada wydajny,żeby pociągnąć produkt nitryfikacji i jeszcze azotany z dolewki. W tej sytuacji faktycznie stała podmiana nie ma wielkiego sensu. Jeśli ma to być złoże biologiczne to będzie dojrzewało bardzo długo, denitrator kilka tygodni minimum, dsb w sumpie? Jeszcze dłużej,to już miesiące. Póki co można chyba ratować się jakimś absorberem. Hydroponika załatwiła by sprawę elegancko - całośc filtracji.Z czegoś jeszcze podobnego jest filtr glonowy,także usuwa azotany.Ale wymaga doświetlania i nie stosowałem, tylko tak sobie dywaguję. Kiedyś taki pomysł rzucił kolega na czacie, wyglądało to całkiem sensownie.

Opublikowano

Dziura w zbiorniku już zaklejona tak więc stałej podmiany nie będzie .Pozostaje hydroponika i deni .

Z tym że hydroponika na minimalnychi lościach światła mam małe okienko od wschodu . Czy są rośliny nadające się do hydroponiki nie mające wysokich wymagań świetlnych ?