Skocz do zawartości

Podmianka ciągła czy okresowa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim przypadku 60 litrów na dobę daje nie całe 3 litry na godzinę które wlewają się do ponad 1000 litrów wodociągi musieliby chyba zaatakować talibowie i coś tam dosypać aby rybom zaszkodziło ;) ... wyższość stałej podmiany również w tym daje znaki. Wlewając 25 % wody w ciągu godziny ryzykujesz wlewając w ciągu tej godzimy ułamek procenta nie ma siły żebyś zaszkodził rybom. Węgiel jest moim zdaniem niepotrzebny.

Oczywiście uwaga o wysokim NO3 w kranówce jak najbardziej słuszna ... taką sytuację miałem tylko raz w życiu u jednego kolegi i ciągle zapominam o tym, ze czasem takie coś dziwnego płynie z kranu.

Opublikowano

Mam wodociągi po drodze do pracy wdepne i się zapytam w jaki sposób uzdatniają wodę.

Napewno jest mocno zażelazowana bo jak latem leję do basenu to po dodaniu chloru robi się brązowa. Po kilku dniach filtr wyłapuje czarną mazie i jest ok.

A na wejściu do domu mam narurowce to mogę wegiel profilaktycznie zapodać.

Opublikowano

Najważniejszą rzeczą jest poziom NO3 bo nie wyobrażam sobie aby mógł być amoniak czy azotyny. Jeśli będziesz miał zerowe NO3 to PH sobie podciągniesz ale zmierz parametry kranówki kupując testy kropelkowe lub dowiedz się parametrów w wodociągach. Wg mnie i tak powinieneś kupić podstawowe testy.

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem posiadając wysokie NO3 w kranówce można stałą podmianę zrobić.

Przed wlotem do akwarium montujesz korpusy szerogowo,

np. 4, 1- mechanik 20mikronów,

2- węgiel aktywowany

3- purigen

4- purigen.

Mały przepływ przez korpusy usunie z wody niepotrzebne związki i po problemie.

Opublikowano
Moim skromnym zdaniem posiadając wysokie NO3 w kranówce można stałą podmianę zrobić.

Przed wlotem do akwarium montujesz korpusy szerogowo,

np. 4, 1- mechanik 20mikronów,

2- węgiel aktywowany

3- purigen

4- purigen.

Mały przepływ przez korpusy usunie z wody niepotrzebne związki i po problemie.

Przy wysokim NO3 w kranie ani węgiel ani purigen nie załatwi sprawy.

Opublikowano

Tak offtopujac, zmierz kiedys NO3 w mineralce to się zdziwisz. Woda wodociągowa musi spełnić ostrzejsze normy niż butelkowana.

A na wysokie NO3 w kranie to jonowymieniacze,hydroponika,ostatecznie sposób Aarseta.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam parametry wody kranowej nie jest najlepiej :-(

Twardość ogólna 9.24° dh ,

Ph 6.6

NO2. 0,024

NO3. 18-22 :-(

To średnia z 3 miesięcy.

-- dołączony post:

I co z tą podmianą robić czy nie ?