Skocz do zawartości

ustawienie filtrow zewnetrznych w 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chce w moim akwarium 240l (120x40x50h). Zamontować dwa filtry zewnętrzne. Hw302 jako biolog i jbl e1500 jako mechanik. Nie wiem jak mam rozmiescic filtry. Czy dać dwa wloty po jednej stronie a wyloty po drugiej?(chce żeby jeden zakończony był deszczownia), wylot (nie deszczownia )dać na dole czy też u góry . Czy może w jakiś inny sposób?muszę dokupić falownik ? Czy wloty mogą być za budowane? Tzn myślę o zrobieniu tła strukturalnego i chciałem zrobić coś w stylu obudowy na filtr wewnętrzny, ale nie obudowane do okoła tylko ścianka zasłaniając rurki i koszyczki.z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

prostym rozwiązaniem byłoby danie jednej rurki z wypływem wzdłuż tylnej ścianki akwarium, a drugiej po drugiej stronie lekko po skosie na przednią szybę tak by woda w akwarium krążyła, przy dnie ale nie za nisko możesz dać cyrkulator jvp 101 3000l/h w zupełności Ci wystarczy, no i tak ułóż kamienie by nie leżały za blisko siebie bo między nimi zawsze coś będzie wtedy zalegać. na mechanika można zrobić zabudowę, poszukaj na forum zdjęć zbiorników lub DIY na pewno coś znajdziesz:-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pablojogi dał Ci bardzo dobrą radę. Ustaw tak:

JBL (mechanik) po prawej stronie baniaka ustawiony wzdłuż tylnej szyby - absolutnie bez zabudowy koszykòw , on ma zbierać śmieci

HW z drugiej strony baniaka ustawiony pod skosem na przednią szybę - tu możesz schować koszyki za tłem bo to biolog.

Takie ustawienie jest u mnie. U mnie bez cyrkulatora zbierały się jednak odchody. Z cyrkulatorem jest czusciutko.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Prawda. Po przeciwnej stronie mechanika, ale wszystko to kwestia prób. Ustawiasz tak by dobrze zbierało z miejsc gdzie pozostaje shit.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka