Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo ta jest najlepsza, ma w sobie oprócz samej spiruliny łatwo strawne białka zwierzęce , witaminę C i czosnek. Całość tworzy jak sam wiesz najlepszą i najbardziej polecaną spirulinę wśród wszystkich spirulin. Oczywiście te co wymieniłeś pewnie też są dobre ale nie najlepsze.

Opublikowano

Więc tak, myśle że będe jako pokarm podstawowy podawał spiruline osi i do tego aquatic nature code shrimp, napisane na stronie firmy że jest z dodatkiem krewetek, a jako uzupełnienie osi vivid color i naturefood plant m plus do tego raz w tygodniu mrożone, czy tak by było ok?

Opublikowano

Według mnie tak ! Będziesz miał teraz około 60/40 z przewagą na pokarm zwierzęcy. Oczywiście karm delikatnie pyszczaki. Nie powinny dostawać pokarmu w dużych ilościach na raz.

Opublikowano

Z mrożonek dawaj wodzeń ( szklarkę ), artemie, mysis, a w młodości dafnie i oczlika. Unikaj cięższych karm typu mięso małży czy kryl.

-- dołączony post:

Więc tak, myśle że będe jako pokarm podstawowy podawał spiruline osi i do tego aquatic nature code shrimp, napisane na stronie firmy że jest z dodatkiem krewetek, a jako uzupełnienie osi vivid color i naturefood plant m plus do tego raz w tygodniu mrożone, czy tak by było ok?

Wg mnie nie do końca dobrze bo saulosi może otrzymywać 60/40 jeśli to dieta kompromisowa z jakimiś bardziej mięsożernymi rybami. Gdy masz same saulosi lepiej dawać 20 /40 mięsa do 60/80 roślin. Tak więc mrożonka raz w tygodniu i druga karma z mięsnych w jeszcze jeden dzień. Daje to oczywiście mocno upraszczając 33% mięcha w diecie. Czasem dałbym im wręcz raz w tygodniu mięcho. Daje to 16% miecha i to troszke mało ale co kilka tygodni bym tak robił. Co kilka tygodni odwróciłbym trend i dawał miecho 3x więc pół na pół.

Opublikowano

Więc tak, mam zakupiony pokarm: osi spirulina, osi vivid color, naturefood cichlid plant m i do tego aquatic nature code shrimp. Co do tego aquatica to sprzedawca mi wcisnął że to niby bardzo dobre dla saulosi będzie zapewniał że jest w tym spirulina i napewno będzie lepsze od malawi tropicala(chciałem to ale mnie przekonał). Pokarm będe podawał 3 razy dziennie 6 dni w tygodniu w małych porcjach, więc jak najlepiej było by ułożyć diete dla moich saulosi z tych pokarmów które mam?

Opublikowano

Po pierwsze kup jeszcze co najmniej 1 roślinny sera flora cie nie zabije finansowo a jest bardzo chętnie zjadana i chyba w każdym zoologu ;). Pomyśl jeszcze o drugim a zrozumiesz dlaczego gdy przeczytasz to poniżej.

Z tego co masz w dawkach 3x dziennie. Dajesz 2x dziennie na zmianę plant i spiruline i raz dziennie cos z karm mięsnych. Tu masz 3 karmy więc codziennie może być inna. W roslinnym mając 2 kary nic nie wymyślisz gdybyś miał dwie dodatkowe to codziennie możesz je inaczej układać i ryby beda ialy urozmaicenie. Gdybyś pokusił się choc na ta flore to tez masz lepiej:

dzień 1 - flora, plant, mrozonka

dzień 2 - flora, spirulina, code shrimp

dzień 3 - plant, spirulina, wybarwiający

dzień 4,5,6 tak samo lub w zamieszanej kolejności

zostawiając 2 karmy musisz dawać

dzień 1 - spirulina, plant, i aż tak do dna 6 ;). Tylko mięcho im po różnicujesz.