Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przemek skoro nie ma przeciwwskazań do wywiercenia dziury w bocznej szybie, na którą działają o duże siły, może bezpieczniej będzie wywiercić dziurę w dnie ? ta będzie oparta na całej swojej powierzchni.

Opublikowano
Przemek skoro nie ma przeciwwskazań do wywiercenia dziury w bocznej szybie, na którą działają o duże siły, może bezpieczniej będzie wywiercić dziurę w dnie ? ta będzie oparta na całej swojej powierzchni.

Bezpieczniej będzie na bocznej ,ale można i w dnie.

Opublikowano

Kolejne problemy... nigdzie nie mogę znaleźć statywu do wiertarki, akurat z tym sprzętem nie czuje się pewnie, objeździłem tyle firm, że głowa mała. Poszukam czegoś na allegroo. Pseudo szklarzy których w moim mieście jest sztuk dwie na pytanie czy podejmą się wywiercenia dziury w szkle zrobili oczy większe niż kot ze Shreka. O dostępności wierteł do szkła nie wspomnę

Opublikowano

Fachowiec w moim mieście chciał 5zł/1mm średnicy otworu, chyba głowami się pozamieniał z .....

Wiertła są dostępne na allegro i wcale niedrogie.Nie będę wypowiadał się o ich jakości, bo nie jestem szklarzem ale do zrobienia 1-2 dziur się nadają. Ja wierciłem w szybach powoil wkrętarką bez żadnego podparcia, tylko na płasko i polewając wodą.

Opublikowano

Dobra Panowie jest dobrze, znalazłem gościa, który nie boi się wyzwania, o akwarystyce nie ma pojęcia ale patrząc na jego pracę widać, że fach ma w ręku:) Mając na uwadze to co Przemek napisał, dziura będzie ok 8cm od brzegu na odpływ średnicy 25mm. Teraz pytanie na jakiej wysokości ma znajdować się środek dziury ?

Opublikowano

No w zaleznosci jak go przykleisz to taki bedzie poziom wody w akwarium.

Jesli brzeg przelewu bedzie 7cm poniżej niz np wzmocnienie podłużne to i woda bedzie o tyle cm niżej - nic odkrywczego nie napisałem :)

Chyba ze robisz dziure w dnie - to wtedy moja wypowiedz nie ma sensu :D