Skocz do zawartości

Aulonki,Saulosi i Acei :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z gory przepraszam za brak polskich znakow w temacie ale pisze z pracy i nie mam tutaj takiej mozliwosci - wyedytuje post w domu o ile pozwoli mi na to moj wspanialy mobilny internet :)

Wiec tak jestem posiadaczem 450l zbiornika w ktorym plywaja:

6 doroslych Aulonek

9 maluchow od Aulonek ok. 3cm

6 Saulosi 3cm

5 Saulosi 7cm-8cm

8 Acei ok 8cm

Pokarmy ktore posiadam to:

O.S.I. OSI VIVID COLOR FLAKE

O.S.I. OSI SPIRULINA FLAKES

NATUREFOOD PREMIUM CICHLID PLANT

CICHLID STICKS - TETRA

Artemie sucha

Larwy komara - mrozonki

Zazwyczaj karmie rybki dwa razy dziennie, przed praca i po.

Mniej wiecej karmienie wyglada tak:

5x w tygodniu Vivid Color , 2x w tygodniu zamiast Vivid daje cichlids sticks,larwy komara albo sucha artemie.

Drugie karmienie to Spirulina Flakes do ktorej co drugi dzien dodaje Cichlid Plant.

Wszystkie suche pokarmy namaczam wczesniej przez ok 15min, ale wyczytalem w niektorych postach,ze np. Vivid i Spiruline nie powinno sie namaczac - moglby mi to ktos rozjasnic :)

Kolejna rzecza o ktora chcialem sie zapytac to ile dawac pokarmu, w jakim czasie rybki powinno go skonsumowac ? Chetnie wyslucham co robie zle, albo co moglbym zmienic lub jakim pokarm dokupic. Czy lepiej jest karmic 3-4 razy dziennie czy 2 razy dziennie jest ok?

Pozdrawiam

Opublikowano

Namacza sie pokarmy ktore zwiekszaja swoja obietosc .OSI i nf nie należy namaczac szczegolnie w platkach. Karm tak aby ryby zjadly w minute,

2x dziennie jest ok. CICHLID STICKS - TETRA i Artemie sucha, zastapilbym OSI BRINE SHRIMP FLAKES . Z mrozonek najbardziej polecam oczliki .

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam 2x dziennie dla dorosłych to tak ale kolega ma 15 maluchów ja bym karmił częściej 4x dziennie w mniejszych proporcjach na ten temat różne są opinie w warunkach naturalnych ryby żerują bez przerwy oczywiście w małych ilościach pozdrawiam

• Dziękuję 1
Opublikowano

Troszke pozno odpisuje,ale moj mobilny internet w domu poprostu nie daje rady,wiec musze pisac z pracy...

Dziekuje wam bardzo za pomoc, napewno dokupie OSI BRINE SHRIMP FLAKES. Co do czestotliwosci karmienia to poprostu w miare mozliwosci bede karmil 4 razy dziennie dopoki maluchy troche nie podrosna, a w dni w ktore nikogo nie ma w domu bede karmil przed i po pracy, dziekuje jeszcze raz, pozdrawiam :)