Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spróbuję zrobić koronę samodzielnie , przekonaliście mnie :) Nie będę ryzykować życia rybek . Koronę z tego co patrzyłem najlepiej wykonać ze spienionego pcv , co do samej konstrukcji myślę że nie będzie problemu. Najbardziej martwi mnie czym wyciąć otwory na wyloty i wloty od filtrów . Może robiliście już taką konstrukcje i doradzilibyście czym się najlepiej wycina w spienionym pcv ?

Opublikowano

Nożem do tapet? To jest bardzo miękki materiał, obrobisz zwykłymi narzędziami i papierem ściernym. Otwory - piłka włosowa, albo wiertła skrzydełkowe do większych dziur. Tak samo jak np. do sklejki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja akurat mogę polecić plexi - łatwo się docina wyżynarką, a dziury na kable czy belkę można poprawić lutownicą - doskonale topi plexi.

Link do zdjęcia - stare bo robione rok temu, ale jak widać może być "otwarte" a plexi nie szpeci :)

2.jpg

Opublikowano

Pleksa to strasznie niewzięczny materiał,ale u ciebie nie bardzo widać jak to jest rozwiązane,żadnej korony nie mogę się tu doszukać. Btw bombowy awatar ;]

Opublikowano

Bez pokrywy mnóstwo kurzu się zbiera i trzeba wtedy uruchomić skimmer żeby to wszystko zebrał ,natomiast pokrywa ze świelówkami jest roche droga. Ja u siebie mam wyciętą szybę szer.15 cm i długości 125cm na której mam przyklejone paski led i jest ok.Wybór należy do Ciebie.

Opublikowano

Ooo no to sporo tak jak mówię u mnie jest tylko taka szyba i na razie nic nie wyskoczyło, a kiedyś w poprzednim akwarium miałem pokrywę kamień straszny się zbierał i nie szło tego domyć.