Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam po 4 miesiącach testowania instalacji narurowej w 720 l

Mam kilka spostrzeżeń i pytań do zaawansowanych akwarystów i posiadaczy tej wspaniałej instalacji. To co zauważyłem po tak krótkim czasie :

1. Spadek przepustowości na instalacji około 0,2 m3/h . Czy jest to wina syfu w rurach?

2. Czasami filtry sznurkowe po wymianie potrafią się zapowietrzyć i są napełnione do połowy. Wtedy odpowietrzam i jest OK. Macie tak u siebie?

3. Za pompą mam 2 korpusy (odwrócone z rurką) równoległe z bypasem ze złożem matrix i za nim korpus z bypesem FBF (piasek koralowy wapienny). Czy jest ten układ OK, czy zmienić fbf na złoże? Woda kryształ a parametry standard. Nawet przy 45 rybach NO3 skacze mi tylko do 35-40 przed okresem cotygodniowej podmiany.

4. Mam zamiar zakładać drugi narurowiec na 5 korpusach. 2 mechaniki i 1 biolog i 2 purigen lub inne. Powiecie, że nie ma sensu ale często wyjeżdżam a sznurki potrafią się przypchać...

Cała instalacja pobiera mi 15-16W (pompa II bieg) oraz 12W 2 falowniki i w akwa nie ma syfu. Pomyślałem o drugim narurowcu właśnie zamiast tych falowników. Prawie tyle samo prądu a przy okazji filtracja.

Proszę o opinie.