Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Mróz napisał:

Tak czy inaczej, fajnie było by gdyby była to prawda, może w końcu z rynku zniknął by problem słabo dostępnych samic 😉

Myślę ,że gdyby tak było to problem by już dawno zniknął. Ale to tylko mój wniosek i nie podważam tego w treści linku , który podał Piotr.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz78 napisał:

Byłoby wręcz idealnie gdyby często było więcej samic w miocie.

Większą ilość samic można uzyskać zmieniając ph, co  zostało opisane w magazynie akwarium z maja 2003 roku. Ja poruszyłem temat wpływu temperatury na ilość samców. Dokładniej o podniesieniu temperatury podczas inkubacji.  Autor z linku opisuje że w niższej temperaturze uzyskał mniej potomstwa, powiązałem to z innym doświadczeniem.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi-oJmA6efmAhVBwMQBHaohAXIQFjADegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Fakwa-mania.mud.pl%2Farchiwum%2Fa74%2Fa74%2C8.html&usg=AOvVaw3mDMkZOliIBJ90LykAtn9N

Opublikowano
30 minut temu, piotriola napisał:

Ja poruszyłem temat wpływu temperatury na ilość samców.

W pierwszym linku który podałeś Piotrze jest mowa o większej ilości samiczek w wyższej  temperaturze tj 31 stopni. I równowagi samiczek do samczyków w temperaturze  normalnej czyli 26 stopni. A w niższej temperaturze to doświadczanie nic nie wnosi. Jestem bardzo ciekaw czy te doświadczenia były powtórzone kilku krotnie, bo nic o tym nie jest napisane. Jeżeli to było zrobione jeden raz to być może czysty przypadek.  Druga sprawa w temperaturze 26 stopni czyli w takiej w której trzymamy swoje pysie raczej nie wychodzi nam, że mamy pół na pół. Zawsze tych samczyków jest więcej.

W drugim linku nic tak naprawdę nie ma o ilości samczyków do samiczek. Tylko,że temperatura wpływa na wielkość narybku. I tu się zgodzę z tym stwierdzeniem.

Kiedyś robiłem doświadczenia w temperaturze 29 stopnia przy ph8.0. Nie zauważyłem aby była większa ilość samiczek do samczyków. Być może jest to związane z rybom która brała udział w doświadczeniu. Były to Demasony. Dwie różne samiczki a jeden samczyk. Tarło od początku do wyklucia  w innym osobnym zbiorniku. Po tarle samczyk został zabierany. Czyli samiczka żyła sobie bez żadnego stresu ( a może to było przyczyną). I zawsze wychodziło więcej samczyków. Jeden miot był 16szt z czego było 9/10 samczyków. w drugim miocie było 12szt narybku z czego tylko 4 samiczki. Być może było więcej samiczek które nie chciały podchodzić do tarła. Dlaczego napisałem, że tyle samiczek a tyle samczyków. U Demasoni widać to w budowie. Samczyki są większe i masywniejsze do samiczek.

Tak jak napisali moi poprzednicy jeżeli byłoby to takie łatwe to nie byłoby deficytu samiczek.

• Lubię to 1
Opublikowano

To ja dodam coś od siebie. 1.Temperatura wody 23 stopnie , pH 7,6 , nO2 niewykrywalne , nO3 10mg . Test przeprowadzony na Labeotropheus treweasae thumbi west. Ilość młodych 12 sztuk , układ 4/8.  2. Temperatura wody 27 stopni , pH 7,6 , nO2 niewykrywalne , nO3 20mg . Samiec ten sam samica inna ilość młodych 15 sztuk , układ 7/8. Samice od początku tarła pływały bezstresowo. Obie wyłowione po 25 dniu do kotnika w którym młode zostały wypuszczone. Metriaclima ob , parametry wody jak poz 1. ilość młodych 9 , układ 3/6. Teraz nosi Metriaclima Chizumulu w zbiorniku poz 2. więc w niedalekiej przyszłości wstawię kolejne dane.

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, Slawek-meszek napisał:

W pierwszym linku który podałeś Piotrze jest mowa o większej ilości samiczek w wyższej  temperaturze tj 31 stopni.

I o to właśnie mi chodzi.
Poniżej tabelka z MA maj 2003 autor George J Reclos może da Tobie odpowiedź odnośnie ph.

George J ilość samców.jpg

Opublikowano

Jest to jakieś dziwne doświadczenie gdyż w jeziorze nie występuje aż takie wysokie ph.

A jak już jest to stwierdzone naukowo na podstawie tej tabelki to im większe ph ty więcej samców się lęgnie.

Np yellow przy ph 7,6/8 samców 2szt samiczki 22szt

yellow przy ph 8,4/12 samców 32 szt samiczek 9szt

S fryeri  ph 7,6/8 przy ilości 85szt samców 3 samiczek 82

s fryeri  ph 8,4/12 przy ilości 91szt samców 52 samiczek 39

Czyli im większe ph tym więcej samców. A temperatura też nie ma aż takiego znaczenie to stwierdzenie z mojego doświadczenie.

Wniosek jest jednoznaczny podwyższajmy ph będziemy mieli wiecej samców, i tak mamy bez podnoszenia ph.

Opublikowano
Godzinę temu, pavlofico napisał:

To ja dodam coś od siebie. 1.Temperatura wody 23 stopnie , pH 7,6 , nO2 niewykrywalne , nO3 10mg . Test przeprowadzony na Labeotropheus treweasae thumbi west. Ilość młodych 12 sztuk , układ 4/8.  2. Temperatura wody 27 stopni , pH 7,6 , nO2 niewykrywalne , nO3 20mg . Samiec ten sam samica inna ilość młodych 15 sztuk , układ 7/8. Samice od początku tarła pływały bezstresowo. Obie wyłowione po 25 dniu do kotnika w którym młode zostały wypuszczone. Metriaclima ob , parametry wody jak poz 1. ilość młodych 9 , układ 3/6. Teraz nosi Metriaclima Chizumulu w zbiorniku poz 2. więc w niedalekiej przyszłości wstawię kolejne dane.

Po danych podanych przez pavlofico wynika że obniżenie temperatury ma również znaczenie.Czy 4 /8 oznacza 4 samce ? Bardzo ciekawe informacje,jestem mile zaskoczony i czekam na kolejne wieści z Twojego biotopu.👍

Opublikowano
1 godzinę temu, pavlofico napisał:

To ja dodam coś od siebie. 1.Temperatura wody 23 stopnie , pH 7,6 , nO2 niewykrywalne , nO3 10mg . Test przeprowadzony na Labeotropheus treweasae thumbi west. Ilość młodych 12 sztuk , układ 4/8.  2. Temperatura wody 27 stopni , pH 7,6 , nO2 niewykrywalne , nO3 20mg . Samiec ten sam samica inna ilość młodych 15 sztuk , układ 7/8. Samice od początku tarła pływały bezstresowo.

Piotrze popatrz na to obiektywnie. Jak się to ma do doświadczenie z linku który przedstawiłeś jako pierwszy. Przy normalnej temperaturze czyli około 25-27 stopni jest równowaga. A u kolegi @pavloficodokładnie to samo. Przy niższej temperaturze jest wręcz odwrotnie cztery(4) samce i osiem (8) samic u kolego @pavlofico. A w linku podanym masz więcej samiczek przy temperaturze 31stopni. Czyli zachodzi sprzeczność. Mamy trzy doświadczenia a tak naprawdę trzy różne doświadczenia. Co z tego wynika. Tak naprawdę łut szczęścia

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, Slawek-meszek napisał:

Piotrze popatrz na to obiektywnie. Jak się to ma do doświadczenie z linku który przedstawiłeś jako pierwszy. Przy normalnej temperaturze czyli około 25-27 stopni jest równowaga. A u kolegi @pavloficodokładnie to samo. Przy niższej temperaturze jest wręcz odwrotnie cztery(4) samce i osiem (8) samic u kolego @pavlofico. A w linku podanym masz więcej samiczek przy temperaturze 31stopni. Czyli zachodzi sprzeczność. Mamy trzy doświadczenia a tak naprawdę trzy różne doświadczenia. Co z tego wynika. Tak naprawdę łut szczęścia

Masz poniekąd racje, ale można z tego sporo wywnioskować. Pierwszy link jest o rybach które składają ikrę, temperatura ma spore znaczenie . Początkowo w tym temacie była mowa że temperatura nie ma istotnego znaczenia, jest jednak inaczej.
Zauważyłem różnicę w opisie pavlofico, ale i z tego wypływają pewne wnioski. On obniża temperaturę przy stałej wartości ph i nie jest to duża różnica. Ph ma znaczenie ale i temperatura nie jest bez znaczenia. Gmeranie przy tych parametrach może mieć niepożądane skutki, dla tego lepiej trzymać się średniej i nie myśleć o ilości samic.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiRyd-ByOnmAhVqwosKHZoyAdYQFjABegQIBxAB&url=https%3A%2F%2Fwww.akwarium.info.pl%2Findex.php%2Fartykulyakwarystyczne%2F4080-wplyw-temperatury-na-rozwoj-embrionalny-i-pozniejszy-ryb&usg=AOvVaw2-HwFZ4nPpSUqvd_IZRC8Y

• Lubię to 2
Opublikowano

Powróciłem do tego starego tematu gdyż sporo jest pytań po jakim czasie samiczki wypuszczają młode. Weterani tego forum znają odpowiedź , mi natomiast brakuje konkretnych przykładów z których mogły by skorzystać osoby zaczynające przygodę z tym biotopem. Jestem w posiadaniu starych zapisków o hodowli tych ryb, wybrałem kilka odmian pasujących do tego forum i zmontowałem tabelkę.Można zobaczyć jak wyglądało to u mnie w 90 latach.
Najciekawszym przykładem z tabelki był Labidochromis hongi, była to ryba która inkubowała 20 dni jednak gdy przebywała w akwarium ogólnym potrafiła nosić młode nawet do 28 dni. Był to jedyny gatunek który potrafił tak długo przetrzymywać młode.
Nie da się dokładnie określić dnia wypuszczenia młodych, decyzję ostateczną podejmuje samica.😊
Komentarze mile widziane😉

temperatura.jpg