Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie w związku z posiadaną belką oświetleniową. Poprzednio miałam 2 x 150 w (przy holenderskim). Teraz zamieniłam na 2 x 70 w. Czy ktoś poradziłby jak długo świecić? Chciałabym opanować rozwój glonów, z drugiej strony jednak nie chcę, żeby ryby zrobiły się płochliwe i żeby było zbyt ciemno. Czy jest jakiś przelicznik przy Malawi ile W na litr ? (przy holendrze z takich korzystałam a tu nie bardzo jeszcze się orientuję.)Z góry dzięki za odzew :) :-D

Opublikowano

Od zbyt jasnego też nie - więc rób takie jakie się Tobie podoba.

JA miałem swego czasu wiecej niż 1W/l i też było dobrze.

W naszym biotopie glony są jak najbardziej pożądane więc raczej z nimi nie walcz.

Opublikowano

A czy pyszczaki lubią jakąś konkretną temperaturę barwową ? Jaka najlepiej uwydatnia ich kolory ? (zakładając, że trzyma się wiele gatunków o różnej barwie).

Opublikowano

Staraj się raczej nie zjeżdżać niżej niż 6kK bo z tego co zaobserwowałem przy niższych barwach od wymienionej pyszczaki stają się nerwowe.

Zasadniczo większość z nas ma temp. w przedziale 10-15kK

Opublikowano

Czyli takie daylight ? Mam takie teraz... A u znajomego widziałam takie niebieskawe światło..ciekawe jak na to pysie reagują bo kolory wyglądały ładnie.

Opublikowano

Do oświetlenia 375l w zupełności wystarcza 70W HQI. Polecam żarniki BLV. Temperatura barwowa 8800, 10000 lub 14000 w zależności od upodobań:)

Opublikowano

I wtedy 1 x 70 na środek ? Nio mogłabym pokombinować... a drugą 70tkę zostawić na zaś jak już założę nowy baniak :) Co prawda belka byłaby wtedy krótsza ale podoba mi się efekt niedoświetlonych boków :)

Opublikowano

A jaką temperaturę najlepiej dobrać jeśli będą niebieski i zółte pysie ? Obawiam się, że jak dobiorę taką która uwydatnia kolory maingano to yellow będą przy niej niekorzystnie wyglądać :)