Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, przedstawiam wam moją Malawke :)

- Baniak 160 litrów

- Pokrywa, samoróbka, domyślnie dwie świetlówki, ostatnio zamontowany pasek led ( oświetlenie na filmiku )

- Filtr kubełkowy CristalProfi 500

- Filtr wewnętrzny Aquael

- grzałeczka

Pyski:

- Lombardoi x 2

- Red Red x 6

- Careuleus x 6

- Maingano x 1

Docelowy zbiornik 400 litrów, póki co muszą zadowolić się tym co jest i tak dostanie mi się za obsadę :D Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj :) Na wstępie gratuluję wyboru biotopu. Wystrój to oczywiście kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje, ale (no właśnie zawsze jest jakieś ale ;) ) nie zdajesz sobie sprawy jak te bialutkie łupki oraz super hiper biały piach kwarcowy będą wyglądały za 4-6 miesięcy. Zaczynałem podobnie z tym, że z wapieniem filipińskim, również ultra białym i wiem co piszę ;) później jak łupki porosną glonkami będą wyglądały paskudnie.

Obsada- cieszę się, że zdajesz sobie z tego sprawę. Do tego szkiełka z obecnej nadają się tylko yellowki i to jest wg. mnie też naciągane.

Im szybciej postawisz "docelowy" zbiornik tym lepiej i Tobie i rybom ;)

Pzdr.

Opublikowano
Witaj :) Na wstępie gratuluję wyboru biotopu. Wystrój to oczywiście kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje, ale (no właśnie zawsze jest jakieś ale ;) ) nie zdajesz sobie sprawy jak te bialutkie łupki oraz super hiper biały piach kwarcowy będą wyglądały za 4-6 miesięcy. Zaczynałem podobnie z tym, że z wapieniem filipińskim, również ultra białym i wiem co piszę ;) później jak łupki porosną glonkami będą wyglądały paskudnie.

Obsada- cieszę się, że zdajesz sobie z tego sprawę. Do tego szkiełka z obecnej nadają się tylko yellowki i to jest wg. mnie też naciągane.

Im szybciej postawisz "docelowy" zbiornik tym lepiej i Tobie i rybom ;)

Pzdr.

No właśnie glony już przerabiałem na tych kamieniach i masz rację nie wygląda to ciekawie, teraz zmieniłem oświetlenie na ledowe ( 1 m tylko) byc może to spowolni trochę rozrost gloniska, pomijam inne czynniki które wiadomo mają na to wpływ, jeżeli dalej tak będzie myślę, że przerzucę się na serpentynit, na którym zieleń wygląda całkiem dobrze :)

Akwa docelowe będzie napewno bo zaraziłem się tymi rybami :)

• 1 rok później...
Opublikowano
Do tego szkiełka z obecnej nadają się tylko yellowki i to jest wg. mnie też naciągane.

sorry za odkopanie tego posta z forumowej czelusci, ale jako zoltodziob czytam wszystko po kolei ;-) i zacytowany wyzej tekst mnie zaintrygowal.

ludzie, czy to aby juz czasem nie snobizm??

6 yellow'kow w 160l to niby ma byc naciagane???

nie kazdego stac na akwarium 1050l :P

Opublikowano

Muszę się z tobą zgodzić. Niektórzy zapominają o kontrolowanym przerybieniu, które może być nie najlepszą metodą, ale jak ktoś faktycznie nie może sobie pozwolić na akwarium większe niż powiedzmy 500 litrów. Jednak w 160 litrach twoje akwarium z filmiku nie wygląda na przerybione, ale może to kwestia ich wielkości. W takim małym akwarium najlepiej mieć jednak rybki takie jak saulosi, yellow czy rdzawe. To tylko moja opinia.

Opublikowano

Maciek tak napisał bo wie On, że yellowki wcale takie małe nie są. Potrafią dobić do 14cm i do tego jeszcze dochodzić fakt, że ta ryba jest dosyć krępa ( taki mały karaś) i może dziwnie wyglądać w takim litrażu.

Jednakże napisał, że yellow ok, ale On by ich pewnie nie wsadził do 160l i chyba ma prawo mieć takie odczucie ? No, a nigdzie nie jest napisane że każdy musi mieć +1000l. Co nie oznacza, że jak kogoś nie stać na +1000l to może wsadzić np. tyranochromisa do 200l ;-). Także spokojnie panowie nikt nikogo tutaj nie chciał ukrzyżować ;-).

Zrobiło się małe OT więc nie ma co koledze zaśmiecać tematu.

Opublikowano

Stan ma rację. Panowie często jesteśmy nowi i patrzymy na te ryby jak są małe, zapominamy do jakich rozmiarów rosną z czasem.

A nasze Pyszczaki to nie są neonki czy gupiki rozmiarowo! Oczywiście chodzi mi jedynie o rozmiary ryb. Czasami niestety trzeba spojrzeć na możliwości zbiornika :)

I tak jak stan mówi to są sugestie bo każdy ze swoim akwarium może zrobić tak na prawdę co chce :)

Może wersja obrazkowa jak to wyglądać może po czasie na przykładzie welonów :]

post-14746-14695719175892_thumb.jpg

post-14746-14695719177152_thumb.jpg

post-14746-14695719177887_thumb.jpg