Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zona ma już do mnie pretensje ze wole spędzać czas z rybkami niż z nią w łóżku:cool: no kilka osób mi radziło by zeolit tez dać wiec dałem a co do falownika to nie wiem , pod mechanikiem widzę delikatny ruch piasku a na drugim krańcu baniaka nie widzę by piasek się ruszał natomiast tafla wody ostro nagina.

Opublikowano

A tak na przyszłość jak już będę miał rybki to jak długo mogę im w ciągu dnia palić światło i czy jak mam mocne ledowe oświetlenie to im zapalać na noc czy to nie konieczne?

Opublikowano

Mechanika co mam w swoim baniaku umieściłem u kolegi by sprawdzić jak działa odchody ryb pływało do okola filtr a ten ich nie zatrzymywał czy filtr jest trefny?bo wodę z wylotu wypuszcza a na dysze z dołu filtra jest zamontowana gąbka.

Opublikowano

Jakiego masz mechanika i w jakim baniaku go testujesz? do twojego baniaka najlepiej jakiś o przepływie 2000L/H,czyli aquael circulator 2000 lub atman at-203.

Opublikowano

No niestety kupiłem ten co o nim wspominałem 1400l/h a testuje go w baniaku około 300L chyba 280 lub mniej i pytanko jeżeli po lewej stronie akwarium jest mechanik na bocznej szybie a po prawej stronie akwarium na szybie jest wlot wody od biologa to się to nie zakłóca?

Opublikowano

Zamocuj mechanika tak aby wylot był na 3/4 wysokości akwarium,i ustaw wylot tak aby dmuchał w środek tylnej szyby,a wylot z biologa po prawej stronie tuż pod taflą skierowany na środek przedniej szyby,chodzi o to żeby woda krążyła po całym baniaku.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No jest mały problem gdyż po prawej stronie tylnej szyby mam wlot wody do biologa a po lewej stronie wylot wody z biologa gdyż inaczej węzę by mi nie starczyły i rozstawienie filtra w szafce ,i teraz wylot świeżej wody z biologa jest skierowany na środek przedniej szyby i teraz mam problem gdzie w takiej sytuacji umieścić mechanika niestety głowica mechanika nie jest obrotowa .I pytanko czy w takiej sytuacji jak wylot z mechanika będzie skierowany w taka sama stronę co wylot świeżej wody z biologa to sprawi ze woda będzie dobrze krążyć?a może umieścić mechanika na prawej bocznej ściance baniaka po której również znajduje się wlot wody do biologa i wtedy woda z mechanika by leciała w tylna szybę baniaka wiec chyba twoje proporcje będą zachowane Gregor?

Opublikowano
I pytanko czy w takiej sytuacji jak wylot z mechanika będzie skierowany w taka sama stronę co wylot świeżej wody z biologa to sprawi ze woda będzie dobrze krążyć?a może umieścić mechanika na prawej bocznej ściance baniaka po której również znajduje się wlot wody do biologa i wtedy woda z mechanika by leciała w tylna szybę baniaka wiec chyba twoje proporcje będą zachowane Gregor?
Zgadza się.