Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, pisałem o tym wcześniej że w przypadku montażu zewnętrznego to 2000l/h jest minimum do 200l. Uważam, że przy dobrym ustawieniu ten sprzęt da radę, ale oczywiście silniejsza pompa do zewnętrznego jest wskazana.

Opublikowano

Tak, dzisiaj byłem w sklepie z morszczyzną i miałem w ręku tą pompę o którą pytałeś. Poza dobrym wykonaniem nie powiem Ci nic nowego. Oczywiście może pracować poza akwarium "na powietrzu" ( w sensie bez zalania). IMHO myślę, że cecha wspólna pomp poza wodą jest cichsza praca. Przecież akwarium to niemalże głośnik, więc skoro producent przewidział urządzenie do pracy w zanurzeniu to musi być ciche bo woda wszystko przenosi znacznie szybciej niż powietrze (powietrze – 340 m/s, woda – 1500 m/s !). Twoja decyzja ale ja stawiam na TAK.

Opublikowano

Firefighter powiedz mi czy ten falownik, którego używasz jvp101 daje radę bo mam w 200l filtrację podobną do Twojej (jbl e900, aquael 1500) mimo to mam trochę bałaganu na dnie z przodu i chciałbym dołożyć falownik i nie wiem czy 101 da radę czy dać 102?

Opublikowano

Ja zastanawiałem się pomiędzy 100 a 101 i ostatecznie wziąłem 101, który IMHO jest optymalny, ani za słaby ani za mocny. Ładnie szeroko dmucha i dna nie podrywa choć po żwirku widać takie powiewy. Ja mam skierowany po skosie na przód, ale falownik dmucha jakby dwoma strumieniami dosyć szeroko i nie jest to tak zwarty strumień. Fajny sprzęt.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki kolego w takim razie biorę 101 i niech sprząta. Zastanawiam się jeszcze nad zastosowaniem prefiltra HW 603 takiego jak masz u siebie. Ale na razie wstawię tan falownik.