Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to zabrzmi paradoksalnie, ale w przypadku akwariów, gdzie dodawana jest soda oczyszczona o TwW powie nam więcej test na GH niż test na KH.

Jest to spowodowane tym, że test na GH bada bezpośrednią obecność kationów, a test na KH wykorzystuje metodę pośrednią (mierzy zawartość węglanów i wodorowęglanów i na ich podstawie wnioskuje się o zawartość kationów Ca+ i Mg+). Czyli test na KH, tak naprawdę nie mierzy twardości węglanowej ale jedynie zasadowość wody (tzw. bufor - CO3- i HCO3-).

Powracając do tematu wątku, to uważam, że sprawa badania parametru GH jest często lekceważona. I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że parametr GH jest nieistotny dla biotopu Malawi.

Twardość ogólna ma znaczenie zarówno dla roślin i ryb. Żadne rośliny ani żadne ryby nie przeżyją w wodzie, w której nie ma jonów. Naturalne zbiorniki słodkowodne posiadają twardość ogólną najczęściej 5-20 st. n.

Woda z kranu z reguły jest średnio twarda i gdy GH zawiera się w granicach 6-15st.n to możemy spać spokojnie. Ale Polska Norma na wodę wodociągową dopuszcza wodę do spożycia od 3 do 28st n (czyli dopuszcza wodę od bardzo miękkiej do bardzo twardej).

W literaturze akwarystycznej (Peter Beck-Akwarium dla początkujących) można wyczytać, że „twardość ogólna wpływa na:

- kondycję ryb,

- podatność na choroby,

- rozród,

- przemianę materii,

- budowę szkieletu i komórek

Magnez jest odpowiedzialny za uaktywnienie enzymów, a jego niedobór prowadzi do zaburzeń pracy mięśni i krzepliwości krwi.”

Twardość wpływa na przepuszczalność błon komórkowych, ciśnienie osmotyczne w komórkach i tkankach.

Natomiast w książce dr Jerzego Antychowicza (Choroby ryb akwariowych) autor ostrzega przed grożnymi skokami twardości: „Zaburzenie równowagi jonowej w organizmie ryby wskutek gwałtownej zmiany twardości wody objawia się wykonywaniem przez nią gwałtownych „poskoków”, którym towarzyszą skurcze i wyskakiwanie z wody. W wielu przypadkach występują śnięcia.”

W akwariach roślinnych, dla bujnego wzrostu roślin zaleca się GH 5-10 st. n.

Podsumowując, uważam, że w naszym biotopie powinniśmy utrzymywać GH na poziomie ok. 10 st n.

ps/ na zachodnich serwisach również zalecane jest takie gH:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mbuna

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.