Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to zabrzmi paradoksalnie, ale w przypadku akwariów, gdzie dodawana jest soda oczyszczona o TwW powie nam więcej test na GH niż test na KH.

Jest to spowodowane tym, że test na GH bada bezpośrednią obecność kationów, a test na KH wykorzystuje metodę pośrednią (mierzy zawartość węglanów i wodorowęglanów i na ich podstawie wnioskuje się o zawartość kationów Ca+ i Mg+). Czyli test na KH, tak naprawdę nie mierzy twardości węglanowej ale jedynie zasadowość wody (tzw. bufor - CO3- i HCO3-).

Powracając do tematu wątku, to uważam, że sprawa badania parametru GH jest często lekceważona. I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że parametr GH jest nieistotny dla biotopu Malawi.

Twardość ogólna ma znaczenie zarówno dla roślin i ryb. Żadne rośliny ani żadne ryby nie przeżyją w wodzie, w której nie ma jonów. Naturalne zbiorniki słodkowodne posiadają twardość ogólną najczęściej 5-20 st. n.

Woda z kranu z reguły jest średnio twarda i gdy GH zawiera się w granicach 6-15st.n to możemy spać spokojnie. Ale Polska Norma na wodę wodociągową dopuszcza wodę do spożycia od 3 do 28st n (czyli dopuszcza wodę od bardzo miękkiej do bardzo twardej).

W literaturze akwarystycznej (Peter Beck-Akwarium dla początkujących) można wyczytać, że „twardość ogólna wpływa na:

- kondycję ryb,

- podatność na choroby,

- rozród,

- przemianę materii,

- budowę szkieletu i komórek

Magnez jest odpowiedzialny za uaktywnienie enzymów, a jego niedobór prowadzi do zaburzeń pracy mięśni i krzepliwości krwi.”

Twardość wpływa na przepuszczalność błon komórkowych, ciśnienie osmotyczne w komórkach i tkankach.

Natomiast w książce dr Jerzego Antychowicza (Choroby ryb akwariowych) autor ostrzega przed grożnymi skokami twardości: „Zaburzenie równowagi jonowej w organizmie ryby wskutek gwałtownej zmiany twardości wody objawia się wykonywaniem przez nią gwałtownych „poskoków”, którym towarzyszą skurcze i wyskakiwanie z wody. W wielu przypadkach występują śnięcia.”

W akwariach roślinnych, dla bujnego wzrostu roślin zaleca się GH 5-10 st. n.

Podsumowując, uważam, że w naszym biotopie powinniśmy utrzymywać GH na poziomie ok. 10 st n.

ps/ na zachodnich serwisach również zalecane jest takie gH:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mbuna

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.