Skocz do zawartości

gh


kula

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma to istotnego znaczenia, problemem może być niedobór minerałów w wodzie miękkiej i kwaśnej, wtedy należy uzupełniać je stosując sole.Praktycznie biorąc pod uwagę GH w naszych kranach problemu nie ma.

Ciekawostka: w jeziorze Malawi GH jest raczej niskie, czyli jest tam woda miękka i zasadowa jednocześnie. A dla tych co dążą do ideału pomiary z kilku miejsc:

http://www.mchportal.com/aquatic-life-mainmenu-114/aquatic-life-freshwater-mainmenu-142/tropical-ecology-biotopes-mainmenu-151/99-fw-tropical-ecology/45-lake-malawi-biotopes-water-parameters.html


W książce Koningsa "Back to nature" jest też szczółowa tabela z resztą parametrów.


Tu kilka słów o specyfice wody wielkich jezior afrykańskich: http://www.mchportal.com/fishkeeping-mainmenu-60/water-the-environment-mainmenu-77/99-fw-tropical-ecology/101-african-biotopes-chemistry-of-african-rift-lakes-water-parameters-in-natural-habitats.pdf

  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, ponieważ KH jest główną składową GH.

I mając GH na odpowiednim poziomie mamy pewność, że twardość węglanowa zapewni nam odpowiedni bufor.

Po dodaniu sody wyniki testów na TwW są zakłamane.

I gdy testy wskażą TwW>TwO to dla celów praktycznych powinniśmy przyjąć wartość TwW=TwO.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.