Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cena jest dość wysoka. Za 115zł mógłbym kupić 2 korpusy 10cali+ złączki. Ale nie ocenę tu się do końca rozchodzi. Nie widzę odpowietrznika w tych prefiltrach a korpusy narurowe mają odpowietrzanie. Co prawda Unimax 500 sam się odpowietrza i działa to bardzo dobrze bo już zdążyłem sprawdzić, jednak wydaje mi się, że korpusy są mocniejsze i sprawniejsze ponieważ robione są pod wysokie ciśnienie a taki prefiltr już nie.

Opublikowano

Odcina sie doplyw wody zaworami,wyciaga z szafki odkreca dekiel z gory wymieniasz wklad,lejesz do pelna wode zamykasz i oto cale odpowietrzanie:)Dziala to juz u mnie w malawi ok roku a w akwa z dyskami ponad 4lata,w tym czasie nic nie wymienialem i dziala jak ma dzialac(mam namysli uszczelki i zawory)wiec nie sadze zeby to bylo slabe i nie wydajne. W akwarium nie ma takiego cisnienia jak w wodociagach:/

wiec nie przesadzajmy.

Opublikowano
Odcina sie doplyw wody zaworami,wyciaga z szafki odkreca dekiel z gory wymieniasz wklad,lejesz do pelna wode zamykasz i oto cale odpowietrzanie:)Dziala to juz u mnie w malawi ok roku a w akwa z dyskami ponad 4lata,w tym czasie nic nie wymienialem i dziala jak ma dzialac(mam namysli uszczelki i zawory)wiec nie sadze zeby to bylo slabe i nie wydajne. W akwarium nie ma takiego cisnienia jak w wodociagach:/

wiec nie przesadzajmy.

Mam podobnie działające prefiltry(hw603) , dlatego w 100% zgadzam się z przedmówcą !

Opublikowano
oto cale odpowietrzanie:)

Święta racja. Ale można to zrobić samo zalewające i samo odpowietrzające :)

Tak na marginesie, ja tu gadu gadu a postępy mizerne. Na razie kamienie przygotowane (granit z obitymi krawędziami dlatego ostro nie będzie ;) ).

Opublikowano
stan76 lufa555

Możecie polecić coś dobrego, sprawdzonego i taniego :) jako prefiltr?

Najtaniej to chyba filtr narurowy. Tylko, że to samoróbka i będziesz musiał sam to zmontować. Ma ten plus, że wiesz jakie zawory wybierasz i to ty masz wpływ na jakość całości.

http://sklep.instalmarko.pl/narurowe-filtry-do-wody/767-filtr-fhpr34-n.html

Pod linkiem masz przykładowy filtr. Zaworki dokupisz w hydraulicznym.

W hydraulicznym zapewne kupisz i sam filtr. Najlepiej do korpusu dać jeszcze wkład plastikowy pusty, który wypełniasz gąbką i prefiltr jak znalazł.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja polecam Hw603 , nic przy nim nie trzeba kombinować ( jedynie przyłączyć węże 16/22mm). Pojemność rzeczywista takiego filtra wynosi około 2,5l ,a w narurowcu przy zastosowaniu plastikowego wkładu tylko 500ml, więc co jak komu trzeba.

• Dziękuję 1
Opublikowano

jesli chcesz miec produkt gotowy to kup albo hw albo monarka,jesli chcesz sie sam pobawic w majsterkowanie to kup narurowca.

Tyle w temacie

• Dziękuję 1