Przyznam szczerze, że nigdy nie pielęgnowałem u siebie metriaclima fainzilberi. Posiłkuję się tylko tym, co wyczytałem z książki W. Sierakowskiego oraz opiniami kolegów w temacie tej ryby. Pozostałe gatunki wymienione wyżej przez założyciela tematu miałem....
Może faktycznie nie taki diabeł Metriaclima straszny, jak go malują.
To cudo to właśnie silikon akwarystyczny, tylko, że markowy. Nie ma nic innego, co dobrze trzyma na dłuższą metę. Już kilku kolegów ba tym forum walczyło z odklejajacym się tłem i modułami. W tym też ja
Mam pięknego samca Metriaclima Fainzilberi Maison Reef. U mnie zdecydowanie największy, najlepiej wybarwiony samiec w akwarium. Temperament? Dziwny, ale ja mam szczęście w moich zbiornikach do szeryfów. W skrócie nikt mu się nie postawi, a im mniejsze ryby tym bardziej je ignoruje. Większe czasami szturchnie. Za to kolejne w piramidzie czyli auratusy i maingano potrafią narozrabiać. Z samców auratusów odpadł jeden największy, został zamęczony przez pozostałą trójkę. Chwilę był mocno poobijany jeszcze jeden, ale póki co wylizał się. Z dwóch pięknych samców maingano też jeden odpadł. Co ciekawe to jedyne gatunki (auratus i maingano), które toczą poważniejsze walki między sobą.
Witam koledzy p
Mam pytanko jaki klej do przyklejania skał z styropianu ponieważ robię sobie modułu skalne na dno akwarium bym chciał je przykleić . Oczywiście będę opalone opalarka i na to zaprawa Ceresit i farba akrylowa naszego kolegi Eco
Dzięki @Andrzej Głuszyca i @jaras Oczywiście akwarium podoba mi się bardzo ale miło przeczytać Wasze miłe słowa, szczególnie po trwającym prawie rok tworzeniu tego zbiornika 🍻
Zdecydowanie, moim zdaniem, ta obsada nie będzie działała na dłuższą metę. Dlaczego - metriaclima fainzilberi jest totalnym agresorem i nie da się ich połączyć z łagodnymi rdzawymi, czy też perlmuttami, które są zbyt małe, a protomelas też będzie miał przerąbane, bo jest raczej łagodny. Maingano raczej da sobie radę, ale będzie stale wojna w akwarium. Rób co chcesz i podziel się proszę na forum wynikami.
Kibicuję!