Wisz Opublikowano 17 Marca 2011 #1 Opublikowano 17 Marca 2011 Witam Co myślicie o takim pomyśle? Chcę kupić do planowanego akwarium Aquaela Unimax 500. Ma on po dwa wloty i wyloty. I teraz pytanie - czy dałoby radę obsłużyć tym akwarium główne 375 l i kotnik/izolatkę 60-70l? Oczywiście w kubeł władowana lampa UV. Rozwiązałoby to w pewien sposób problem równowagi biologicznej małego zbiornika i podmian wody w nim - byłaby ciągła wymiana ze zbiornikiem głównym, nie musiałbym się bawić w zalewanie kotnika za każdym razem, mogłyby sobie tam siedzieć jakieś roślinki tudzież inne ślimaczki. Kwestia, czy w razie choroby, gdyby kotnik służył za izolatkę lampa UV poradzi sobie ze zniszczeniem ewentualnych drobnoustrojów, żeby nie dostały się do zbiornika głównego?
nabe Opublikowano 17 Marca 2011 #2 Opublikowano 17 Marca 2011 No problem, kotnik ustaw wyżej niż głowne, wylot filtra do niego, zrób mu przelew z powrotem. Masz 2 (więcej?) akwariów pędzonych na jednym filtrze i identyczne parametry bez dodatkowego sprzętu. Zob. http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/frytank.html
Wisz Opublikowano 18 Marca 2011 Autor #3 Opublikowano 18 Marca 2011 Od strony technicznej nie ma problemu, bo Unimax ma dwa wloty i dwa wyloty - włożyłbym po jednej parze (in-out) do każdego baniaka. Chodzi mi o to, czy w razie czego lampa UV poradzi sobie z wytłuczeniem ewentualnych drobnoustrojów, gdybym używał mniejszy zbiornik jako izolatkę. I zastanawiam się, czy wtedy do małego zbiornika potrzebny będzie osobny mechanik, czy wystarczy dobra gąbka na wlocie do kubła. I jest jeszcze jedna sprawa... czy w przypadku przytkania którejś z gąbek-prefiltrów z w jednym z akwariów woda nie będzie przepompowywana do drugiego...
Perez666 Opublikowano 18 Marca 2011 #4 Opublikowano 18 Marca 2011 I jest jeszcze jedna sprawa... czy w przypadku przytkania którejś z gąbek-prefiltrów z w jednym z akwariów woda nie będzie przepompowywana do drugiego... To jest prawdopodobne.Ja bym w ten sposób nie zaryzykował.
Sir_Yaro Opublikowano 18 Marca 2011 #5 Opublikowano 18 Marca 2011 No problem, kotnik ustaw wyżej niż głowne, wylot filtra do niego, zrób mu przelew z powrotem. Masz 2 (więcej?) akwariów pędzonych na jednym filtrze i identyczne parametry bez dodatkowego sprzętu. Zob. http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/frytank.html A po co wyzej? Ja bym je umiescil na dokladnie tym samym poziomie i polaczyl rurka w kształcie litery U. I w ten sposob mamy naczynia polaczone. Potem montujemy wlew w jednym akwarium, a rurki zasysajace w drugim... Wydaje mi sie ze to jest w porzadku...
Wisz Opublikowano 18 Marca 2011 Autor #6 Opublikowano 18 Marca 2011 No właśnie Perez, mógłbym mieć powódź w domu... Sir_Yaro, a jaką średnicę powinien mieć łącznik miedzy akwariami?
yaro Opublikowano 18 Marca 2011 #7 Opublikowano 18 Marca 2011 sprawdź to organoleptycznie IMHO wystarczy taka średnica jak rurki filtrax2 Jednak na rurki załóż siatkę, bo małe spryciule, będą mogły przemieścić się u-rurką do drugiego akwarium na własną zgubę.
Wisz Opublikowano 18 Marca 2011 Autor #8 Opublikowano 18 Marca 2011 sprawdź to organoleptycznie IMHO wystarczy taka średnica jak rurki filtrax2 Jednak na rurki załóż siatkę, bo małe spryciule, będą mogły przemieścić się u-rurką do drugiego akwarium na własną zgubę. Muszę sprawdzić... Tylko w tym momencie odpada to, na czym mi zależało - bakteriologiczna izolacja dwóch połączonych zbiorników przy pomocy lampy UV. Chyba, że filtr będzie brał wodę z głównego zbiornika, po przejściu przez kubeł i lampę UV czysta woda pójdzie do kotnika, skąd będzie się przelewała do dużego. Tylko po drodze musiałaby być druga lampa UV...
Sir_Yaro Opublikowano 18 Marca 2011 #9 Opublikowano 18 Marca 2011 No właśnie Perez, mógłbym mieć powódź w domu... Sir_Yaro, a jaką średnicę powinien mieć łącznik miedzy akwariami? To trzeba by policzyc srednice. Ale sadze ze 3/4" powinno starczyc "z palcem"
Wisz Opublikowano 18 Marca 2011 Autor #10 Opublikowano 18 Marca 2011 Dobra, poszperałem po necie, poczytałem i temat odpuszczam, za dużo kombinowania, zbyt wysokie ryzyko, że coś pójdzie nie tak. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi