Skocz do zawartości

Karmienie "inaczej"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym , że nie wyłączam pompy na czas karmienia , a nie lubię "syfu" podczas pałaszowania przez rybki zastosowałem taki prosty "myk" . Pokarm wkładam do koszyczka wędkarskiego zawieszonego na nitce , rybki na bieżąco pobierają to co wyleci przez otworki w koszyczku (sprawdza się przy płatkach i przy mrożonkach , nie próbowałem z granulatem bo otwory w koszyczku są większe od granulatu i boję się że nie nadąży nasiąknąć, spróbuję jak zakupię koszyczek z mniejszymi otworkami -wtedy nie będzie trzeba wcześniej namaczać)

Największy plus to zero syfu i zalegania jedzonka gdzieś w zakamarkach aranżacji

Przepraszam za jakość zdjęć

IMG_20160917_183632.jpg

IMG_20160917_183639.jpg

IMG_20160917_183641.jpg

Opublikowano
11 minut temu, AndrzejWalb napisał:

http://allegro.pl/karmidlo-stozkowe-dla-ryb-i5406702164.html

...kiedyś w innym akwa stosowałem takie karmidełko jak w linku. Tyle,że gorącym gwoździem powiększałem otwory ( co drugi otwór).

Mam taki karmnik , ale u mnie się nie sprawdza przy pokarmie pływającym (jeśli ryba trąci go za mocno część pokarmu wypływa i po chwili jest już na grzebieniu komina i w sumpie) , przy moim rozwiązaniu nic nie "ucieknie" rybkom 

Opublikowano

..każdy sposób dobry byle skuteczny:) Można górną krawędź dać powyżej lustra a stożek w wodzie i powinno być ok. Mnie tylko denerwowało to ,że potrafiło się odkleić od szyby w czasie karmienia.  Ładnie wygląda takie skupisko rybek podczas karmienia jak na Twoim zdjęciu.