netis7 Posted March 15, 2010 #1 Posted March 15, 2010 witam, kupiłem filtr ATMAN cf 1000, dołączona do niego instrukcja obsługi jest tak skąpa że w ogóle nie mogę załapać o co biega , tzn podłączyłem wszystko ale nie ma tam nic na temat zalania filtra. Według instrukcji powinienem przesunąć jakąś czerwoną blokadę, której jednak na moim filtrze nie ma ( w ogóle nie ma tam żadnego mechanizmu czy przełącznika ) zalałem więc go po zdjęciu głowicy,bezpośrednio do kubełka, kiedy jednak załączyłem filtr wydawał jedynie dziwne brzęczenie więc dalej nic nie próbuję. Dodam tylko że z takim sprzętem mam pierwszy raza do czynienia. Proszę o pomoc kogoś kto ma taki filtr bądź zna się na rzeczy- z góry dziękuję.
nabe Posted March 16, 2010 #2 Posted March 16, 2010 Spróbój po prostu zalać węże wodą (zaciągnąć ją) i dopiero wtedy włączyć filtr.
Perez666 Posted March 16, 2010 #3 Posted March 16, 2010 Albo podłącz wąż ssący pod głowicę wew.i czekaj aż woda przepłynie przez kubeł i wyleci drugim wężem,wtedy włącz kubeł ...
junior13 Posted March 16, 2010 #4 Posted March 16, 2010 identyczną sytuacje miałem ,a powodem dziwnych odgłosów jest zapowietrzenie filtra. Spróbuj po włączeniu filtra poruszać go na boki aby wyleciało całe powietrze i ponadto zastosuj się do powyższych rad.
netis7 Posted March 16, 2010 Author #7 Posted March 16, 2010 zrobiłem jak poradziliście , ku mojej uciesze wszystko działa w jak najlepszym porządku, tylko od czasu do czasu filtr łapie skądś ,,łyk'' powietrza co objawia się nieco głośniejszą pracą przez kilka sekund i bąbelkami wydmuchiwanymi z z rurki powrotnej w akwarium. dzięki za radę
slawek gorol Posted March 16, 2010 #8 Posted March 16, 2010 Potrzep nim porządnie na prawo i lewo, aż powietrze ucieknie.
Recommended Posts