Maylandia crabro - opuchlizna wokół oczu
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
Jedne są z włókien syntetycznych a drugie z naturalnych . Syntetyczne nie 'pylą". Tak samo jest z watą akwarystyczną. Dlatego zawsze stosowałem watę JBL bo jest w 100% syntetyczna. Inna często "pyliła". -
Przez projektex · Opublikowano
To właśnie ten sam dostawca u którego zakupiłem teraz i rzeczywiście jest wszystko ok -
Przez projektex · Opublikowano
Okazuje się , że jednak owaty dostępne na rynku różnią się jakością. Zakupiłem tą polecaną przez rafalniski i teraz problem z mleczną wodą nie wystąpił. Wniosek jest chyba taki , że niektóre owaty są barwione na biało i oddają ten barwnik do wody. Jest możliwość zakupu u tego dostawcy w konkretnie pociętych formatkach np 65x25,5 , przy czym minimalna ilość to 70szt. Czekam na wycenę i jak cena nie będzie zbyt wysoka to chyba skorzystam żeby nie bawić się z cięciem. -
Przez darianus · Opublikowano
Ja bym nic z wodą nie robił, nic im nie będzie w takim PH. Ważniejsze wg mnie są stabilne parametry wody. Jak będziesz się bawił w robienie wody, to jest ryzyko kłopotów w przyszłości. -
Przez triamond · Opublikowano
pH wzrośnie, jeśli wylot filtra będzie powodował ruch powierzchni i lepszą wymianę gazową. -
Przez hilux · Opublikowano
Od kilku tygodni pływa sobie ekipa: 7 Acei - jeden niestety padł następnego dnia po wpuszczeniu do akwarium, tydzień temu dokupiłem cztery maluchy, bo one lubią w ławicy pływać. 4 yellowki 4 rdzawe 3 giętozęby jako ekipa antykoncepcyjna Oprócz tego jednego aceika wszyscy zdrowi, rosną jakby im ktoś za to płacił. Karmię głównie sproszkowaną spiruliną i mrożonym Malawi mixem w kostkach. Jedyne wyzwanie to pH, cały czas jest obojętne jak kranica (ciut ponad 7.0), czyli kamienie nic nie puszczają. Żaden z moich lokalnych sklepów nie ma kruszonych korali na składzie, to zbieram muszle nad morzem, gotuję w solance zupę muszlową, płuczę, tłukę młotkiem i wrzucam do filtra. Zdjęcia słabe, bo nie umiem, ale coś tam widać. -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
Cały czas prowadzenia akwarium z Malawi miałem bardzo podobnie a akwarium prawie ten sam litraż . W kranie NO3 miałem 5. W akwa po ustabilizowaniu się parametrów miałem cały czas 20. Jak stosowałem purolite to spadało do 10. Nie masz czym się przejmować. Jak wzrośnie 40-50 wtedy zbijaj. Teraz nie ma sensu. -
Przez PanDarek · Opublikowano
Cześć. Pora podsumować wątek Minęło 10 tygodni od zalania zbiornika. Parametry wody w apce na zdjęciach, ryby wpuszczałem stopniowo, NO3 to max 22,0mg/l - podmieniam co sobotę ok. 30%, poziom spada do ok. 9,0mg/l zastanawiam się czy i proszę o podpowiedź -zrobić podmiany częściej i zejść do NO3 10,0mg/l i poniżej? Najpierw wszystko się zazieleniło i super podoba mi się rybcie super żerują na skałkach, ale teraz zielone glony zanikają i wychodzą powoli okrzemki. Myślałem, że będzie odwrotnie, ale okrzemki wyszły od 8 tygodnia. Wartość Si > 7,0mg/l Kupiłem filtr wewnętrzny Aquaela T. 2000 dodatkowo, wchodzi spokojnie absorber na krzemiany: Sera Silicate Clear 500g, ale po tygodniu udało się uzyskać wartość Si 6,65mg/l- Fosforany mam bardzo nisko - poniżej 0,05mg/l max wartość była 0,14mg/l. Ryb miały być 4 gatunki wyszło 5 przez niedomówienie dostałem Afrę Hara i super bo to świetne ryby, bę∂ę musiał redukować obsadę i oddać nadmiar samców. Na razie są małe i niesamowicie jest patrzeć jak się wybarwiają, ale dorosną i 450l będzie za mało. Akwarium na dziś rządzi "Prezes" jedyny wybarwiony (na razie, reszta nie wykazuje chęci), Metriaclima Estherae "Red Red" Cynotilapie mnie fascynują - w parę sekund potrafią zmienić kolor z grafitowego, przez fiolet do błękitu i samiec dominujący "Leon" poniżej. Pozdrawiam.
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi