Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Wczoraj u jednej z aulonocar która dostałem zauważyłem dziwne biało-mleczne żelowane narośle na oczach. Kiedyś kilka ryb miało cos takiego na jednym oku ale to po walce o dzuire w kamolcach i po kilku dniach zniknęło. Teraz jest inaczej. Ryba pływała ( juz ja usunąłem) pod tafla wody i była osowiała. Dała sie złapać do siatki bez walki co mnie zdziwiło.

Oto fotka

P1050364.JPG

czy to co kolega grzeniu3754 napisał to prawda. Czy to może być larwa przywry?

Kurcze prosze o jakieś rady bo nie chciałbym stracić całej obsady...

Mam jeszcze 2 małe Aulonocara baenschi które maja ale tylko lekko zaćmione i to jedno oko a nie dwoje jak ta pierwsza. Te moim zdaniem uszkodziły sie gdzies przy wyławianiu i przesiadce do innego zbiornika.

Co obserwować i na co zwracać uwagę?

Pomóżcie bo jak szlag trafi całość to nie będzie wesoło :(

Opublikowano

Nie jestem specjalistą od takich rzeczy i nigdy nie widziałem efeku jaki może wywołac przywra w akwarium, ale z tego co wiem: to ryby, tak jak i człowiek czy inne zwierzęta roślinożerne czy mięsożerne jak koty czy bydło są już nosicielami ostatecznymi, czyli przywra znajduje się już w miejscu docelowym i jest to wątroba zwierzęcia, więc może to nie być jednak takie świństwo jak to opisano w galerii

Opublikowano

Fuj - dlatego pisałem, że nigdy takiego ścierwolstwa nie widziałem w akwa - ale co by to nie było to nie podoba mi sie i to bardzo.

Opublikowano

W tym artykule przynajmniej piszą ze można z tego rybę wyleczyć i to w miarę prosty sposób, natomiast bez względu na to co jest to wyłowił bym rybę do kwarantannika.

Podniusł temperaturę wody poyzej 28 stopni przy intensywnym jej napowietrzaniu no i stosował bym kąpiele w soli - nie zaszkodzi to rybie, jeżeli nie jest to przywra, a jeżeli to to ścierwolstwo to może pomóc.

Opublikowano

no ale co dalej? Czy ktoś widział coś takiego kiedyś? Chorą rybę odłowiłem , odizolowałem i po 12 h zdechła. Jak narazie , odpukać , reszta ma się ok.

Jednak fakt jest taki że to co miała tamta ryba na oczach wyglądało dziwnie i nikt nadal nie jest w stanie powiedziec co to jest...

Mimo wszystko jeżeli znalazłby się znawca temat i mogłby okreslić to co tu mamy to z pewnocią przydałoby sie to inny w przyszłości..

Opublikowano

Jezeli chcesz miec 100% pewnosc to powinienes zabrac martwa rybe do weterynarza, ktory specjalizuje sie w chorobach ryb. Nie mozesz oczekiwac, ze po jednym i to niezbyt wyraznym zdjeciu i bez podanych parametrow wody ktos postawi wlasciwa diagnoze.Na zdjeciu nawet nie widac, ze to jest aulonocara nie mowiac juz o szczegolach dotyczacych uszkodzen itp. Piszesz, ze kiedys kilka ryb tak mialo po walkach itp.... a samo to zdanie pokazuje, ze cos jest nie w porzadku. Przegladajac Twoje posty dotarlem do klotni z obsada i jezeli aulonokary sa kolejnymi rybami ktore trafily do zbiornika to najprawdopodobniej po prostu to co sie stalo jest wynikiem walki z cala reszta.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tu http://www.pawiookie.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=16 znajduje sie artykuł dotyczacy przywr skrzelowych.

Witam :)

(by nie być anonimowym: Rafał, administrator pawiookie.pl)

Tu:

http://www.pawiookie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=34

trochę czytelniejsza wersja wymienionego wyżej artykułu (nie automatycznie generowany pdf, tylko oryginał).

Na przywry imo te oczy nie wyglądają - wspomniane osadzają się w głębszych strukturach oka, rogówki mogą być uszkodzone, ale zwykle wtórnie - przez urazy i nadkażenia. Sprawa zwykle dotyczy jednego oka.

Swoją drogą - artykuł nt wspomnianych przywr wewnętrznych:

http://www.pawiookie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=35

Interesujące w tym zdjęciu są te centralne wyrośla w każdym oku - czy można prosić o więcej fotek tej ryby w takim stanie? Wiem, że skończyła swój żywot, ale może właściciel coś jeszcze ma? jak inne ryby?

Rafał

Opublikowano

Cześć. Tu masz kilka fotek. Kliknij w miniaturke i otworzy sie w pełnym rozmiarze.

Tylko tyle zdjęć mam a jezeli chciałbyś te fotki w org rozmiarze to daj maila i wyslę , nie ma sprawy.

ce689717e996a85em.jpg

5738308f0980dccam.jpg

3f7df6b5f2396c7dm.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.