Skocz do zawartości

540 l dla żony

michal_n

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

2 lata temu szanowna małżonka, mając dość moich leniwych i co tu ukrywać dość mało kolorowych dysków i apteronotusów, zachciała akwarium z rybkami o cechach: małe, żwawe i kolorowe. 

Tak powstał ok 230 litrowy baniaczek z saulosi, które mają się świetnie. 

Teraz przyszła pora na akwarium w salonie. 

Wymiary są dość dziwne bo akwarium nie ma podstawy prostokątnej a coś w rodzaju litery L ze względu na słup. Stąd długość 180 cm, wysokość 60 i szerokość w najszerszym miejscu 55 cm w najwęższym 40. W sumie ok 530 litrów. Pewną wadą jest też to, że jest dostępne z 3 stron (stoi krótkim bokiem do ściany) czyli aranżacja nie będzie jakaś strasznie łatwa no i ma bardzo dużo światła dziennego co też nie pomaga :)

Filtracja aktualna to sump i chętnie bym go zostawił, zmiana wkładów filtracyjnych jak najbardziej ok. 

Woda dostępna to pH ok 7,8, przewodniość ok 650 us. Mogę to zmiękczyć ale najchętniej nie bardzo. Redukcję azotanów zapewni hydroponika przetestowana już na takiej wodzie więc powinno się udać. Będzie pewnie jakiś problem z fosforanami bo tutaj eliminacja jest mniej skuteczna ale to mogę załatwić pochłaniaczem. 

Co do obsady to chyba kontynuujemy wątek: małe, żwawe, kolorowe. Saulosi już są a ponieważ chcę odzyskać akwarium na dole to pewnie bym je przeniósł do tego dużego. Pytanie co tam można dodać i ile tego wpuszczać. 

Będę zobowiązany za rady w obszarach: co i ile oraz jakie wkłady do filtra oczywiście jeśli można w tym wątku, jeśli nie to założę osobny. 

pozdrawiam 

Michał 

Witaj Michał, wymiary akwarium są jak najbardziej ok i wybór ryb będzie już całkiem spory do takiego zbiornika. Napisałeś coś o zmiękczaniu wody ale jako że ten wątek założyłeś w dziale obsada, nie możemy tu kontynuować rozmowy na temat wody i tu prośba załóż nowy temat w odpowiednim dziale gdzie porozmawiamy o wodzie, a w tym wątku będziemy kontynuować rozważania o obsadzie. W sprawie filtracji też musisz utworzyć temat w dziale filtracja.

Wracając do obsady, może masz jakieś swoje typy ryb które chciałbyś widzieć w tym zbiorniku bo nie ukrywajmy to Ty będziesz na niego patrzył i Tobie ma się podobać. Może podaj nam jakie ryby chciałbyś mieć, a my postaramy się doradzić które wybrać by miało to ręce i nogi pod względem koegzystencji w zbiorniku i żywieniowym. No chyba że nie masz swoich typów to coś zaproponujemy.

• Lubię to 1

Dzięki za info odnośnie wody i filtrów. Jak skompletujemy pomysł na obsadę to wrzucę tam stosowne posty. 

Co do ryb to chciałbym zapewnić należytą różnorodność ubarwienia. Wydaje mi się, że przy tej powierzchni dna to 3 gatunki powinno się udać zmieścić bezpiecznie. Jeśli uznacie, że damy radę 4 to będzie super. Ze względu na konieczność wypełnienia optycznego pewnie kamoli będę musiał nawalić sporo bo tłem sprawy nie załątwię więc kryjówek będzie raczej więcej niż mnie (pewnym wyzwaniem pewnie będzie zapewnienie dostatecznej ilości piasku do kopania :) )

1. saulosi - są i zostają. 

2. podoba mi się Cynotilapia afra Cobue ale nie wiem jak by było z dostępnością, większość tego co widziałem to raczej w takie bardzo jasne kolory stalowo szarawe szła..., może też być coś z zestawu w paski podłużne: dialeptos, johanni itp. choć poprzednio moje poszukiwania dialeptosów zakończyły się porażką

3. L. ceruleus np Nhata bay uwaga w sumie jak wyżej (na stronie jest info, że jest w Fishmagic), nie wiem jak z dostępnością (zdecydowanie taka srebrna odmiana podoba mi się bardziej niż żółta). 

4. Matriaclima zebra zwłaszcza gdyby się udało znaleźć taką czerwoną ale też pewnie nie bedzie łatwo, albo zamiast niej I. sprengerae co pewnie będzie prostsze. 

generalnie super by było do żółtego i niebieskiego (co jest dość łatwe) wprowadzić 3 lub 3 i 4 kolor :) oraz do pasków pionowych paski poziome lub łaty :) bardzo proszę o wyrozumiałość... wiem, że Was bolą oczy od czytania, że ktoś akwa robi pod kolor, sam mam hardcorowo biotopowe zacięcie w akwariach amazońskich i azjatyckich ale wiecie jak jest... Sorry WInetou ale biznes jest biznes... zadowolenie Żony ponad wszystko!

Biorąc pod uwagę Twoje sugestie ja bym to widział następująco:

1. Chindongo Saulosi

2. Labidochromis Caeruleus (white) Nkhata Bay

3. Metriaclima Estherae (Tu możesz pokusić się o znalezienie rybek z jasno niebieskimi samcami, jak ma to miejsce w naturze)

4. Pseudotropheus Cyaneorhabdos ( Maingano) - samce i samiczki mają takie samo ubarwienie. Proponuję te, a nie Johannii bo masz już Saulosi i pomarańczowe M. Estherae.

5. Cynotilapia Zebroides Jalo Reef

Zapewne padnie tu sporo więcej różnych propozycji od kolegów i nie będziesz miał łatwej decyzji  🙂

Co do miejsca zakupu ryb to w PL jest kilka dobrych hodowli u których możesz zamówić rybki.

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 1