Skocz do zawartości

Start akwarium mleczna woda

Ertos

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobisz jak zechcesz. Nikt i tak tego za Ciebie nie zrobi. Według mnie to wyciągnięcie piachu i jego dokładne przeplukanie jest prostsze niż Twój patent. Oczywiście nie mam na myśli by cały piasek wybierać do zera. Tyle ile zassie wąż. To co zostanie to będzie ułamek tego syfu, który jest obecnie. Popatrz tylko co sam napisałeś. Pomijam fakt wrzucania czegokolwiek bez płukania bo to jak dla mnie de...zm ale po 2 miesiącach. 2 miesiące to kilogramy waty pójdą. 2 miesiące? Szok. Ehh jak to czasami z lenistwa człowiek sobie lubi problemy stwarzać. Tak, tak dla mnie to lenistwo. A kamienie wyplukales i szorowales?

piasek płukałem lecz pewnie nie był dość dobrze wypłukany ale mniejsza o to wewnętrzny mechanik daje radę po dwóch dniach miąchania woda coraz szybciej się klaruje dzisiaj oceniam sytuację 9/10, co do kamieni kercherem szorowałem miesiąc temu :)

Zastanawiam się w przyszłości czy nie zastosować jeszcze purigenu do tego wenętrznego mechanika słyszałem wiele pozytywnych opini na jego temat, na obecną chwilę temat uważam za zamknięty męty ustępują tak wygląda to teraz .

Po za tym z innej beczki czy jest gdzieś tutaj na forum jakiś temat opisujący jakie powinny być odpowiednie parametry wody ? bo natrafiałem na różnego typu tematy w DIY odnośnie absorberów NO3 PO4 i tym podobne nie mniej nie wiem o co tutaj w ogóle chodzi tzn moja wiedza jest tylko z zakresu tematu odnośnie zakładania akwarium na WA i tyle byłbym wdzięczny jeśli ktoś tutaj bardziej obeznany na forum podesłał tutaj linka z jakimiś innymi tematami :) do nauki

IMG_4451.JPG

• Lubię to 1

7 godzin temu, Ertos napisał:

piasek płukałem lecz pewnie nie był dość dobrze wypłukany ale mniejsza o to wewnętrzny mechanik daje radę po dwóch dniach miąchania woda coraz szybciej się klaruje dzisiaj oceniam sytuację 9/10, co do kamieni kercherem szorowałem miesiąc temu :)

IMG_4451.JPG

No widzisz mechanik zrobił super robotę :) 

7 godzin temu, Ertos napisał:

Zastanawiam się w przyszłości czy nie zastosować jeszcze purigenu do tego wenętrznego mechanika słyszałem wiele pozytywnych opini na jego temat,

Owszem możesz go zastosować,ale wiadomo jak zbiornik w pełni się ustabilizuje biologicznie.

Dobrą i tańszą alternatywą jest Purolite A520E.

• Lubię to 1

5 minut temu, Ertos napisał:

właśnie natrafiłem na temat @rafalniski gdzie zrobił z multikani absorber do NO3 w sumie już lustruje temat z parę godzin i faktycznie miałoby to sens w przyszłości :) rzadsze podmiany wody  :)

Źle kombinujesz!

Czy używasz absorbera czy nie,to podmianki i tak są wskazane,chociażby w celu odświeżenia wody.

Nie no podmiana wody to owszem że tak ale chodziło mi bardziej o to aby nie robić tygodniówek ale np dwutygodniówki, :) i też z tego już jak się naczytałem to ten purolite sprawia że te podmiany są mniejsze bo NO3 jest stosunkowo na niskim poziomie. :)  

Edytowane przez Ertos

Teraz, Ertos napisał:

nie no podmiana wody to owszem że tak ale chodziło mi bardziej o to aby nie robić tygodniówek ale np dwutygodniówki, :) i też z tego już jak się naczytałem to ten purolite sprawia że te podmiany są mniejsze bo NO3 jest stosunkowo na niskim poziomie :)  

No właśnie i tu jest różnica między dwu tygodniowymi podmianami,a tygodniowymi ale mniejszymi w zależności od poziomu NO3 ;) 

Post podsumowujący.

Problem mętnej wody był wynikiem źle wypłukanego piasku a także nie przepłukanych mediów filtracyjnych jakimi były kulki ceramiczne z aquaela.  Po 24 godzinach filtracji za pomocą filtra zewnętrznego Unimax500 woda wyglądała następująco...

IMG_4431.JPG

Niestety filtr kubełkowy nie posiada dużej powierzchni filtracyjnej będącej w akwarium która by mogła skutecznie usunąć zabrudzenia klarowanie wody mimo iż sam kubełek posiada prefiltry z gąbkami HW603 trwałoby prawdopodobnie w nieskończoność, zastanawiałem się nad zakupem preparatów klarujących wodę które byłyby wydaniem pieniędzy w błoto część kolegów z forum zaproponowało rozsądne rozwiązanie mianowicie wybranie piasku ponowne jego wypłukanie i włożenie ponownie do baniaka, nie mniej te rozwiązanie wiązałoby się w moim mniemaniu wylanie całej wody wybraniu kamieni i wybraniu piasku po czym wszystko ponownie do ułożenia niestety te rozwiązanie również było zbyt pracochłonne nie mniej efekt byłby prawdopodobnie najpewniejszy, natomiast ja postanowiłem postawić na wewnętrznego mechanika z aquaela AQUAEL TURBO FILTER 2000 w którym pozostawiłem gąbkę a także w pojemniku na ceramikę umiejscowiłem watolinę :) efekty były widoczne już po paru godzinach 

IMG_4443.JPG

IMG_4444.JPG

IMG_4445.JPG

IMG_4448.JPG

Część kolegów nadal obstawało przy tym iż jak wpuszczę ryby to będzie problem z tym że one będą mącić wodę i ona nadal będzie mleczna i cały proces klarowania będzie bardzo długi o ile się wykona dlatego też postanowiłem codziennie ruszać dnem za pomocą patyka i co 2 dni czyścić filtr wewnętrzny . Codziennie obserwując zachowanie wody mogę stwierdzić żę woda coraz szybciej się klaruje po mieszaniu a dzisiaj efekt wygląda następująco, poniżej zdjęcia z przezroczystości wody a także z czyszczenia filterka w wodzie z ustrojstwa.

Pozdrawiam i liczę że komuś się przyda jeśli będzie miał podobny problem bądź też będzie przestrogą przed zakładaniem akwarium, że wszystko w szczególności piasek trzeba dobrze wypłukać.

IMG_4454.JPG

IMG_4453.JPG

IMG_4452.JPG

• Lubię to 1

25 minut temu, Ertos napisał:

Niestety filtr kubełkowy nie posiada dużej powierzchni filtracyjnej będącej w akwarium która by mogła skutecznie usunąć zabrudzenia klarowanie wody mimo iż sam kubełek posiada prefiltry z gąbkami HW603 trwałoby prawdopodobnie w nieskończoność, zastanawiałem się nad zakupem preparatów klarujących wodę które byłyby wydaniem pieniędzy w błoto część kolegów z forum zaproponowało rozsądne rozwiązanie mianowicie wybranie piasku ponowne jego wypłukanie i włożenie ponownie do baniaka, nie mniej te rozwiązanie wiązałoby się w moim mniemaniu wylanie całej wody wybraniu kamieni i wybraniu piasku po czym wszystko ponownie do ułożenia niestety te rozwiązanie również było zbyt pracochłonne nie mniej efekt byłby prawdopodobnie najpewniejszy, natomiast ja postanowiłem postawić na wewnętrznego mechanika z aquaela AQUAEL TURBO FILTER 2000 w którym pozostawiłem gąbkę a także w pojemniku na ceramikę umiejscowiłem watolinę :) efekty były widoczne już po paru godzinach

Mała uwaga , filtr kubełkowy (biologiczno-mechaniczny) , zwłaszcza z prefiltrami posiada ogromną powierzchnię filtracyjną. Tylko przepływ przez media jest mniejszy niż w typowym filtrze mechanicznym.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 3