Skocz do zawartości

Obsada do zbiornika 300l (150x40x50)

agentj23

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega @Jerry_jerryma trochę racji bo zwróciłem głównie na nią uwagę że na stronie fishmagica była pięknie pomarańczowa. Później oglądałem ją w książce i w internecie na innych stronach i domyśliłem się, że jest "podretuszowana" światłem, a Twój post tylko mnie w tym ugruntował. Wybrałem ją do zestawu bo chciałem inny kolor niż żółty i niebieski dla kontrastu coś.

Myślę, że nie będę rozczarowany bo pyszczaki to nie tylko kolory ale również zachowanie i charakter ryb który fajnie się obserwuje. Dzięki @egon44za fotkę. Według mnie fajnie na niej wyglądają. Tak jak piszecie część ludzi go ceni więc i może ja będę jednym z nich :)

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i cenne uwagi.

• Lubię to 1

6 godzin temu, biedronka napisał:

napisał, rdzawy przy braku dobrego światła jest zwykła brązowa ryba.

Panowie..a jaki kolor ma mieć samica Iodotropheus sprengerae ? Przecież nie będzie różowa tylko brązowa i tutaj się zgadzamy. Natomiast dobrze wybarwiony samiec ma boki lekko fioletowe co widać na moich zdjęciach i tych co Andrzej wyżej pokazał . Nie uwierzę ,że te określenia "brązowa zwykła ryba" dotyczy dobrze wybarwionego samca. Mam te ryby od 8 lat i uważam je za bardzo ciekawe. Fakt..używam też oświetlenia Power Glo Hagen co w pewnym sensie podbija kolor tych ryb. Ale lampa błyskowa nie ma 18000K  tak jak ma moja świetlówka i w momencie robienia zdjęcia dominuje mocniejsze światło z lampy jak ze świetlówki ( skrótowo to napisałem). Powiem jeszcze coś innego....jako moderator czytam wszystkie posty i chyba(?) nigdy nie czytałem by ktoś doradzając odnośnie obsady brał pod uwagę aranż ale w sensie  jego kolorystyki. Bierze się wszystko inne ( ważniejsze) i to jest zrozumiałe. Ale popatrzcie jak wygląda np. Labidochromis sp. "perlmutt"  przy jasnym tle  a  jak przy tle ciemnym ,czarnym. Kolorystycznie każda ryba potrafi stracić przy źle dobranych kolorach tła  i przy złym oświetleniu. A są to dla mnie osobiście istotne "detale' . Spójrzcie na piękne zdjęcia  innych kolorowych ryb Stana czy Łukasza. Perełki...bo z bliska, w dobrym oświetleniu i zrobione dobrą techniką. Te same ryby jednak nieco mniej atrakcyjnie wyglądają jak patrzysz na nie z daleka i bez dodatkowego oświetlenia nawet bez oświetlenia promieniami słonecznymi.

@agentj23  Ja Ciebie ani nie namawiam ani nie odmawiam od tych ryb tylko we wcześniejszym poście odpowiedziałem precyzyjnie na Twoje pytanie: czyli ,że mogą być razem z tymi co wymieniłeś. Ty zadecydujesz o obsadzie sam. Jak je wybierzesz to doświadczysz i sam będziesz miał własne zdanie. Nie wybierzesz to będziesz bazował teoretycznie na tym co piszemy :) Każdy z nas ma dobre intencje..ale wybór jest Twój:)

4 godziny temu, agentj23 napisał:

Później oglądałem ją w książce i w internecie na innych stronach i domyśliłem się, że jest "podretuszowana"

Większość czasu i tak będziesz oglądał pod oświetleniem i weź to pod uwagę też.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3

• 5 tygodni później...

Obsada przyjechała. Zamówienie złożyłem w pielegniceafrykanskie.pl. Szybki kontakt emailowy, dobra cena. Ogólnie wysłałem zapytanie do kilku firm i zdziwił mnie rozrzut cenowy od 7 - 15 zł. Nie wiem skąd taki rozrzut i co na to ma wpływa.
Rybki przyjechały kurierem bardzo dobrze zapakowane w podwójne worki i styropianowym pudle. Zamówiłem po 10 szt. każdego gatunku (dostałem po 11 szt.) do późniejszej redukcji.
Rybki bardzo towarzyskie. Po wpuszczeniu do zbiornika najpierw pływały w rogach ale już po godzinie po całym zbiorniku. Bardzo ciągną do człowieka i nie boją się. Co mnie bardzo zdziwiło bo spodziewałem się większego stresu u nich po takiej podróży.
W załączeniu kilka zdjęć świeżo wpuszczonych pysi.

IMG_3539.thumb.JPG.4ce2917dc2eac76addf28b90af8f9bd6.JPG

IMG_3543.thumb.JPG.ad2b0f04ccfd2d2a44c1cbc7c4e488fa.JPG

IMG_3546.thumb.JPG.3d6c2b3cc8b947cd1e82adacd1a7b22b.JPG

IMG_3553.thumb.JPG.5a25eb77ac18371a8d3db9f99052ee40.JPG

IMG_3558.thumb.JPG.d24a11f15aa5cf9ae49471e05874bc4d.JPG

Edytowane przez agentj23
  • Lubię to 2

• 1 miesiąc temu...

Hej

@egon44 obsada ma się bardzo dobrze oprócz jednej rybki ale o tym napiszę w osobnym poście. Jestem bardzo zadowolony. Największe obawy miałem co do rdzawych bo zdania na forum były podzielone co do ich walorów kolorystycznych. Mnie osobiście się bardzo podobają. Pięknie połyskują. Wszystkie pysie są bardzo rychliwe i bardzo towarzyskie. Wystarczy mały ruch przy akwarium i już podpływają i proszą się o żarcie. A pokarm pożerają jak małe piranie. Woda się gotuje :) Jak podaję w palcach spirulinę bo dość twarde płatki mam i chcę je rozmoczyć to kąsają jak oszalałe. Po karmieniu rdzawe stadami bawią się w koparki i przeczesują cały piach. Chindongo wolą skubać kamienie które na razie niczym nie obrosły ale ciągle mam nadzieję. Co do kopania to nawet kiryski które kiedyś miałem tak nie kopały. Te małe potwory w jeden dzień potrafią wykopać duży dół między kamieniami do samej maty. Piachu mam około 4 cm więc jest co kopać. Jednemu przy cotygodniowej podmianie zakopuję otwór i próbuję wyczaić który to tak grzebie ale jeszcze nie udało mi się go dorwać. Wstaję rano dół wykopany, a sprawcy nie ma.

Zdziwiło mnie też że rybki bardzo szybko zaczęły się puszyć do siebie, wykonywać tańce i siłować się. Co ciekawe inne przypływają i patrzą na taką parkę co ze sobą tańczy w kółeczku. Pięknie wyglądają jak się napuszą i płetwy jak pióropusze im sterczą.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Akwarystyka nabrała dla mnie nowych rumieńców jak wszedłem w biotop malawi. Jedyne co muszę w najbliższym czasie zmienić to dokupić cyrkulator bo mam za mały ruch wody.

Zdjęcie akwa mam tylko na razie takie.

IMG_3592s.thumb.jpg.06aa89de194fb9cb50277a66a2639f4d.jpg

• Lubię to 5