Skocz do zawartości

Jak używać Purolite A520E?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

252732003_2284962001640738_2319128327661288590_n.thumb.jpg.35507009ba51d23c44a90d5dbf5f5235.jpg

Ja mam zamiast w kuble to wrzucone luzem za gąbką od HMF. Ponad jest wylot z falownika, poniżej jest wlot od kubła.

Działa to fajnie:

+ nie muszę otwierać kubła
- po regeneracji spada mi natychmiast NO3 z 20-30 do 5, a nawet poniżej

• Lubię to 2
Opublikowano
2 minuty temu, ziemniak napisał:

252732003_2284962001640738_2319128327661288590_n.thumb.jpg.35507009ba51d23c44a90d5dbf5f5235.jpg

Ja mam zamiast w kuble to wrzucone luzem za gąbką od HMF. Ponad jest wylot z falownika, poniżej jest wlot od kubła.

Działa to fajnie:

+ nie muszę otwierać kubła
- po regeneracji spada mi natychmiast NO3 z 20-30 do 5, a nawet poniżej

No popatrz a mi w kaseciaku nie działało. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Bezprym napisał:

No popatrz a mi w kaseciaku nie działało. 

Co prawda jest to NitraTex, ale to chyba to samo?

Druga sprawa, że resetowałem go tylko raz (akwarium od początku kwietnia), więc może za daleko idące wnioski wyciągnąłem?

Od startu azotany delikatnie rosły, aż po około dwóch miesiącach osiągnęły lub były wyższe niż 20. Zrobiłem 10% podmianę i format wkładów (mam dwa worki). NO3 spadły do 5 i znowu delikatnie zaczęły rosnąć tym razem wolniej, w tej chwili jest ok 10. PO4 prawie cały czas prawie niewykrywalne. Testy kropelkowe Zoolka, czasami upewniam się paskowymi JBL.

Edytowane przez ziemniak
Opublikowano
1 minutę temu, ziemniak napisał:

Co prawda jest to NitraTex, ale to chyba to samo?

Nie wiem czy to samo ale używając Nitratex  przy NO3 40 regenerowałem go mniej więcej co 3 miesiące. Po prostu po tym czasie tracił niejako swoje właściwości absorbujące. Po 2-3 regeneracjach kupowałem nowy bo ten już był mało skuteczny. Natomiast purolite a520e  regenerowałem dwa może trzy razy w roku i starczał mi na wiele dłużej jak Nitratex.. No i purolite było wtedy zdecydowanie tańsze względem Nitratex(u). I jeszcze takie moje spostrzeżenie: w tym samym akwa , przy takiej samej ilości jednej i drugiej żywicy purolite bardziej zbijało NO3.  Dlaczego ? Nie wiem. 

• Lubię to 3
Opublikowano
22 minuty temu, Rafał80 napisał:

Czy do regeneracji można użyć zwykłej soli? Przeglądałem różne w spożywczaku i mają 99,5% NaCl.

Musi być niejodowana, ja używam morskiej. 

Opublikowano

Wrzuć w google tabletki solne do uzdatniania albo do zmiękczania. Przemysłowe opakowania 10-25 kg za grosze. 10 kilo w markecie budowlanym na trzy litery niecałe 20 zł. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
48 minut temu, pulpet napisał:

Wrzuć w google tabletki solne do uzdatniania albo do zmiękczania. Przemysłowe opakowania 10-25 kg za grosze. 10 kilo w markecie budowlanym na trzy litery niecałe 20 zł. 

bawimy się w kalambury? OBI? Coś wygrałem? :D

...bana od moderatora

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

Z tego co kiedyś gdzieś czytałem, sól jodowana żywicy  nie szkodzi , Tak regenerowana może oddawać potem niewielkie ilości jodu i potasu. Ilości raczej pomijalne. 

• Lubię to 2