Skocz do zawartości

Obsada mbuna 180x60x60

czaro998

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Woda dopiero co zaczęła się kręcić, więc czas pomyśleć nad obsadą :)

Jestem początkujący i proszę o wyrozumiałość ;)

Co do obsady to troszkę poczytałem i odniosłem wrażenie że ogólnie to na forum zwolenników kontrolowanego przerybienia jest mało!!! a przynajmniej mam takie wrażenie.

Ale mi bardzo podoba się jak jest dużo ryb w akwarium. I tak się zastanawiam ile gatunków mógłbym trzymać w moim akwarium  (wymiary w tytule)

Dodam że moje akwa jest z sumpem, a zawsze to dodatkowe 150 litry wody w obiegu

Pierwsze pytanie czy 6-7 gatunków to nie przesada?

Bo żebym mógł to i z 10 gatunków bym trzymał:D  a wszystkie rybki takie kolorowe i takie piękne :) że już nie mogę się doczekać zarybienia.

Kontaktowałem się z Panem z Augustowa mam do niego ponad 100km i po ryby bym pojechał do niego, ale planuję też wziąć z innej hodowli żeby ewentualnie wymieszać.

Napiszę jakie gatunki mi i żonie podobają się (nazwy kopiowałem ze strony http://fishmagic.pl/)  jeszcze gubię się w nazwach i odmianach :)

1.Iodotropheus Sprengerae Makokola Red                  - 10/12 szt.

2. PSEUDOTROPHEUS SOCOLOFI TUMBI POINT        - 10/12 szt.

3. Labidochromis Caeruleus Kakusa                             - 10/12 szt.

4. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano           - 10/12 szt.

5. CYNOTILAPIA ZEBROIDES JALO REEF                    - 8 szt.

6. PSEUDOTROPHEUS DEMASONI POMBO ROCK     - 10/12 szt (z tego co poczytałem to są agresywne? chyba że coś pomyliłem)

7.  I jako ostatni to sam nie wiem jedna z propozycji to - MELANOCHROMIS AURATUS MASINJE - chyba że doradzicie coś innego.

Podpowiedzcie czy taka obsada może być?

Edytowane przez czaro998

Witaj

Zestawienie kolorystyczne całkiem ciekawe lecz żywieniowo nie wygląda to już tak dobrze. Chodzi o to że część z nich jest roślinożerna, część wszystkożerna a część mięsożerna. Dlatego dobrze byłoby je zestawić roślinożerne + wszystkożerne lub wszystkożerne + mięsożerne.

1.Iodotropheus Sprengerae Makokola Red                  - 10/12 szt. - wszystko

2. PSEUDOTROPHEUS SOCOLOFI TUMBI POINT        - 10/12 szt. - wszystko

3. Labidochromis Caeruleus Kakusa                             - 10/12 szt. - mięso

4. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano           - 10/12 szt. - wszystko

5. CYNOTILAPIA ZEBROIDES JALO REEF                    - 8 szt. - mięso

6. PSEUDOTROPHEUS DEMASONI POMBO ROCK     - 10/12 szt (z tego co poczytałem to są agresywne? chyba że coś pomyliłem) - roślina

7.  I jako ostatni to sam nie wiem jedna z propozycji to - MELANOCHROMIS AURATUS MASINJE - chyba że doradzicie coś innego. - roślina

Jeśli chodzi o demasoni to są dość agresywne wewnatrz gatunkowo i zaleca się je trzymać w grupach nie mniejszych niż 12 w celu rozłożenia agresji. Jeśli odrzucisz 2 ostatnie pozycje to reszta może być w wymienionych ilościach ale tylko do czasu aż dorosną, potem trzeba będzie trochę zredukować.

Socolofi i Demasoni to teraz Chindongo a nie pseudotropheus.

Możesz pójść w 6-7 gatunków ale musisz ograniczyć ilość ryb w każdym gatunku.

• Dziękuję 1

Dzięki za szybką odpowiedz.

Jako początkujący nawet nie pomyślałem o żywieniu, dobrze że zwróciłeś moją uwagę aby uwzględnić ten kierunek doboru ryb.

12 minut temu, SlavekG napisał:

Możesz pójść w 6-7 gatunków ale musisz ograniczyć ilość ryb w każdym gatunku.

Do ilu ryb wtedy bym musiał zmniejszyć w każdym gatunku ?

A może kupić po 12 sztuk i zredukować np. za pół roku?

15 minut temu, SlavekG napisał:

Socolofi i Demasoni to teraz Chindongo a nie pseudotropheus.

Tak jak pisałem nazwy kopiowałem ze strony http://fishmagic.pl/ :)

13 minut temu, czaro998 napisał:

A może kupić po 12 sztuk i zredukować np. za pół roku?

MOżesz tak zrobić, wtedy będziesz miał możliwość wyboru rybek które będziesz chciał zostawić docelowo.

14 minut temu, czaro998 napisał:

Tak jak pisałem nazwy kopiowałem ze strony http://fishmagic.pl/ :)

Niestety używają przestarzałych nazw.

Może narobię trochę zamieszania ale czy brałeś pod uwagę  Metriaclima estherae (red/blue), Metriaclima fainzilberi maison reef albo cynotilapia sp hara gallireya reef?

Samiczki metriaclima estherae sa pomarańczowe a samce jasno niebieskie. Mógłbys dać je zamiast socolofi?

Docelowo nie przekraczałbym 40 ryb w Twoim litrażu. Mam takie samo akwa z 50 rybami i jest za ciasno troche.

Rybki piękne :) z tego co na szybko poczytałem to pokarm im rośliny?

A jak je brać to co byś sugerował odrzucić?

27 minut temu, SlavekG napisał:

Samiczki metriaclima estherae sa pomarańczowe a samce jasno niebieskie. Mógłbys dać je zamiast socolofi?

I metriaclima estherae ładne i socolofi też są piękne

I zaraz mi namieszasz :D i całkiem się pogubię co brać :o

Te 3 gatunki które ja wymieniłem są wszystkożerne. Jak już zdecydujesz jakie ryby będą wtedy możemy przedyskutować pokarmy.

Do tych 5 gatunków z Twojej listy możesz dodać któryś z tych co ja wymieniłem ale nie musisz, możesz zostawić 5 gatunków.. Maison reef rosną dość duże i bywają agresywne. Prześpij się z tematem.

20 godzin temu, SlavekG napisał:

Prześpij się z tematem.

Żebym to ja mógł spać, prawie całą noc myślałem :D

A dziś z żoną po obejrzeniu dużej ilości zdjęć na internecie

Zapadła decyzja pozostaję przy 5 moich gatunkach te które do siebie pasują czyli wszystkożerne + mięsożerne + dorzucam 2 gatunki podpowiedziane przez SlavekG

(Chociaż bardzo mi podoba się PSEUDOTROPHEUS DEMASONI POMBO ROCK ale namieszać roślinożernych do stadka nie wypada:()

A więc tak:

1.Iodotropheus Sprengerae Makokola Red                  - 10/12 szt. - wszystko

2.  Chindongo SOCOLOFI TUMBI POINT                      - 10/12 szt. - wszystko

3. Labidochromis Caeruleus Kakusa                             - 10/12 szt. - mięso

4. Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano           - 10/12 szt. - wszystko

5. CYNOTILAPIA ZEBROIDES JALO REEF                    - 8 szt. - mięso

6. Metriaclima estherae (red/blue)                               - 10/12 szt. - wszystko

7. cynotilapia sp hara gallireya reef                              - 10/12 szt. - wszystko

Oczywiście redukcja w miarę potrzeb za kilka miesięcy.

Jak teraz po poprawkach i zastosowaniu podpowiedzi kolegi SlavekG wygląda obsada?

20 godzin temu, SlavekG napisał:

Jak już zdecydujesz jakie ryby będą wtedy możemy przedyskutować pokarmy.

Na temat pokarmów założę chyba nowy watek? czy tu?

8 minut temu, czaro998 napisał:

Na temat pokarmów założę chyba nowy watek? czy tu?

Załóż nowy w dziale karmienie bo Andrzej i tak przeniesie

A obsada będzie się super prezentować, z tym że przy 7 gatunkach nie brał więcej niż po 10 sztuk a docelowo po redukcji max 45-50 rybek. W związku z tak liczną obsadą będziesz musiał zadbać o dobrą filtrację.

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 1

To ja troszkę z innej strony zapytam. Czemu tak dużo gatunków? W moim odczuciu tak duża ilość ryb zrobi w zbiorniku taką zupę rybną. Nie lepiej pójść w mniejszą ilość ale z większymi rybami? 

Po kilku miesiącach nie zredukujesz obsady, raz że nie będziesz miał pewności co do samców i samic, dwa, wyłowienie ryb będzie wiązało się przemeblowaniem aranżu. Przy takiej ilości ryb warto robić gruzowisko, aby samce mogły obierać terytoria by pokazać swoją pełnię barw.

Socolofi i Metriaclima Estherae Blue będą podobne do siebie kolorystycznie, a że jedną i druga jest dosyć mocno terytorialna może dochodzić do częstych bójek i przykrych konsekwencji. Maingano też lubi obierać terytoria, a nie jest to szczególnie miła ryba. Jodotorpheus i Yellow raczej będą walczyły wewnątrz gatunkowo, Hara też do aniołków nie należy, chociaż u mnie nie sprawiała żadnych problemów. Jalo Reef tu nic o tej rybie nie wiem. 

Osobiście bym zmniejszył obsadę i postarał się dobrać coś do terytorialnych ryb tak aby ich nie wkurzać obieraniem terytorium. 

Masz ochotę porozmawiać zapraszam do Białegostoku :)

16 minut temu, Mortis napisał:

To ja troszkę z innej strony zapytam. Czemu tak dużo gatunków?

Też byłem tego samego zdania i sugerowałem max 5 gatunków ale kolega chce mieć dużo różnokolorowych rybek. Też myślałem o podobieństwie estherare samca i socolofi, tu można pójść w estherae red red. Obecnie mam estherae i są to ryby dość spokojne przynajmniej u mnie :-) Myślę że największym zawadiaką będzie maingano. W tym litrażu żeby zbiornik nie był zatłoczony to 5 gatunków bo inaczej to nie wiadomo na co patrzeć.

• Lubię to 1