Skocz do zawartości

Akwarium przejściowe dla pyszczaków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obecnie mam akwarium Glossy 100, w którym wlalem 190 litrów wody i pływa 22 ryby między 5 a 8 cm - 18 saulosi (2 wybarwione samce), 4 Hary (teoretycznie harem). Akwarium będę miał wymieniane ze względu na wadę. Wiem, że cała procedura potrwa kilka dni dlatego też za nim w miejscu docelowym przygotuje wszystko na cacy chciałbym ryby wpuścić do przejściowego akwarium. Czy 112l jako coś takiego może być? Nie pozabijaja mi się podopieczni? Filtry będą pracować. Oświetlenie będzie świecić - chyba że lepiej bez?! Piasek wyplucze w wodzie z akwa i również wrzucę. Kamienie przeloze. Jakieś uwagi? Coś innego podpowiecie?

Opublikowano

Kilka dni spokojnie wytrzymają, z tym, że ja zrezygnowałbym z aranżowania takiego zbiornika tak jak akwarium docelowe - na pewno nie umieszczałbym piachu i zrezygnowałbym z dużej ilości dekoracji. Ja przy przenosinach akwarium z jednego pokoju do drugiego przez 3 dni musiałem przechować 12 szt. nimbo venustus wielkości ok. 7 cm w akwarium 60 litrowym. Spokojnie dały radę, z tym że nie świeciłem, nie karmiłem, a zanim ryby się zaczęły orientować, że znajdują się w nowym otoczeniu przerzuciłem je z powrotem do docelowego, urządzonego akwarium. Myślę, że w 112-tce będą się czuły relatywnie komfortowo przez te kilka dni.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Marcinie @Post_Mortem za sugestie. Czyli drobna modyfikacja. Do 112 wrzucę całą obsadę plus kilka małych kamieni. Filtracja ze starego, zero oświetlenia i karmienia. Do plastikowego pojemnika wrzucę cały wyplukany piach, resztę czyt. większe kamienie i włączę brzeczyk do napowietrzania aby bakterie nie wyginely. Do pojemnika wrzuce rowniez ślimaki Military. To wszystko da mi czas na aranżację nowego zbiornika i modyfikacje szafki pod filtracje. Dobry plan? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Plan dobry, przy czym ja bym się nie zabawiał Jarku z zapewnianiem jakiś szczególnych warunków w przypadku piachu i kamieni. Uważam, że przez kilka dni spokojnie taki piach może sobie poleżeć w wiaderku bez dodatkowych zabiegów. W moim przypadku akurat nie miałem takiego dylematu bo przy okazji przenosin wymieniłem cały piach na żwirek 1-2mm więc podłoże miałem nowe. W przypadku złoża biologicznego to w zasadzie tylko otworzyłem kubeł ze złożem bez podpinania go do akwarium tymczasowego, żeby złoże miało dopływ tlenu, a po kilku dniach przed uruchomieniem filtra w akwarium, przepłukałem  złoże w wodzie z akwarium tymczasowego. Akwarium docelowe zalałem świeżą wodą i w zasadzie przez 2-3 dni utrzymywało się wykrywalne NO2, ale to na takim niskim, akceptowalnym poziomie. Wspomagałem filtracjë biologiczną ampułkami Prodibio - codziennie 1 kapsułka przez 5 dni, a wszystko wróciło szybko do normy. W akwarium tymczasowym filtrowałem wodę Aquael Circulator 500 z gąbką ze "starego" akwarium, którą używałem do filtracji mechanicznej.

Edytowane przez Post_Mortem
Opublikowano

Może faktycznie masz rację. Szkoda zachodu na kombinowane z piachem i kamieniami. Wrzucę to wszystko do plastikowego pudła i niech sobie stoi. Bakterie to nie paletki aby zaraz wyginely. Skoro na Marsie gdzie nie ma żadnego życia bakterie sobie świetnie radzą to tym bardziej w otwartym pojemniku z dostępem tlenu im się uda.;) No nic. Teraz czekam na przesyłkę od Aquaela z nowym baniakiem i do dzieła. Dzięki Marcin za sugestie. Jednak czasami warto posłuchać opinii innych aby nie robić za dużej rewolucji. :)