Skocz do zawartości

Przesiadka z zieleniaka na malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam na imię Michał i miło mi gościć na  tak popularnym forum

Postanowiłem przesiąść się z zieleniaka na malawi. Posiadam zbiornik rio 180 z wewnętrznym bioflow 3.0

Troszkę poczytałem tu na forum i postanowiłem go wyciąć, ze względu miejce które zabiera jak i estetykę.

W zieleniaku mam również unimaxa 250 który posłuży do biologii. Zastanawiam się nad zamontowaniem prefiltra w celu odciążenia

biologa oraz jak najmniejszej ingerencji w niego. Używam tła strukturalnego juwela str60, ale planuję go wyrzucić

i zastosować czarne tło matowe klejone do tylnej szyby. Stare tło jest strasznie oglonione i nie wygląda zbyt estetycznie.

a zresztą po wycięciu bioflow-a i tak będzie za krótkie.

Plan mam taki:

Oddaję ryby które posiadam

Wycinka filtra bioflow i dokładne wymycie zbiornika.

Na dno akwarium wyłożę jakąś warstwę wytrzymałego materiału w celu zabezpieczenia dna.

Ustawiam stabilną aranżację z wcześniej wymytych i sparzonych kamieni.

Posiadam piasek kwarcowy o granulacji 0,5-1,2 z dużą przewagą tak koło 1mm, którym wysypię dno

I tutaj zaczynają się już moje pytania:)

Jakie złoża zastosować w biologu? Pojemność kubła to 1,3l.

Mam oryginalne złoża cały czas w kuble, ale nie był on otwierany ponad dwa lata i nie wie czy się nadadzą.

zresztą ostatnio miałem trochę ciężki okres i troszkę akwarium zaniedbałem

Jaki dobrać do niego prefiltr i czy tam również użyć jakiegoś złoża oprócz gąbki.

Muszę oczywiście dołożyć jakiegoś mechanika i tu liczę na jakieś propozycje.

I na koniec zostaje oświetlenie, posiadam belkę 2x45W t5.

Zastanawiam się czy to nie za dużo W i czy nie będzie źródłem problemów z glonami

Pewnie z czasem będę miał więcej pytań ale na razie muszę skompletować sprzęt.

Podsumowując  pytanie które zebrały się w moim wywodzie powyżej.

1)Jakie złoża do biologa

2)Propozycje prefiltra

3)Jakiej mocy mechanik , propozycje?

4)Moc światał

Pozdrawiam 

Michał

Opublikowano

Witaj młodzianku na naszym forum.

Zapewne ci nikt nie odpisuje bo za dużo na raz zadałeś pytań i o wszystkim .

Może pisz po przeczytaniu podpowiedzi z okienka "szukaj" ;)

ale  odpowiem na szybko. zanim oddasz ryby to zbuduj ustrojstwo - bez tego nie zaczynaj bo dużo wody bez chloru będziesz potrzebował by to wszystko wypłukać.

a potem

ryby oddaj - wyłacz filtr BioFlow i unimaxa wyjmij z nich  gąbki i te coś czegoś ? co tam siedzi i wrzuć do miski z wodą z ustrojstwa a całą wodę z akwarium wylej do kanalizacji.

wyjmij piach i wypłucz ale wszystko czystą wodą z ustrojstwa.

baniak umyj nie dokładnie na dno połóz pcv spienione białe 3mm albo kratki do zlewozmywaka i ustaw na tym kamienie - też nie szorowane a broń  Boże spażone. Przecież za chwilę będą takie same to po co szorować i parzyć?

Jakiś pomór ryb miałeś w tym roślinniaku? że z czajnikiem wrzątku chcesz biegać przy nitryfikacji.

Bioflow koniecznie wytnij.

Nie wiem ile litrów ma rio180 ale daj do unimaxa 0,5l tej starej wypłukaniej w wodzie z ustrojstwa ceramiki na każde 200l wody pojemności baniaka. i nie więcej. tylko tyle. reszta koszy pusta czeka na mądre złoża a nie durny nadprogramowy gruz.

potem zamknij bez żadnej gąbki a reszta koszy pusta i masz biologa , załóz na zasys gąbkę drobną z rowkami okrągłą i masz prefiltr .

Swiatło zostaw,  przestań  bać się glonów tylko licz że szybko się pojawią i najlepiej od razu zielenice. Trudno nasz biotop i rośłinność to sprzeczność choć czasami ryby na to pozwolą szczególnie non-mbuna.

mechanik może być AqC2000 tylko gąbkę wymień na drobna i masz mechanika.

Tylko bez żadnych wrzątków, odkażania , ale możesz do mycia zbiornika użyć octu.

Nie strać biologii którą masz gotową - ona jest w tej ceramice, wszystkich gąbkach i warstwie 1cm piasku na wierzchu - te 3 sprawy są najcenniejsze .

Jakbyś wkleił fotkę jak to teraz wygląda to może by się obyło bez wyrywania roślinek i totalnym kipiszu w baniaku.

Powiem ci  jak dostawić kamienie i zrobić lekki porządek w filtracji i wpuszczasz pyszczaki, ale jak chcesz być totalną opozycją to rób ten totalny kipisz.;)

Opublikowano

W tej chwili mam w akwarium podłoże pod rośliny jbl i na tym żwirek. Więc muszę to wyrzucić.

Piasek mam nowy już wypłukany, kamienie również ze składu budowlanego. Rozumiem że mam je tylko opłukać i nie parzyć.

Akwarium ma około 200l 100x40x50, rozumiem że zostawiam 0,5 l starej ceramik wypłukanej w wodzie z akwarium.

Reszta koszy czeka na mądrzejsze złoża??? (Jakie to złoża i kiedy trzeba je uzupełnić)

Mechanik Aqc2000 (CIRCULATOR 2000 (N) )jest powyżej 350 l według producenta, ale rozumiem że ma być dobra cyrkulacja.

Opublikowano
2 godziny temu, michalceg81 napisał:

Reszta koszy czeka na mądrzejsze złoża??? (Jakie to złoża i kiedy trzeba je uzupełnić)

Jak przyjdzie pora. Jak nie piszę to znaczy nie teraz.:D

Takim złożem będzie w przyszłości Purolite A520E ( tylko nie pytaj co to a wpisz w szukaj ) chyba że kubłowanie co tydzień w sobotę to twoje ulubione zajęcie.

Najpierw zrób to co  zaplanowaliśmy , wpuść ryby, poczekaj na okrzemki a potem się zobaczy.

Opublikowano (edytowane)

W pierwszej kolejności muszę skompletować graty.Później wyrzucę całe dno.
W unimaxie były dwa wkłady, który z nich zostawić?
1)BioCeraMAX Pro 600 przeznaczony do filtracji biologicznej wody w akwariach słodkowodnych i morskich. 
Ma postać walców, które wykonano z porowatego tworzywa ceramicznego.

2)ZeoMAX Plus przeznaczony do chemicznej filtracji wody w akwarium. 
Jest to specjalny żwirek wykonany ze starannie selekcjonowanego zeolitu.

Ten filtr co pisałeś aquael (CIRCULATOR 2000 (N),nie będzie za duży do 200l?
Akwarium w tej chwili wygląda jaj na zdjęciu, aż żal patrzeć
akwa.thumb.jpg.f418522e802efd36e365807247d97156.jpg

Edytowane przez michalceg81
Opublikowano
22 minuty temu, michalceg81 napisał:

Akwarium w tej chwili wygląda jak na zdjęciu, aż żal patrzeć

Ja tam umiem patrzeć przez warstwę zielenic na szybie przedniej i mnie się podoba. Powiem ci tak.

Oczywiście możesz zrobić totalny kipisz w tym baniaku wywalając dosłownie wszystko - bioflowa, tło, całe podłoże , rośliny , korzeń i nawet tą spadniętą deszczownicę :D i zrobić  Malawi na obraz i podobieństwo z tego forum - czyli sztampa:lol:.

A możesz zrobić "Roślinne Malawi"  nic nie burząc nic nie wyrywając tylko ryby te oddać , kilka kamieni dostawić tak by tych roślin nie niszczyć.

Wiesz ja też mam takie totalnie zaniedbane  pozostawione losowi i pracownikom w firmie 60km od miejsca zamieszkania  Roślinne Malawi - dziś tam pojechałem bo musiałem .

Ostatni raz tam byłem chyba ze 3 miesiące temu i poza dolewaniem wody odparowanej i karmieniem nikt tam nic nie robi , a ostatni raz szyby czyścilem  skrobakiem z rok temu - zobacz i znowu te cholerne Helmety szyby objajczyły  ale reszta na błysk.:D a woda lewitacja.

Aż  zdjęcie dziś zrobiłem bo dawno powinno przestać istnieć to akwarium a tu siurpryz:D ekstra Roślinne Malawi.

woda lewitacja, ryby jak ryby niestety saulosi coral :( ale wybarwione, samiec chyba z 10 pręgami ( od Piotra) ale pręży kolory jak diabli samiczki inkubują bo co pojadę to odrośnięta młodzież i tak to wygląda absolutnie bez ręki akwarysty - no samograj malawijski.

20171215_132859.thumb.jpg.d8e01379df4e1b84488073b846281c6d.jpg

gdyby nie odblaski od wielkich okien byłoby doskonale. tylko ta biała rurka od napowietrzania do ukrycia.

A gdyby tak u ciebie  skrobakiem przetrzeć szyby, wyjąć tą deszczownię oraz korzeń.  Z BioFlow 600l/h wyjąć nie wiem co ? ale włożyć te 500ml  Bio CeraMax 600  wypłukane dokładnie wodą z akwarium  to  biologa już masz. Zapewne siknie 300-400l/h i na biologie to świat i ludzie - temat biologii zapominamy. 

A z tego Unimaxa 250  zrobić mechanika - on ma pompkę 1000l/h z 11W więc pusty tylko z jedną gąbką w środku ale gęstą taką ppi45  i po przepchaniu wyciorem węży powinien siknąć z 700-800l/h a to od biedy mechanik jak ta lala:D.  Jak kamieni nie dasz dużo a rośliny jak u mnie ryby potraktują jako rewiry do zasiedlenia i nie wyrwą to masz  Malawi.

Jak zrobić by nic nie robić przy tym Malawi - a to już inny temat.

Dotychczas jak ktoś pisał że nie ma czasu na podstawowe czynności przy baniaku to go jak wszyscy  traktowałem z buta czyli per noga i dostawał opeeery .

A teraz okazuje się że może takie zaniedbane do nieprzytomności akwarium całkiem dobrze prosperować same i parametry wody  dobre, i wygląda po ludzku jedynie trzeba rybom raz dziennie dać jeść - w weekend nikogo nie ma więc 2 dni głodówka a jak widzisz brzuszki okrągłe są.

I co ty na to? idziesz w sztampę:P czy ekstraordynaryjne Malawi?

Opublikowano (edytowane)

Wątpię czy pyszczaki dadzą radę przy tym podłożu. Raz że jest dosyć ostre a dwa będzie totalny kipisz jak dokopią się do substratu. A to nie będzie trudne gdyż miejscami jest cienko tego żwiru. Już w tej chwili jak Mekka się nieźle zakręci to jest mgła na pół akwarium.

Edytowane przez michalceg81
Opublikowano

Moje obawy rozwiała gradacja tego żwiru - niestety chyba nie da się w nim kopać więc  co prawda pozbawiamy nasze ryby przyjemności kopania ale chyba nie dokopią się do substratu.

Ale zawsze masz możliwość jak japlanuję substrat wsadzić w worki z agrowłókniny i nie dawać podkładów pod kamienie a wtedy przysypać już piaskiem gradacji 0,8-1,2mm.

14 godzin temu, michalceg81 napisał:

Już w tej chwili jak Mekka się nieźle zakręci to jest mgła na pół akwarium.

Wychodzi wada żwiru- między nim zbierają się g.. i syf więc jak ryba machnie ogonem to się podnosi .

Ja przedstawiam alternatywy a ty decydujesz.

Opublikowano

Mam straszny ból głowy co zrobić.  Zastanawiam się czy po prostu nie zacząć wszystkiego od początku, wykorzystując tylko ten bioceraMAX. Nie mam jakiegoś ciśnienia żeby musi być już i teraz. Z pół roku temu miałem w zbiorniku plagę sinic, wlałem trochę chemii ale od tego czasu jest spokój więc złoże powinno być ok.

Jestem Ci bardzo wdzięczny że mi odpisujesz bo każda rada i sugestia szczególnie od doświadczonego malawisty jest na wagę złota.

Jeszcze mam dwa pytania co do tego filtra aquaela aqc2000 czy ten przepływ 2000l nie będzie zbyt duży w 200l?

Czy ten piasek który posiadam 0,5-1,2 będzie bardzo pylił, nie chciałbym mieć burzy pustynnej w akwarium:)

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, michalceg81 napisał:

Mam straszny ból głowy co zrobić.  Zastanawiam się czy po prostu nie zacząć wszystkiego od początku,

...wg mnie jest to  najlepsze wyjście. To co wyżej proponuje Henryk jest możliwe ale obawiam się ,że uwikłasz się z tym wszystkim  i skończy się tym ,że zamiast cieszyć się akwa będziesz przesiadywał tutaj  prosząc o pomoc. Łatwiej by Ci było  gdybyś miał już nasz biotop..wtedy takie kombinacje  są bardziej proste  .

Czy ten piasek który posiadam 0,5-1,2 będzie bardzo pylił, nie chciałbym mieć burzy pustynnej w akwarium:)

...my generalnie polecamy gradację 0.8 - 1.2 mm. Ale 0.5 - 1.2 też powinien być OK.

Jeszcze mam dwa pytania co do tego filtra aquaela aqc2000 czy ten przepływ 2000l nie będzie zbyt duży w 200l?

....to jest jedno pytanie:) Nie..nie będzie zbyt duży. Ma regulacje wypływu wody. Ja w 240 litrach mam ustawiony wypływ na 1/3 możliwości ale to kwestia cyrkulacji.

22 godziny temu, michalceg81 napisał:

Rozumiem że mam je tylko opłukać i nie parzyć.

..kamienie wyszoruj szczoteczką i polej po prostu gorącą woda z czajnika. To wystarczy. Zawsze tak robię bo nie wiesz czy ktoś na kamienie nie wylał np. jakiś chemikalii:)

Edytowane przez AndrzejWalb
  • Lubię to 1