Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniam baniak 150/50/60 na 180/50/60 i chcę powiększyć obsadę.Posiadam teraz:

Sciemnochromis Fryreri 1/2

Saulosi 1/4 plus 10 młodych(docelowo 1/7).

2 samice Maingano i właśnie chciałbym dokupić 12 sztuk do tego gatunku żeby mieć trzech lub dwóch samców alfa.Czy może się to udać w tym akwarium?

Opublikowano

Dobra myśl z maingano. Zaskoczyłeś mnie tym, że masz dwie samice. Zazwyczaj zostaje tylko jeden samiec. Nie nastawiaj się za bardzo na jakiś konkretny układ. Wszystko wyjdzie w praniu. Mam tylko małe zastrzeżenie odnośnie frejka diety. Dokarmiasz go osobno czy sypiesz wszystkim to samo? 

Opublikowano (edytowane)

Nigdy mi nie padł żaden maingano,miałem od początku te 2 rybki.wcześniej już miałem wiekszą obsadę tych rybek ale niestety je nie doceniłem,zmieniłem obsadę.Teraz chcę znów je mięć w Akwarium.Sciemnochromisa mam już 5 rok i nigdy nie miałem problemu z żywieniem.Daje co drugi dzień mrożonego komara i daninichi ultima krill.Mrożonkę jak daje to tak się na nią żucają że mało zostaje dla innych a daninichi są dużymi twardymi kulkami,więc biorą do pyska i mietolą,tylko trociny zostają dla reszty:)Główne danie to zawsze spirulina fortę.

Edytowane przez milanista
  • Lubię to 1
Opublikowano
39 minut temu, milanista napisał:

Nigdy mi nie padł żaden maingano,miałem od początku te 2 rybki.wcześniej już miałem wiekszą obsadę tych rybek ale niestety je nie doceniłem,zmieniłem obsadę.Teraz chcę znów je mięć w Akwarium.Sciemnochromisa mam już 5 rok i nigdy nie miałem problemu z żywieniem.Daje co drugi dzień mrożonego komara i daninichi ultima krill.Mrożonkę jak daje to tak się na nią żucają że mało zostaje dla innych a daninichi są dużymi twardymi kulkami,więc biorą do pyska i mietolą,tylko trociny zostają dla reszty:)Główne danie to zawsze spirulina fortę.

Czyli masz opanowany temat z żywieniem. W takim razie śmiało kupuj młode i powodzenia. 

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wracając do tematu obsady.Postanowiłem sprzedać lub oddać Saulosi Coral ze względu na ich jakość :(Zostawie tylko 2 melanochromisy.

Zastanawiam się nad taką obsadą.

Melanochromis maigano.

Pseudotropheus socolofi.

Metriaclima estherae red blu.

Chciałbym spróbować tą obsadę z maigano wielosamcowo.Dietę będę musiał oprzeć na socolofi.Czy ta obsada jest odpowiednia?

Opublikowano

Obsada by pasowała do siebie, jednak przy takim zbiorniku warto wrzucić rybę, która robi "WOW" 

Moim zdaniem Malawi to kolor niebieski i żółty z pasami pionowymi, a do tego jakieś fajne dodatki. Jeśli nie jesteś już zamknięty na obsadę moja propozycja jest taka

Metriaclima Estherae Red Red odmiana standardowa w kolorze żółty/pomarańczowy 

Metriaclima fainzilberi Luwino Reef niebieski z czarnymi pionowymi pasami

Coś do kontrastu mniejsza wersja Maison Reef czyli polecam Cynotilapia Hara Gallireya Reef 

I może zamiast Maingano to inną torpedę z Melanochromisów czy Melanochromis Kaskazini ( trochę więcej mięsa woli, ale różne źródła podają, że pociągnie na diecie wszystkożernej.) 

Widzę to tak Luwino to szef baniaka, czyli robi WOW, Red red naciska na niego by trzymał pełne wybawienie, przy okazji sam pokazuje klasę, Hara to fajny dodatek kontrastów, jeśli trafisz klasowe Hary będziesz Pan zadowolony i przydenna torpeda Kaskazini, też nie da sobię w kaszę dmuchać, ale powinien trzymać się bliżej dna. 

Nie jest to obsada jakaś delikatna i mogą zdarzyć się bójki, jednak zastanów się nad takim doborem. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
23 minuty temu, Mortis napisał:

Obsada by pasowała do siebie, jednak przy takim zbiorniku warto wrzucić rybę, która robi "WOW" 

Moim zdaniem Malawi to kolor niebieski i żółty z pasami pionowymi, a do tego jakieś fajne dodatki. Jeśli nie jesteś już zamknięty na obsadę moja propozycja jest taka

Metriaclima Estherae Red Red odmiana standardowa w kolorze żółty/pomarańczowy 

Metriaclima fainzilberi Luwino Reef niebieski z czarnymi pionowymi pasami

Coś do kontrastu mniejsza wersja Maison Reef czyli polecam Cynotilapia Hara Gallireya Reef 

I może zamiast Maingano to inną torpedę z Melanochromisów czy Melanochromis Kaskazini ( trochę więcej mięsa woli, ale różne źródła podają, że pociągnie na diecie wszystkożernej.) 

Widzę to tak Luwino to szef baniaka, czyli robi WOW, Red red naciska na niego by trzymał pełne wybawienie, przy okazji sam pokazuje klasę, Hara to fajny dodatek kontrastów, jeśli trafisz klasowe Hary będziesz Pan zadowolony i przydenna torpeda Kaskazini, też nie da sobię w kaszę dmuchać, ale powinien trzymać się bliżej dna. 

Nie jest to obsada jakaś delikatna i mogą zdarzyć się bójki, jednak zastanów się nad takim doborem. 

Bardzo fajny pomysł z Ludowino reef chodz jak miałbym dać taką rybę do obsady byłby to na pewno Maison reef.Wczoraj nawet o nim myślałem a mianowicie:

Maison Reef.

Metriaclima Red Blu

Pseudotropheus Socolofi

Maingano

Czy ta obsada ma szansę na powodzenie?

Z maigano nie zrezygnuje bo jest moim ulubionym pyszczakiem ale dzięki Mortis za alternatywę w postaci kaskaziniego:)

Opublikowano

Jeśli Ci to odpowiada to jak najbardziej powinno się udać. Jak wiadomo nasze ryby to zadziory,  więc bez potyczek się nie obędzie. 

Jeszcze jedno Socolofi to teraz Chindongo, a nie Pseudotropheus. Zmiana nazwy nastąpiła chyba w 2016 R. 

• Dziękuję 1