Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak masz mało miejsca na mechanika to pomyśl o narurowcu.

Yaro kolega ma zbiornik 112l :D

Miałem okazję widzieć z jaką super mocą pracuje pompa od mulikani i jedynie do czego.się nadaje to do purolite i mielenia wody przez ceramikę. No ale nie jako mechanik w Malawi ;-)

Dokładnie jest tak jak piszesz Stan ;)...

Sam osobiście mam MidiKani 800,dokładnie z tą samą pompą co Multikani,i też jestem tego samego zdania,że jako mechanik zdecydowanie odpada...

U mnie działa jako filtr biologiczny i nic poza tym...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dla zobrazowania sytuacji przesyłam zdjęcia. Szafka hand made.

Narurowiec piękna sprawa - czytałem patenty i analizowałem projekty, ale wydaje mi nie na ten stan - w przyszłości jak najbardziej!

W zbiorniku mam przerybienie:

Yellow /x6

Afra Coube /x1

Hongi red top /x3

Socolofi /x3

Acei /x2

Jakieś mieszańce /x2

Razem 17 szt.

NO3 nie badam bo nie mam odczynników - monituję NO2.

post-12514-14695728304055_thumb.jpg

post-12514-14695728304706_thumb.jpg

Opublikowano
Co do Twojego rozwiązania, powiem tak- niby tak, ale ;)

Takie rozwiązanie to zabieranie miejsca w akw (którego i tak już mało).

Kolejną rzeczą jest wątpliwość co do "wygody" czyszczenia gąbki. Widzę jak wyciągam prefilt, który mam aktualnie. Za każdym razem, kiedy go wynurzam, odkleja się od niego syf, który wraca do akw. Ponadto większe klocki pływają i tak obok gąbki.

W tym rozwiązaniu "syf" jest separowany na gąbce, w kubełku wyf jest swobodnie zasysany i separowany dopiero wewnątrz.

Ile tez taki mechanik zabierze tego miejsca...

Może tyle co średniej wielkości kamień w twoim akwarium ;)...

Zresztą jak na zbiornik 112l,trochę masz dużo tych kamieni...

Co do czyszczenia gąbki,ja mam na to swój patent :D...

Przy wyciąganiu gąbki nakładam na nią pończochę(nową nie używaną) :P,i żaden syf nie wpada z powrotem do wody...Oczywiście możesz też użyć zwykłego worka,jak tam kto woli,byle syf został w nim...

Zasysanie syfu do kubełka ma swoje wady,mianowicie cały syf zostaje w środku,i coraz bardziej może pogarszać parametry w zbiorniku(NO3,NO2),szczególnie tak małym jak twój...

A ważne żeby w takim akwarium parametry były prawidłowe...

Wiadomo można czyścić kubełek,ale też ile razy będziesz go otwierał i czyścił,a tym samym skracał jego żywotność w eksploatacji...

Możesz uszkodzić uszczelkę itd,a wtedy katastrofa gotowa...

Kubełek jest po to żeby jak najrzadziej go otwierać...

Co do uwagi o małej wydajności multikani jako mechanika - nie pomyślałem nawet w ten sposób. Myślę, jednak że zrobię tak jak pisałem wcześniej - ewentualnie poprawię wylot z HW by sprawniej wprowadzał cyrkulację. Już sam nie wiem.
Ponownie napiszę,że jeśli już się uparłeś na tego multikani :D,to zrób go jako biologa,a tego HW jako mechanika...Pisałem tobie już to na początku...

Wtedy zobaczysz jak się to sprawdza w praktyce...

W sumie pompa którą wskazałeś jako cyrkulator spoko sprawa - jedyny minus to brak regulacji wypływu w pionie.
Oczywiście możesz użyć innej pompy niż ja mam...Akurat ja w tym kierunku poszedłem na tanie rozwiązanie,ale i zarazem skuteczne...

Są tez pompy takie jak piszesz,czyli z regulacją wypływu w pionie,więc problemu nie ma :D...

Ja do swojej przymocowałem peszel,oczywiście pod gorącą wodą nadałem mu odpowiedni kształt,i woda z wypływa w tym kierunku,w którym chciałem żeby wypływała...

A może zamiast tych kubełków zrób sobie kaseciaka?

W zbiorniku mam przerybienie:

Yellow /x6

Afra Coube /x1

Hongi red top /x3

Socolofi /x3

Acei /x2

Jakieś mieszańce /x2

Razem 17 szt.

Żadna z tych ryb które masz nie nadaje się do tego litrażu...

Opublikowano
Yaro kolega ma zbiornik 112l :D

Nie widzę związku, tym bardziej bym szedł w tym kierunku by w akwarium była tylko rurka zasysowa i wylot.

Co do obsady, tak jakoś już "w moczu" czułem że nie jest halo.

Opublikowano
Nie widzę związku, tym bardziej bym szedł w tym kierunku by w akwarium była tylko rurka zasysowa i wylot.

Nie wydaje się tobie że narurowiec w 112l to raczej ''przerost formy nad treścią''?...

Jest wogóle sens to robić?

Fakt zalety są...

Filtracja mechaniczna,biologiczna w jednym...

Zapewne kolega za jakiś tam czas zmieni zbiornik na większy,to wtedy można pomyśleć o narurowcu...

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej wszystkim!

Bardzo dziękuję Wam za zaangażowanie w temat i opinie. Muszę przyznać że w pewnym sensie po przeczytaniu wszystkiego trochę jakbym nabrał wody w usta - dobrze że to była woda z niefunkcjonującego akwarium i to mnie ocuciło.

ZMIANY

Zacząłem od filtracji. HW z biologa z prefiltrem zmieniłem na mechanika bez prefiltra. Następnie dokupiłem multikani /x3 (i o tym kuble mogę chyba rozprawkę już napisać...) i zrobiłem z niego biologa. Kamienie poukładałem tak by wokół był tunel do cyrkulacji wody (czasami klocek się zawieruszy ale wystarczy trącenie płetwą i zaraz znajduje swoje właściwe ujście). Na sam koniec ustawiłem cyrkulacje wody.

Obsada - (odniosę się do tematu), niestety wychodzę z założenia że w tym momencie ciężko dokonać zmiany (logistyka; koszta). Także póki co - tak musi zostać. Jak tylko będę miał chwilę to dorzucę film z moją cyrkulacją jak w temacie.

Pozdrawiam.

20160916_195736_HDR.jpg

20160917_114008_HDR.jpg

malawi - Kopia.jpg