Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem postawić sump pod akwarium a, że nie chce wiercić działającego akwarium postanowiłem zbudować overflow pipe (rurę przelewową) taki substytut pudełka przelewowego. Postawiłem na średnice 32mm i klejone pvc, i co tu dużo pisać. Zasadę działania każdy znajdzie w google więc nie ma sensu opisywać. Poniżej fotorelacja, a w kolejnych postach opiszę jak sprawuje się w praktyce...

https://goo.gl/photos/oXAQ8N4UK7pxn1mEA

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja bym się bał na tak duże akwarium taka rurkę. Jak nie chcesz wiercic w akwa otworów to już bym od żałował te 2 stowy na pudełko przelewowe. Albo 1/3 ceny tego jak zrobisz samemu. Na necie jest sporo przykładów, ważne by miał odpowitrznik na gorze.

W overpipe trochę ryzyko. Nie masz rewizji, nie zgrasz zrzutu i powrotu sama pompa, a dawać zawór na tym to tez słabo. Wiec będzie Ci siorbac to cały czas. Oczywiście pomysł postawienia sumpa jest jak najbardziej prawidłowy, to popieram :D

Choć najlepszym rozwiązaniem było by wierci w bocznej szybie ze 3 otwory do komina zewnętrznego, tylko czy znajdziesz fachowca, który się tego podejmie. ;)

Opublikowano

Jeśli nie zda egzaminu będę myślał o pudełku. Choć nie bardzo mam miejsce na kominy pudełka itp., a nie chce ich wstawiać od widocznej strony.

Co do siorbania po to jest rurka z zaślepką na końcu, tam docelowo zostanie wywiercony otwór. natomiast na kolanku w najwyższym punkcie kolejny otwór rurka i zaworek zwrotny do odpowietrzania.

Jak to sprawdzi się w praktyce, czas pokaże. Na pewno efekty pokaże/opisze tutaj.

-- dołączony post:

Dziś przelew zaliczył pierwsze testy, szczelność siorbanie etc. Nie siorbie:D Jedna nieszczelność do likwidacji poza tym ok. Przepustowość przetestuje dopiero po postawieniu sumpa. Galeria z pierwszego postu uzupełniona o nowe foty