Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzeczywiście jestem niepoprawnym optymistą.

Jakieś pozytywne aspekty - widzę nawet w sobie.

Pozdro!:)

Zapraszam do udziału w wątku.

Spiochu - nie strasz już nikogo więzieniem:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Mimo braku chęci do cenzurowania czegokolwiek ( czego nie widzę rownież w poście kolegi Sebastiana ☺), uznam, że ujęcie krótkie acz dosadne w pełni odzwierciedla również moje zdanie na ten temat. 23 cm bardzo agresywny drapieżnik to totalne nieporozumienie. Kilka miesięcy u non-mbuna to nawet nie gra wstępna ☺. Nawet jako liberał lokalowy nawet jednogatunkowo nie zaryzykował bym w takim akwarium predatora ... jakiegokolwiek. Nawet gdyby nie pozabijał innych ryb ( z braku czasu ☺ ) to zapewne zabił by się o szybę w trakcie realizacji pasjonującego zajęcia jakim jest dla niego polowanie na te ryby ☺.

Opublikowano
Spiochu - nie strasz już nikogo więzieniem:D

Tom, ja Cię bardzo lubię za Twój sposób pisania, ale chyba nie zrozumiałeś przykładu ;) Ja nikogo nie straszę, to było tylko dosadne porównanie ;)

Inaczej. 4 osobowa rodzina może mieszkać w mieszkaniu 64 m2 a może również w mieszkaniu 11 m2. Wierz mi, w tym większym będzie czuła się lepiej. I teraz piszę z własnego doświadczenia. Zadowolony? :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Z powodzeniem trzymałem non-mbune w akwa 120 cm długie. Wiele gatunków aulonek, copadio, nawet zdarzyło mi się kilka miesięcy, że zamieszkał w takim akwa terminator tj. compressiceps.

:D

Koledzy, nie jestem adwokatem, ale chciałem nieśmiało zauważyć, że z powyższego tekstu nie można wywieść jednoznacznego wniosku: o przebywaniu "wielu gatunków aulonek, capadio" i "terminatora" w jednym czasie w przywołanym "akwa 120cm". Brak też informacji o wieku ryb. Ale to tylko na marginesie.

-- dołączony post:

Spiochu - jestem bardzo zadowolony, bo metrażowo też mi się poprawiło.:)

Zastanawiam się nad stopniem zadowolenia posiadaczy akwariów ponad 2 metrowych - chyba nie mieszkają w 11 m2 ?

Opublikowano

Jeśli się wczytasz w post nie objętego Twoją adwokaturą, kolegi od terminatora to pisze on wyraźnie o nim w kontekście wspomnianego czasookresu. Compressiceps był tam wg słów autora kilka miesięcy.

Opublikowano
nawet zdarzyło mi się kilka miesięcy, że zamieszkał w takim akwa terminator ;-) tj. compressiceps.
no to tak aby ułatwić ta ocenę ... cytacik ☺
Opublikowano

Z góry przepraszam autora tematu za wypowiadanie się, nie posiadając doświadczenia w hodowli Non-Mbuny w takim akwarium, a nawet Non-Mbuny w ogóle. Czytając jednak tu i ówdzie opisy ryb, wydaje mi się, że akwarium o jakim mowa w tym temacie jest trochę jak kotnik dla takiego predatora i na pewno nie wsadziłbym takiej ryby do takiego zbiornika na kilka miesięcy. Nie za bardzo umiem sobie wyobrazić jakie obserwacje z tego wyszły, może poza takimi, że szybko trzeba było szukać dla tej ryby większego zbiornika...

Opublikowano

Nawet jednogatunkowe umieszczenie compressiceps w 120 cm to nieporozumienie a umieszczenie jednej ryby to imitacja akwarystyki ☺.

Do pozostałej wypowiedzi na razie się nie odnosiłem. Bo nie mam danych. Przypominam, że compressiceps to non-mbuna.