Skocz do zawartości

Anionit Purolite A-520E do usuwania azotanów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.;)

Jak w temacie. Chodzi mi o użycie tego anionitu w wiadomym celu. Charakter wykonywanej przeze mnie pracy ogranicza możliwość regularnych podmian, a co za tym idzie, wzrost no3 w akwa. Poczytałem trochę i u nas, i na innych forach na ten temat . Opinie są stare. Jeden stwierdza, że uwalnia jakieś związki chloru, drugi, że efektywność takiej ilości jest nikła. Opis produktu też jest b. ogólny.Gdy pojemność żywicy ulega wyczerpaniu i azotany przedostają się do wycieku, złoże odnawia się poprzez regenerację roztworem zwykłej soli kamiennej”. Jak stwierdzić kiedy ulega wyczerpaniu? Regeneracja solą- tzn. gotować czy moczyć. Pisze jeszcze-Osiągnięta pojemność zależy w dużej mierze od ilości soli użytej do regeneracji”. Ile to soli na litr żywicy? Łyżka, wiadro, a może pomoże tylko Martwe Morze. Zdaje się, że Eljot zadał w jednym z postów pytanie co do efektywności ale odp. się nie doczekał. Większość stosuje ową żywicę do uzdatniania wody przed podmianą, a ja chciałbym wpakować ją do ostatniej komory sumpa. Mam tego litr, a jako opakowanie-woreczki uszyte z pieluchy tetrowej. Może któryś z kolegów ma konkretne praktyczne doświadczenie w tym temacie.

Dziękuję i pozdrawiam.:D

Opublikowano

Witaj.

Ja używałem tej żywicy prawie rok. Jeżeli N03 bez niej w akwarium wynosiło ok 15 ppm, to z nią oscylowało ok 10 ppm. Zaznaczę, że w tym celu kalibrowałem testy na N03 ze wzorcem.

Żywicy tej kupiłem 1 litr. Rozdzieliłem ją na dwie części, aby na czas regeneracji system działał.

Co do regeneracji za radą fachowca ze sklepu :) rozpuszczałem tyle soli co żywicy, czyli ok 0,5 kg. Regeneracja trwała u mnie od 2 do 5 dni. Czemu, ponieważ czasami zapominałem ją wyjąć. Wymieniałem ją co dwa, trzy tygodnie. Tak czy siak działa ta żywica. Zaznaczę, że moje akwarium to 300l i 14 sztuk małej Mbuna.

Więcej konkretnych informacji nie udzielę. Ponieważ zaprzestałem jej używać na rzecz hydroponiki.

PS. Aha od soli kuchennej lepsza jest sól dedykowana do tego. Jest z tego co pamiętam w takich małych krążkach. Nie wiem ale chyba sól do zmywarek będzie się nadawać.

Pozdrawiam

..........

Załączam PDF ze specyfikacją

A520E.pdf

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki kolego:D. Rozumiem, że rozpuszcza się sól i do tego roztworu sypie się i moczy anionit w proporcji 1:1 bez dodatkowych zabiegów. Powiedz mi jeszcze, czy ta żywica usuwa tylko no3, bo na spływie wody z komina do pierwszej komory sumpa mam korpus narurowca i tam ewentualnie mógłbym ją włożyć, a nie do ostatniej przegrody. Jeśli jednak pochłania również no2, to zabierałaby pokarm bakteriom nitryfikacyjnym. A odnośnie hydroponiki, to mam już kupione dwie specjalne donice lecz nie mogę się zebrać, żeby się za to zabrać. Jakby Ci się chciało, to mógłbyś mi coś więcej napisać nt. swojej. Może być na priwa.

Opublikowano

Nie ma za co ;)

Czy pochłania N02 nie wiem, ponieważ akwarium było stabilne.

Sól rozpuszczałem w ciepłej wodzie a po pełnym rozpuszczeniu wkładałem żywicę.

co do hydroponiki to nie jestem fachowcem ;) Ostatnio jeden z kolegów podjął ten temat.

Tam masz wszystko opisane. Głos zabrał nawet sam guru od hydroponiki. Warto zapoznać się z Jego postami. Na razie jestem na etapie nawożenia Malawi solami i mikroelementami.

Myślę, że za jakiś miesiąc napiszę Tu jakieś dane.

Jakby co w sprawie hydro pisz na priv.

Pozdrawiam.