Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś trwa u mnie konserwacja lini energetycznej i od 7 do 15 nie mam prądu. Pożyczyłem od kolegi Ups' a ale dlugo nie pociagnie na obu filtrach (tetra 700 i aquael turbo 2000). Jak sądzicie co ile i na jak długo muszę włączyć filtry aby biolog nie padł? Sorry jeśli temat gdzieś już był ale pisze z komórki bo neta tez nie ma :(

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Utrzymuj tylko biologa ! Biologia w ciągu 4-6 godz nie powinna paść więc według mnie powinieneś robić przerwy żeby dostarczać tlen do biologa ! współczuje sytuacji ! Pamiętaj że po przerwie w pracującym biologu najpierw spuść wodę z kubła do wiadra( należy przepłukać filtr z martwych bakterii) dopiero później woda powinna popłynąć do akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No to mnie uspokoiłeś... zeszło mi około 3 godzin zanim ups' a zorganizowałem. Działał z 20 min ale zaczął sygnalizować zbyt duze zużycie energii. Będę uruchamiał co godzinkę i jakos dotrwam do 15stej :)

Bardzo dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Wiem wiem. Sama biologia.

--

Utrzymuj tylko biologa ! Biologia w ciągu 4-6 godz nie powinna paść więc według mnie powinieneś robić przerwy żeby dostarczać tlen do biologa ! współczuje sytuacji ! Pamiętaj że po przerwie w pracującym biologu najpierw spuść wodę z kubła do wiadra( należy przepłukać filtr z martwych bakterii) dopiero później woda powinna popłynąć do akwarium.

Nie do końca rozumiem. Skoro filtr jest podłączony i co jakiś czas dostarcza świeżą wode to bakterie chyba nie padną? Nawet jesli to i tak są wpompowywane przy podłączeniu co godzinkę. Czy jeśli filtr pracuje z takimi przerwami to nadal muszę wykonywać to płukanie?

Opublikowano

No nie. Jakby filtr dłużej nie działał np. 3-4 godziny wtedy trzeba przepłukać filtr, ale godzina czy dwie nie ma znaczenia ponieważ bakterie w tym czasie nie umrą.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

O kurde ja o tym nie wiedziałem, u mnie raz prądu nie było cały dzień wie co lepiej dodać bakterie biodigest?minęło kilka dni odkąd prądu nie było i nie widzę by rybki źle się miały.