Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Posiadam akwarium w pojemności 240L od 6 miesięcy i trzymam w nim m.in :

-Labidochromis caeruleus

-Melanochromis cyaneorhabdos - maingano

ale coś mi w nie pasuje i chciałbym zmienić całkowicie obsadę. Chciałbym trzymać w nim co najmniej 3 gatunki. Moim marzeniem było hodować ryby:

-Labidochromis sp. hongi

-Aulonocara jacobfreibergi

te dwa gatunki chciałbym trzymać. Mogę być razem i co ewentualnie mogę dodać lub zmienić. Proszę o poradę, dopiero zaczynam.:)

Opublikowano

jak hongi to nie aulonka-dieta! z hongami ladnie komponuja sie demasoni,ale jak piszesz jestes poczatkujacy wiec na Twoim miejscu wybralbym cos lagodniejszego czyli owa

-Aulonocara jacobfreibergi + P.saulosi.

Opublikowano
jeżeli bym wybrał te 2 gatunki jaki mogą dodać jeszcze gatunek ?? Bo chciałbym więcej niż 2 gatunki

Po co Ci 3 gatunki przy saulosi masz wyrazny dymorfizm plciowy ,pamietaj rowniez ze w przypadku hong i aulonek tylko samce sa piekne,samice to szaraczki.

Opublikowano
jeżeli bym wybrał te 2 gatunki jaki mogą dodać jeszcze gatunek ?? Bo chciałbym więcej niż 2 gatunki

Po co Ci 3 gatunki przy saulosi masz wyrazny dymorfizm plciowy ,pamietaj rowniez ze w przypadku hong i aulonek tylko samce sa piekne,samice to szaraczki.

a może zaproponujesz mi jakąś obsadę żeby było ładnie kolorowo i mógłbym trzymać więcej niż 2 gatunki

Opublikowano

Drodzy Państwo

Nie chcę zakładać nowego tematu...

Co myślicie o takim zestawieniu?

Lombardoi + Saulosi ?

Dadzą radę ze sobą w 270L (100x45x60)?

Opublikowano

Słabo to widzę...

Po pierwsze po co Ci że tak powiem ryby w negatywie?

Saulosi to niebieskie samce z żółtymi samicami, Lombardoi odwrotnie.

Poza tym to Lombardoi jest naprawdę bardzo agresywną rybą i może dojść do sytuacji że pełnych kolorów samca saulosi nigdy nie ujrzysz :-(

Opublikowano

No właśnie takiej odpowiedzi się obawiałem.

Miałem już kiedyś Lombardy i wiem o czym mówisz, aczkolwiek ciężko było mi powiedzieć jak będą traktować mniejsze, spokojniejsze jak to określiłeś negatywy.

A co do mojego wyboru...

Początkowo chciałem wpuścić jedną rodzinkę. Ale same niebieskie i 1-2 brunatno żółte :? ....chciałem kolorystycznie zrobić równowagę.

Wiem że kolory w akwa to nie wszystko, ale też nie jest to nic.

Może inna rodzina, która ma również kolorowe samice zgodziłaby się z Lombardami? Ew z saulosikami?

Bardziej doświadczonym ode mnie z góry dziękuję za sugestie