tomaszzt

Moje pierwsze Malawi - 110x45x40

Recommended Posts

TOMEKSIEDLCE
12 godzin temu, tomaszzt napisał:

jedynie mętna woda mnie denerwuje

Wielu nasz też się borykało z mętną wodo , trzeba mieć dobrą cyrkulację żeby omiatało do zasysu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
anutemix
14 godzin temu, tomaszzt napisał:

W Ikoli jest dokładnie tak, jak pisze Bartek, wygoda jest duża.

Jednak Cirkulator to głośna pompa, głośniej pracował mi tylko Atman (powinien nazywać się "traktor"). Jutro spróbuję poruszać głowicą, może jakieś powietrze w komorze wirnika się pałęta ?!

Dygresja - jeszcze nie zakładałem akwarium, z którym byłoby tak wiele "ceregieli". Zaskakujące jest to, że sprawia mi to wielką przyjemność, te kombinowanie, jedynie mętna woda mnie denerwuje.

Mój cyrkulator czasem też burczy staraj się go nie ruszać po czasie powinno być cicho.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tomaszzt

Na forum doczytałem, że warto do tego Cyrkulatora podpiąć prefiltr eheima (ten sam, którego mam przy wlocie do kubełka), podobno redukuje głośność pracy (eliminuje efekt kawitacji - podobno) i lepiej się sprawdza. Pojemnik na media w Turbo1500 jest "zamknięty", do tego prefiltra woda wlatuje z każdej strony. Na pewno zakupię skimer, przyda się teraz i na przyszłość.

Po 24 godzinnej pracy filtrów z watą zauważyłem, niestety, pływające włoskowate drobinki (jakiś milimetr do 2). Coś nie tak z watą ? Wypłukałem ją przed użyciem, nie zauważyłem, żeby "pyliła". Watę ułożyłem w pojemniku nad gąbką w Cyrkulatorze i w prefiltrze, zamiast gąbek. Takie rzeczy odbierają całą przyjemność przygotowywania zbiornika - trochę jak metoda prób i błędów...

Share this post


Link to post
Share on other sites
AndrzejGłuszyca
9 minut temu, tomaszzt napisał:

Na forum doczytałem, że warto do tego Cyrkulatora podpiąć prefiltr eheima (ten sam, którego mam przy wlocie do kubełka), podobno redukuje głośność pracy (eliminuje efekt kawitacji - podobno) i lepiej się sprawdza.

Fakt...jako mechanik jest wtedy bardzo skuteczny. Głośność to kwestia loterii. Ja mam stary , działający 9 lat i jest bardzo cichy. Nie wiem czy masz starego czy nowego typu ale go rozłóż, zwróć uwagę czy są  miseczki dobrze osadzone ( te w które wchodzi ośka przy starym typie wirnika). Jak masz wazelinę techniczną ( akwarystycznym w małych saszetkach do kupienia lub zwykła) to przesmaruj  miejsca w które wchodzi ośka i gniazdo gdzie pracuje sam wirnik . Jak to nie pomoże to znaczy , że masz "kulawy" egzemplarz..ale to już naprawdę loteria.

14 minut temu, tomaszzt napisał:

Po 24 godzinnej pracy filtrów z watą zauważyłem, niestety, pływające włoskowate drobinki (jakiś milimetr do 2). Coś nie tak z watą ?

Byś musiał mieć pecha jak @egon44. Ale u Andrzeja  jak płukał tę watę to widział , że pyli. U Ciebie tego nie ma. Przyczyna może być inna..Zrób inaczej...wyjmij watę , włóż gąbki i będziemy znali odpowiedź na nurtujące pytanie. Niech tak filtry ( bez waty) popracują z 2-3 dni. Jeżeli to wata to przez 2-3 dni  drobinki znikną..jeżeli nie jest to wata to trzeba będzie dalej analizować a jednocześnie  wyeliminuje się wpływ waty na ewentualne pylenie.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
tomaszzt
1 godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Przyczyna może być inna..Zrób inaczej...wyjmij watę , włóż gąbki i będziemy znali odpowiedź na nurtujące pytanie. Niech tak filtry ( bez waty) popracują z 2-3 dni. Jeżeli to wata to przez 2-3 dni  drobinki znikną..jeżeli nie jest to wata to trzeba będzie dalej analizować a jednocześnie  wyeliminuje się wpływ waty na ewentualne pylenie.

Tak zrobiłem. W prefiltrze do kubełka zostawiłem watę. Nie chcę rezygnować z waty, ale drobinki pochodzą ewidentnie z niej, wcześniej tego nie było. Jak dojdzie drugi prefiltr eheima to może założyć go do mechanika z poprzedzającą rurką, albo na dół dać watę a do góry gąbkę ?!

Co do głośności - jak zdjąłem ten pojemnik dodawany do AC1500, to jakby się nieco wyciszył. Jeszcze zastosuję wazelinę i powinno być ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
AndrzejGłuszyca
1 minutę temu, tomaszzt napisał:

Jak dojdzie drugi prefiltr eheima to może założyć go do mechanika z poprzedzającą rurką, albo na dół dać watę a do góry gąbkę ?!

Jak będziesz miał rurkę to daj watę  w dwa koszyki. Ale możesz zrobić tak jak Ty mówisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tomaszzt

Dziś zauważyłem, że jest nieco (ale naprawdę niewiele) lepiej. Nie ma takiego "mleka" i maleńkie drobinki unoszą się w toni - piasek ? Prefiltr i skimer dojdzie jutro. Nie wiem, czy dać sobie i dodatkowym sprzętom szansę, czy przystąpić do pesymistycznego wariantu, czyli spuszczania piachu (mam nadzieję, że nie trzeba go wyciągać "do czysta"), ponownego jego płukania i od początku zalewania zbiornika ? Bardzo mi szkoda tych trzech tygodni, ale chytry traci dwa razy :( Jak myślicie, bo ja nie wiem co robić ?!

Parametry wody stanęły w miejscu, są identyczne, jak 6 dni temu. 

Sprzęty doszły, zainstalowałem skimer, prefiltr eheima z watą do AC i wymieniłem watę w prefiltrze od kubełka. Zobaczymy co z tego będzie. Jak się nie wyklaruje do końca tygodnia, to chyba jednak muszę wyjąć i przepłukać piach - smutno mi na samą myśl, zwłaszcza, że ruszył cykl azotowy (według AndrzejGłuszyca)...

 

W dniu 20.06.2019 o 19:02, AndrzejGłuszyca napisał:

Jak masz wazelinę techniczną ( akwarystycznym w małych saszetkach do kupienia lub zwykła) to przesmaruj  miejsca w które wchodzi ośka i gniazdo gdzie pracuje sam wirnik . Jak to nie pomoże to znaczy , że masz "kulawy" egzemplarz..ale to już naprawdę loteria.

Nasmarowałem, ale chyba byłem zbyt delikatny i oszczędny. Czy ta wazelina nie wpływa negatywnie na wodę ?

 

Edited by AndrzejGłuszyca

Share this post


Link to post
Share on other sites
AndrzejGłuszyca
W dniu 24.06.2019 o 20:13, tomaszzt napisał:

Czy ta wazelina nie wpływa negatywnie na wodę ?

Spokojnie... nic się wodzie nie stanie. A resztę poprawiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tomaszzt

Co do wymiany piachu - mam Kreisel 099, wielu używa go na tym forum. Jednak, w specyfikacji frakcja to 0-1,2mm. Może być tak, że nie wypłukałem tej najdrobniejszej frakcji i właśnie ona pyli ? Generalnie w dotyku, organoleptycznie, nie jest to "mąka".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Falcowski

Jesli płukałeś swój piach małymi porcjami (po pół wiadra) tak długo, aż przestawał się pienić i woda była przeźroczysta lub przynajmniej niemal, to wszystkie najdrobniejsze frakcje powinny być już wypłukane, a zaalny w akwarium piach powinien się ustabilizować po kilku dniach. Jesli tak, to może przyczyny szukać gdzieś indziej lub przeczekać. To świeże akwa w końcu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.