Jump to content
Ostatnia szansa aby zapisać się na kalendarz klubowy na 2023 rok. Dosłownie na dniach zamykamy listę chętnych i po tym czasie nie będzie już możliwości dopisania się. Link do tematu znajduje się po prawej stronie forum w sekcji "ogłoszenia". Zachęcam. ×

Zapowietrzony narurowiec


Micheal
 Share

Recommended Posts

Witam, wystartowałem właśnie z narurowcem. Mam ogromny problem ponieważ gromadzi on masę powietrza. Na I biegu sytuacja wyglada normalnie, natomiast II i III mechaniki nabierają masę bombelkow i zapowietrzaja  cały układ. Na zdjęciach przedstawiam mojego narurowca. Pusty kielich czeka na purigen.  

image.jpeg

image.jpeg

Link to comment
Share on other sites

marcin1ja1

Dobrze przyjrzyj się zaworkom odpowietrzającym na korpusach. Może przy odpowietrzaniu jakaś śrubka nie została dokręcona lub uszczelka została "podwinięta". Jeżeli nic nie widać to metodą prób i błędów odłączaj każdy korpus i sprawdzaj czy bąbelków nie przybywa.

Jeżeli nie będą to korpusy to możliwe, że przy jakimś klejeniu łapie lewe powietrze.

Edited by marcin1ja1
Link to comment
Share on other sites

timi-akwaria.pro

Daj pompę na maksa, podstaw wiadro pod zawór spustowy (szkoda, że nie jest za pompą) i odkręć zawór na maksa i spuść z pół wiadra.
W ten sposób odpowietrzysz szybko układ:)

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj jeszcze pojedynczo zamykać i otwierać zawory kulowe w korpusach przy włączonej pompie.

Przy korpusach nie masz odpowietrzników ?

Link to comment
Share on other sites

Mam, cały problem polega na zapowietrzaniem sie mechaników, niewiedziec zupełnie czemu... Cały układ jest zrobiony na rurach 3/4 a zasys w wodzie jest 1/2 cała może być to przyczyna ? 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Micheal napisał:

Mam, cały problem polega na zapowietrzaniem sie mechaników, niewiedziec zupełnie czemu... Cały układ jest zrobiony na rurach 3/4 a zasys w wodzie jest 1/2 cała może być to przyczyna ?

Cześć ,
Nie chcę Cię urazić bo nie każdy jest „Macgyver-em” ale nie popisałeś się z estetyką .
A jak jest ze szczelnością ? Masz uszczelki pomiędzy zaworami a korpusami ,
czy teflon , konopie-(pakuły) ?
Bo jeśli to nie uszczelnienie gwintów to mogły odpowietrzniki puszczać – jeśli 
przez wkłady nie napływa wystarczająca ilość wody na pompę to może to powodować
narastające podciśnienie które z czasem powoduje uchylenie się odpowietrzników .
Nie wiem jak mocne są te sprężynki w nich – (mam trzy częściowe korpusy ze śrubką).
Najprościej to chwilowo odwróć pompę sprawdzisz pod ciśnieniem połączenia na 
korpusach .
Wyjmij „media” z jednej „nitki” by nie zassało na wirnik , puść pompę na max i przytkaj lekko palcem wylot- (który normalnie jest wejściem wody)  .
Jak po gwintach poleci woda będziesz miał odpowiedź , jeśli nie pójdzie to czeka 
Cię klejenie tych odpowietrzników  klejem na ciepło – (jak to czynili koledzy z forum)
Pozdr.





 

Link to comment
Share on other sites

bizonkrk17

według mnie jeśli masz zasys mniejszy od średnicy rurociągu to jest właśnie problem, zrób wszystko na 3/4 i powinno być oki

Link to comment
Share on other sites

Wyłącz pompę i kranikiem odpowietrzaj, plus wywal zasys 1/2 cala i daj 3/4 bo to na pewno głuszy przepływ i może się robić kawitacja przy pompie 25-60.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

Announcements



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.