Jump to content

Zmiana towarzystwa, czyli jak poradzi sobie Rdzawy na troszkę innej diecie.


MatiK
 Share

Recommended Posts

MatiK

Tydzień temu do moich Yellow i Sprengerae dołączyło 5 sztuk Cynotilapia Hara, wcześniej pływały u mnie Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano, ale przy okazji redukcji obsady je oddałem bo dominujący samiec strasznie szalał wprowadzając niepokój w akwarium... Zmianę oceniam jako bardzo pozytywną ;) ale nie nie o tym chciałem... Ze względu na Maingano, karmiłem ryby w proporcjach 60 do 40 na rzecz karm mięsnych (na 12 karmień w tygodniu 7x pokarmy mięsne, 5x roślinne), teraz myślałem o tym żeby karmić z większą przewagą mięsnych (2-3 razy w tygodniu spirulina, może na zmianę z jakąś karmą roślinną, a reszta pokarmy mięsne), tylko nasuwa mi się pytanie, czy Rdzawe na tym nie ucierpią?

Link to comment
Share on other sites

stan

Rdzawe na tym na pewno nie ucierpią , to rybska najbardziej elastyczne żywieniowo w całym MALAWI .

  • Dziękuję 1
Link to comment
Share on other sites

MALAWI MBUNA WORLD

Obserwując ryby codziennie widzisz co się z nimi dzieje.

Jeżeli się otłuszczają, zmieniasz dietę lub stosujesz głodówkę.

Jeżeli się zapadają " odkręcasz jedzenie".

Prawidłowo karmione ryby potrafią wytrzymać nawet kilkunastodniową głodówkę bez uszczerbku dla zdrowia.

Nie wszystko, a tym bardziej jedzonko, musi być do końca zaszufladkowane.

Odnieś to np. do nas samych:

poniedziałek - schabowy, wtorek - mielony, środa - pierogi, itd.

Po trzech tygodniach masz dość.

Ważne - żeby było jak najbardziej urozmaicone.

Masz teraz bardzo elastyczną obsadę, która poradzi sobie z bardzo szerokim zakresem zaproponowanej im diety.

  • Dziękuję 1
Link to comment
Share on other sites

marcin1ja1

Rdzawe w moim zbiorniku bardzo dobrze znosiły dietę z dużą przewagą "mięska". Na początku miałem je również z roślinożercami i również nie było żadnych skutków ubocznych. Obserwując je przez około 2 lata mogę śmiało stwierdzić, że bardziej im służyła dieta z przewagą mięska i dlatego uważam, że są idealnymi kompanami do Yellowków i Hary.

  • Dziękuję 1
Link to comment
Share on other sites

MatiK
Obserwując ryby codziennie widzisz co się z nimi dzieje.

Jeżeli się otłuszczają, zmieniasz dietę lub stosujesz głodówkę.

Jeżeli się zapadają " odkręcasz jedzenie".

Prawidłowo karmione ryby potrafią wytrzymać nawet kilkunastodniową głodówkę bez uszczerbku dla zdrowia.

Nie wszystko, a tym bardziej jedzonko, musi być do końca zaszufladkowane.

Odnieś to np. do nas samych:

poniedziałek - schabowy, wtorek - mielony, środa - pierogi, itd.

Po trzech tygodniach masz dość.

Ważne - żeby było jak najbardziej urozmaicone.

Masz teraz bardzo elastyczną obsadę, która poradzi sobie z bardzo szerokim zakresem zaproponowanej im diety.



Demasoni, nie szufladkuję i obserwuję ;) Wychodzi na to, że moim jest dobrze, bo wyjechałem na tydzień, a jak wróciłem, ryby wyglądały jak w zwykły "pokarmowy" dzień :) chciałem tylko uniknąć sytuacji, w której musiałbym coś odkręcać bo i po co, jak można dobrze od razu ;) mam dużo pokarmów i karmię nimi na zmianę żeby ryby miały urozmaicone menu, ale przy tym chciałbym, żeby rozwijały się jak najbardziej prawidłowo (czyt. nie chciałbym karmić zbyt dużą dawką roślinną Hary i Yellow - wiem, że są elastyczne, ale gdzieś czytałem, odnośnie Yellow, że dużo lepiej rozwijają się, kiedy mają jednak więcej "mięska").

Dzięki Panowie, od razu jestem spokojniejszy ;)

Link to comment
Share on other sites

MALAWI MBUNA WORLD
... mam dużo pokarmów i karmię nimi na zmianę żeby ryby miały urozmaicone menu, ale przy tym chciałbym, żeby rozwijały się jak najbardziej prawidłowo... .


To jest jedna z głównych dróg do sukcesu w akwarystyce.


... gdzieś czytałem, odnośnie Yellow, że dużo lepiej rozwijają się, kiedy mają jednak więcej "mięska").

Dzięki Panowie, od razu jestem spokojniejszy ;)



Yellowek - faktem jest - uwielbia mięsko, ale przy tym ma niezwykłe możliwości adaptacyjne i nawet miesiąc czy trzy potrafi utrzymywać wzorową kondycję na przewadze roślinnego ( Jbl - Spirulina Premium i Tropical Spirulina Superforte 36%.

Nie rzutuje to nawet na zachowanie,kolory,regularność rozrodczą oraz liczebność i jakość narybku ( dorosłe ryby - SNZ ).


Natomiast u rdzawych, kiedy dostawały ok 60-70 % mięsnego, zauważyłem tendencję do otłuszczania.

  • Dziękuję 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

Announcements



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.