Jump to content

Dziwny problem z naświetlaczami LED RGB 10W


k2aqua
 Share

Recommended Posts

Zrobilłem sobie belkę z 5 sztuk zwykłych naświetlaczy LED RGB 10W, takich z pilocikiem, opisywanych już na Forum.

Każdy naświetlacz testowany osobno świeci ładnie i daje białe światło.

Po podłączeniu na belkę ostani świeci na różowo. Wymiana na nie-RGB - i trzeci z rzędu świeci lekko różowo.

Zdemontowany ostatni samotnie świeci poprawnie.


Co robię nie tak?

Połączenie oczywiście równloległe, nie szeregowe.


led-01.jpg

Link to comment
Share on other sites

spiochu

Nie oglądałem. Jakiś link do aukcji lub chociaż filmu? Podejrzewam, że przekraczasz prąd który jest w stanie dać zasilacz (jakiś musi być) czy jak wolisz sterownik. Czy jak podepniesz tylko 3/4 naświetlacze to jest ok? Czy jak masz właczone wszystkie 5 to sterownik się nie grzeje??


Wysłane z telefonu

Link to comment
Share on other sites

Mam podobnie na 3 naświetlacze 10W jeden świeci delikatnie bardziej czerwonym kolorem, myślę że przyczyną jest dioda ale pewności nie mam.

Link to comment
Share on other sites

Mam podobnie na 3 naświetlacze 10W jeden świeci delikatnie bardziej czerwonym kolorem, myślę że przyczyną jest dioda ale pewności nie mam.


Dioda nie bo podpięty osobno świeci normalnie, przynajmniej u mnie.

-- dołączony post:

Nie oglądałem. Jakiś link do aukcji lub chociaż filmu? Podejrzewam, że przekraczasz prąd który jest w stanie dać zasilacz (jakiś musi być) czy jak wolisz sterownik. Czy jak podepniesz tylko 3/4 naświetlacze to jest ok? Czy jak masz właczone wszystkie 5 to sterownik się nie grzeje??


Wysłane z telefonu



Tuning naświetlacza led do akwarium - YouTube



Każdy naświetlacz ma wbudowany zasilacz i sterownik więc jak świeci to powinien zawsze świecić, pytanie skąd te dziwne zachowania przy podpięciu w jeden obwód.

Link to comment
Share on other sites

spiochu

Teraz rozumiem, każdy pod 240V. I każdy ma swój sterownik i swój pilocik.

Szczerze mówiąc teraz to zgłupiałem. Nie mam na razie pomysłu z czym to jest związane.

Może spróbuj wtyczkę w gniazdku obrócić o 180st, może coś nie tak z fazą?

Wysłane z telefonu

Link to comment
Share on other sites

Może spróbuj wtyczkę w gniazdku obrócić o 180st, może coś nie tak z fazą?

Eeee, nie, to przecież prąd zmienny, jak świeci to jest w obu bolcach, a świeci.


Żeby było jeszcze dziwniej to wyłączam wszystkie i ta jedna nadal świeci na różowo, czyli to nie kwestia obciążenia czy interferencji.

Link to comment
Share on other sites

spiochu

Ale jedna dziurką jest fazowa a druga netralna. Nie twierdzę, że musi być z tego powodu problem.


Wysłane z telefonu

Link to comment
Share on other sites

spróbuj może przelutować połączenie przewodów RGB. W mojej belce DIY mam tak, że wystarczy jednego przewodu dotknąć i wszystko wraca do normy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

Announcements



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.