![]() |
|
||||||||
| Choroby, leczenie, profilaktyka. Wszystko o zdrowiu naszych podopiecznych w akwarium. |
|
Witaj w na forum Klubu Malawi Przeglądasz w tej chwili nasze forum jako gość przez co masz bardzo ograniczony dostęp do poszczególnych działów, postów i różnych udogodnień. Po darmowym dołączeniu do naszej społeczności uzyskasz dostęp do wysyłania postów, prywatnej komunikacji z innymi użytkownikami (PM), głosowania w sondach, dołączania załączników i wielu innych funkcji. Rejestracja jest szybka, prosta i całkowicie darmowa. Tak więc, dołącz do nas już dziś! |
| Tagi: chore, oku |
chore ryby |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Użytkownik
Podziękował(a) 0 razy
Pomógł 0 razy w 0 postach
|
Na początek chciałem się przywitać bo jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy post.
Moje rybki dziwnie się zachowują i na pyszczkach mają coś jakby opryszczkę i coś dziwnego dzieje się z oczami, nie chcą jeść ![]() proszę o pomoc |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
![]() Dołączył: 2009 04
Mieszka w: Sosnowiec
Podziękował(a) 11 razy
Pomógł 92 razy w 92 postach
|
Oj wygląda to tragicznie
Przeniosłem do odpowiedniego działu.
|
|
|
#3 |
|
Użytkownik
![]() ![]() ![]() Dołączył: 2011 08
Mieszka w: Warszawa,woj. Mazowieckie, Polska
Podziękował(a) 9 razy
Pomógł 20 razy w 20 postach
|
Czy w ostatnim czasie dokupywałeś jakieś ryby???
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Użytkownik
Podziękował(a) 0 razy
|
w akwarium została ta tylko ta rybka reszta jest w innym bo
ta wyglada bardzo źle wiec ja odseparowałem akwarium 300 l może opisze prawdopodobną przyczynę w akwarium było ok 30 ryb brakło prądu dość długo , padło kilka dużych ryb i woda zrobiła się mętna nie robiłem podmiany wody bo mi powiedziano żę nie trzeba po 2 dniach woda była już w miarę przejrzysta , dolałem jeszcze płynu z florą bakteryjną do filtra i po 2 dniach woda była już krystalicznie czysta i jest taka cały czas między czasie dostały chemię i witaminy wczoraj padło kolejnych kilka rybek , gdzie popełniłem błąd , |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
Podziękował(a) 11 razy
|
Po pierwsze 30 ryb (jeśli mówimy o pyszczakach) w 300l to trochę za dużo
|
|
|
#6 |
|
Użytkownik
Podziękował(a) 0 razy
|
pierwszy jest filtr mechaniczny 100u i z dalej filtr kubełkowy z wkładami bio kulki lawa wulkaniczna i wkład ceramiczny
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Moderator
Podziękował(a) 11 razy
|
To prawdopodobnie z powodu braku prądu a co za tym idzie powietrza w kuble zaczęły się procesy gnilne i po włączeniu cały syfek poleciał do akwa
Rozumiem że ta ryba jest w tym 300l akwa? jeśli tak to dodaj pół szklanki soli niejodowanej (najpierw rozpuść
|
|
|
#8 |
|
Administrator
![]() ![]() Dołączył: 2006 08
Mieszka w: Choszczno/Wałcz, Zachodniopomorskie
Podziękował(a) 23 razy
Pomógł 16 razy w 15 postach
|
Czy "gadają" pyskami, silne ruchy pokryw skrzelowych, zaczerwienione blaszki skrzeli?
Jakiej nalałeś tam "chemi" , czy chodziło o absorber/uzdatniacz czy fmc tak na oko? Sprawdź koniecznie testem na amoniak i azotyny i reaguj podmianą.
|
|
|
#9 |
|
Użytkownik
Podziękował(a) 0 razy
|
niestety padło całe akwarium
jedna z rybek dosc szybko kłapała pyszczkem reszta w miarę normalnie chemie jaką dostały to tropical cmf jedna buteleczka na 300 litrów i po 24 godzinach następna w przerwie sera witaminy a wcześniej po braku prądu dostały sera bio nitrivec |
|
|
|